Fra klik til kontanter: Den ufejlbarlige digitale sagsbehandler

15. januar 2021 kl. 05:003
Fra klik til kontanter: Den ufejlbarlige digitale sagsbehandler
Illustration: Rasmus Meisler.
Udbetaling Danmark garanterer retssikkerheden ved automatisk digital sagsbehandling, men eksperter har en række forbehold. Ministeren ser intet behov for skærpet tilsyn.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En ældre borger gør sig parat til at stemple ud af arbejdsmarkedet efter et langt arbejdsliv med madpakker, ferieplaner, firmafester og godt, gammeldags hårdt arbejde. ‘Stemplingen’ klares med en række klik på borger.dk – og sagen ligger nu hos Udbetaling Danmark.

Uden menneskelig intervention indhenter systemerne informationer i offentlige registre som CPR, beregner en såkaldt optjeningsprocent på baggrund af oplysningerne – og træffer afgørelse om, hvorvidt borgeren kan få sin pension.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. januar 2021 kl. 10:33

UD er blevet en stat i staten - ufejlbarlig og selvtilstrækkelig. Siden "Lygtetænderdommen" fra 1908 har det været den udbetalende myndigheds ansvar!! at sørge for at udbetalingen er korrekt. I dagens Danmark udsende UD mange gange om året en ca. 6 siders "afgørelse" hvis indhold MODTAGEREN er anssvarlig for er korrekt - og stakkels det fæ, som ikke opdager UD´s fejl. Samtidig skriver/påstår UD, at de indhenter ALLE oplysninger, fra f.eks. skat, herunder forskudsopgørelserne - hvilket er lodret løgn/forkert/usandt/ikke-virkeligt - og ve den arme stodder, som tillader sig at ringe til UD og påpege misforholdet...han får læst og påskrevet og kan hente en indlæggelsesseddel hos nærmeste læge til et dårehospital. MEN det er ganske vist! UD henter VISSE oplysninger på forskudsskemaet - dem som de nu lige i år passer systemet (!!) - skøn betegnelse for ansvarsløshed!) - og ellers bruger de/det bare nogle "lidt ældre".... siger pensionisten, hvis rateepensionsindbetalinger fra for 3 år siden lægges til grund for folkepensionen - DET kan kun give fejl og ballade. Og så igenenm flere år - absurd. NÅÅÅEEHHH, det....jamen det fixer du selv lige på Borger .dk

PS: som mangeårig sagsbehandler i A-kassesystemet var der INGEN tvivl om ansvaret - forvaltningsgrundsætning! - når der skete fejl. PPS: det er også ganske ansvarsforflygtigende for en statsinstitution at agere som et privat selskab - cvr 33236239 - men hvorfor der er så mange ansatte til så lidt arbejde må undre :-) 4.000 ansatte til 600 årsværk :-))

2
15. januar 2021 kl. 13:38

I realiteten burde det som KL plederer for: "teknologiforståelse" på skoleskemaet handle meget mere om "teknologikritik", og de blinde vinkler industrialiseringen/digitaliseringen har medført for en stor del af befolkningen.

Et meget fornuftigt ønske. Men om det bliver til noget ...? Der skal jo en del grundviden til, før man kan gennemskue, at "en elektronhjerne er dum" (som det vist blev sagt i fjernsynet i tidernes morgen) og at det i dag betyder, et program har ingen følelser (af ansvar) eller bevidsthed (om hvad det egentlig laver), heller ikke en AI (i foreløbig lang tid fremover).

1
15. januar 2021 kl. 10:44

at der sandsynligvis sker fejl der aldrig bliver opdaget - netop fordi folk nærer en vis tillid til automatiske kontroller der jo "baserer sig på fakta". Selv hvis folk blev skeptiske, tror jeg der er større tilbøjelighed til at spørge kritisk ind til et "menneske"system.

I realiteten burde det som KL plederer for: "teknologiforståelse" på skoleskemaet handle meget mere om "teknologikritik", og de blinde vinkler industrialiseringen/digitaliseringen har medført for en stor del af befolkningen.