Raspberry Pi og Google-tricks styrer kommunal myriade af it-indkøb

Københavns Kommune er godt i gang med at få overblik over it-indkøbene. Se her, hvordan en Raspberry PI-computer og Google Charts API passer ind i ligningen.
Lasse Verner Olesen, chefkonsulent i Københavns Kommunes Koncernservice. Illustration: Mikkel Meister

I alt for mange år har det kommunale, københavnske it-landskab fået lov at udvikle sig til et vildtvoksende morads af software-licenser, egenudviklede løsninger og it-systemer i alle tænkelige farver og former.

Men moradset er nu så småt på vej til at blive skiftet ud med en velfriseret plæne. Danmarks største kommune arbejder nemlig målrettet på at få overblik over de større it-anskaffelser.

Det skal blandt andet luge ud i de tilfælde, hvor to selvstændige afdelinger i kommunen, der beskæftiger cirka 50.000 ansatte, uden at vide det overvejer at købe stort set ens it-løsninger.

»I 2009 lavede Deloitte en analyse af systemlandskabet i Københavns Kommune. Inden da havde man ikke et konsolideret overblik,« fortæller chefkonsulent i Koncernservice i Københavns Kommune Lasse Verner Olesen under Version2's besøg i forbindelse med sommertouren.

Data fra Deloitte-analysen endte samme år med at blive til en regulær systemoversigt for kommunen.

Illustration: Mikkel Meister

»Det er en stor database med en grænseflade, så vi kan vedligeholde data over tid og lave rapporter ud fra dem. Vores datagrundlag har været meget differentieret, og tidligere var grundlaget for at lave sammenligninger ikke godt nok,« fortæller Lasse Verner Olesen.

Systemoversigten var dog blot begyndelsen. Der var stadig for meget dobbeltarbejde, når der indmeldes data om alle de formelle krav, der skal overholdes ved køb af et nyt it-system.

Det gjaldt for eksempel kravene om anmeldelse til Datatilsynet, hvis der var personfølsomme data involveret, og til it-sikkerheden, fortæller chefkonsulenten.

»Der blev bedt om en ekstrem mængde data fra projektleder og systemejer, så vi kom frem til, at vi måtte konsolidere og bygge et proceslag oven på. Det skar markant ned på antallet af spørgsmål, at for eksempel it-sikkerhedsfolkene kunne lave en formel sikkerhedsgodkendelse af anskaffelsen,« forklarer Lasse Verner Olesen.

Sidste år fik Koncernservice så officielt mandat fra økonomiforvaltningen til at lave en egentlig it-anskaffelsesproces.

Illustration: Mikkel Meister

Det samlede overblik har allerede givet pote:

»Vi havde et eksempel på at system på idéplan omkring indberetning af fravær. Det ville de gerne kigge nærmere på i Teknik- og Miljøforvaltningen, men der kunne vi så gå ind og sige, at der blev arbejdet på nøjagtigt det samme ovre i Selvbetjeningsprogrammet. Så de kunne være endt med at købe et særskilt system, der opfyldt de samme forretningsbehov, som var dækket ind i de kommende selvbetjeningsløsninger. Den slags blev typisk ikke fanget tidligere,« siger Lasse Verner Olesen.

Kommunen kommer ikke til at hente de store besparelser på de it-systemer, der allerede er i drift, men derimod ved udfasning af gamle og indkøb af nye, fortæller chefkonsulenten.

På en centralt placeret fladskærm kan Lasse Verner Olesen og kollegerne holde øje med de nye it-anskaffelser, der løbende meldes ind i it-systemet FISKK (Fælles Information om Systemer i Københavns Kommune).

Skærmen er koblet til en Raspberry Pi-mikrocomputer, som benytter Google Charts API'et til at visualisere de data, der løbende trækkes ud af FISKK gennem PHP-kald.

Illustration: Mikkel Meister

Koncernservice havde ventet cirka 50 indmeldelser i it-anskaffelsesprocessen om året, men der er løbet cirka 220 ind siden sommeren 2012, fortæller Lasse Verner Olesen.

»En af succeserne er forankringen, der kan ses ved så mange indmeldelser i systemet indtil videre. Nu prøver vi så at synliggøre effekten af det arbejde, vi laver, i kroner og øre. Det er det interessante på den lange bane, og det regner vi med at blive i stand til i 2014,« siger chefkonsulenten til Version2.

Denne artikel er en del af Version2's sommertour, hvor vi flytter redaktionen ud til en stribe danske it-firmaer. Se hele tour-kalenderen

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Casper Thomsen

... to selvstændige afdelinger i kommunen, der beskæftiger cirka 50.000 ansatte ...

Min første tanke var "Holy moly, hvis der er to afdelinger i kommunen som beskæftiger omtrent 50k ansatte (hver eller tilsammen?), så må der dæleme være mange ansatte i Københavns kommune". Og så måtte jeg lige finde et budget (PDF) ... som så også viser (på side 9) at Københavns kommune i alt (pr. budget) har 40.129 ansatte.

Hvor kommer de 50k fra?

 • 0
 • 0
#5 Casper Thomsen

De 40.129 er årsværk så vidt jeg læser tabellen. Man må formode at der er mange ansatte i kommunen der ikke helt har 37 timer om ugen.

Der er langt op til 50k eller evt. 100k. Hvis enten 40 % af de ansatte er på halv tid eller 100 % er på 30 timer, så stemmer det med 50k -- men er det realistisk? Dertil kommer at de 50k (eller 100k) er to afdelinger -- mon ikke der er flere afdelinger?

 • 0
 • 0
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Ud over at mange er på deltid, er der også mange som har været ansat kortvarigt, er afløsere, har været på orlov, eller har haft mange sygedage. Det er ikke overraskende med stor forskel på årsværk (1500 timer) og antal som har været gennem lønningsbogholderiet.

Det med to afdelinger kan sprogligt set både læses som hele kommunen, eller kun de to afdelinger. Ved uklarheder handler det om at tage sund fornuft i brug.

 • 2
 • 0
#8 Finn Christensen

Danmarks største kommune arbejder nemlig målrettet på at få overblik over de større it-anskaffelser......to selvstændige afdelinger i kommunen - uden at vide det overvejer at købe stort set ens it-løsninger......I 2009 lavede Deloitte en analyse af systemlandskabet i Københavns Kommune.

Det er hver eneste gang så betryggende, når en offentlig arbejdsplads oplyst, at det hele sejlede, men nu har vi altså taget os sammen og gjort noget ved det. Og når de tilmed end ikke endnu er havnet på visdommens niveau, så udstiller man selvfølgelig vasketøjet :)

 • 0
 • 3
#10 Jeppe Toustrup

Det ser ikke ud til at København's Lufthavn, Kastrup er enige med den udtalelse, men det er måske et spørgsmål om hvordan man måler det. http://www.cph.dk/CPH/DK/OmCPH/Strategi+og+fakta/Fakta.htm:

Danmarks største arbejdsplads Københavns Lufthavn er daglig arbejdsplads for flere end 22.000 mennesker.

Wikipedia siden for lufthavnen står der dog i stedet for:

Med sine 22.000 ansatte på én adresse er lufthavnen Danmarks største arbejdsplads.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere