Forvirret? Her er 8 forskelle på Windows 8 og Windows RT

26. oktober 2012 kl. 10:445
På overfladen ser de ens ud, men der er stor forskel på at købe en tablet som Microsofts Surface med Windows RT og en tablet eller pc med Windows 8.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft har nu officielt lanceret Windows 8, men nok lige så vigtigt, så har Microsoft også lanceret Windows RT, som vil dukke op på især tablets med Microsofts egen Surface i spidsen.

Der er dog nogle vigtige forskelle mellem den rigtige Windows 8 og dens halvbror Windows RT, som man er nødt til at vide, hvis man overvejer at købe en Surface eller anden af de nye Windows-tabletter.

1. Helt ny hardware for Windows

Windows RT kan kun køre på ARM-processorer. Det betyder, at Windows RT ikke kører på x86 og x64 processorer som Windows 8. Det har stor betydning for, hvilken software man kan køre på Windows RT.

ARM-processorerne har den store fordel, at de har et lavere strømforbrug, end det hidtil er lykkedes Intel og AMD at få x86-processorerne ned på. En tablet med en x86-processor vil derfor enten skulle have et større batteri, eller også må brugeren nøjes med kortere batteritid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal Microsoft lave en tablet, der kan konkurrere med iPad, som bruger en ARM-processor, så er Microsoft nødt til også at vælge ARM-arkitekturen, for der er intet, der tyder på, at x86-platformen vil kunne bide skeer med ARM's effektforbrug på kort sigt.

Windows RT bliver derfor kun solgt sammen med hardware, som indeholder en ARM-processor.

2. Ingen gamle programmer

Når hardwaren er anderledes, så er selve kernen i Windows RT også lidt anderledes end i Windows 8. Microsoft har skullet lave et helt nyt styresystem, og har derfor haft mulighed for helt at droppe al den gamle kode, som findes i Windows 8. Den er nødvendig i Windows 8 for at sikre, at man i princippet kan køre 15 år gamle applikationer.

Det betyder, at Windows RT ikke kan køre de gamle programmer. Windows RT kan faktisk slet ikke køre nogen af de programmer, man i dag kan få til Windows 7.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Windows RT kan derimod kun køre applikationer, som er helt nye og lavet specielt til Windows RT og Windows 8. I praksis betyder det, at man kun kan bruge programmer, som kan købes eller hentes gratis via den nye Windows Store.

Man skal altså begynde helt forfra uden gamle applikationer, og man kan slet ikke installere software på Windows RT, som ikke kommer fra Windows Store.

3. Ingen plugins

Der bliver umiddelbart ingen mulighed for at bruge plugins som Java eller Flash i Windows RT. Derfor vil man i Windows RT ikke kunne logge på med NemID på en hjemmeside.

Det er en beslutning, Microsoft angiveligt har truffet for at højne sikkerheden, fordi plugins de seneste år har været én af de mest brugte veje til at sprede malware på Windows.

4. USB, men ikke nødvendigvis alle drivere

Microsofts egen Surface kan ses som en konkurrent til Apples iPad, men de to kan ikke sammenlignes direkte. Microsoft har valgt at spille på nogle af selskabets sikre kort, såsom bagudkompatibilitet og arbejdsbrug.

Bagudkompatibiliteten på software er væk, men Microsoft vil forsøge at tilbyde en vis understøttelse for eksisterende hardware.

En iPad har kun Apples særlige stik, mens Microsofts Surface har et helt almindeligt USB-stik. Det betyder i princippet, at man kan slutte sin printer, mus, 4G-modem, mobiltelefon, skumgummiraketbatteri eller bordventilator til sin Surface.

Det er dog ét af de helt store spørgsmål, hvor meget eksternt USB-tilbehør, som vil få drivere til Windows RT.

5. Kan ikke logge på firmanetværket

Windows RT understøtter ikke mange af de funktioner, som en bærbar pc med Windows 8 Pro vil gøre det. Man kan eksempelvis ikke logge på virksomhedens domæne med Active Directory.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan heller ikke køre det samme antivirussoftware som på pc'erne, og i det hele taget vil en Windows RT-enhed som Microsoft Surface være mere som en mobiltelefon eller en iPad, og ikke som en fuldgyldig pc, set med it-afdelingens øjne.

6. Fuld kryptering

Alle data er krypteret fra fødslen i Windows RT. I Windows 8 skal man selv vælge at kryptere sine data, hvor man i Windows 8 Pro eksempelvis kan benytte Microsofts medfølgende Bitlocker-kryptering.

7. Office, men ikke den fulde pakke

Microsofts egen Surface kommer med Office 2013, som netop er færdig. Men det er kun udgaven til Hjemmet og Studiet, som er inkluderet.

Det vil sige, at man på en Surface ikke får eksempelvis Outlook med, men i stedet må bruge en anden e-mail- og kalenderapplikation.

Man skal som professionel bruger også være opmærksom på, at lige præcis hjemme- og studieudgaven af Office ikke må bruges til erhvervsbrug. Det kan man dog ifølge ZDNets Mary Jo Foley godt slippe uden om, hvis man har Office 365 eller en volumenlicensaftale med Microsoft.

8. Ikke til salg til gør-det-selv-folket

Hvis man er typen, som selv kan lide at bygge en pc, eller måske blot overvejer at opgradere en pc til Windows 8, så er Windows RT slet ikke en mulighed.

Microsoft vil nemlig kun sælge Windows RT direkte til hardwareproducenterne, og det vil i modsætning til Windows 8 ikke være muligt at købe en systembyggerlicens, OEM, i løssalg.

Den eneste måde, man lovligt vil kunne få fat på Windows RT, vil være som installation på et stykke hardware.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. oktober 2012 kl. 13:35

Jeg kan se at Microsofts Surface Tablet med Windows 8, kommer til at veje 903 gram, hvorimod den med Windows RT kun kommer til at veje 676 gram. En iPad vejer også ca. de 600-700 gram afhængig af model. Jeg synes det lyder som en stor forskel.

5
26. oktober 2012 kl. 14:32

I PDF'en med de fulde specs står der, at Surface Pro får en Intel Core i5 (Ivy Bridge) processor.

Den Samsung Series 7 Slate PC, som Microsoft udleverede til udviklerne på Build i 2011, har også en Core i5-processor (Sandy Bridge), og vejer cirka 930 gram. Indmaden kan da også bedre sammenlignes med en Ultrabook end med en iPad.