Betalingseksperter: Apple bliver tvunget til at bide til NFC-bollen

I takt med at NFC-kompatible betalingskortterminaler breder sig, bliver Apple nødt til også at putte NFC i iPhones - i hvert fald til det europæiske marked, lyder forudsigelsen fra eksperter.

Foreløbig har den trådløse standard NFC (Near Field Communication) endnu til gode at finde vej ind i Apples iPhone, der nyder stor popularitet i blandt andet Danmark.

Men det kan meget vel ændre sig, i takt med at NFC bliver de facto-standarden i forbindelse med trådløse betalinger ved kortterminaler, vurderer flere eksperter.

NFC, der allerede findes i flere telefoner med Android, bliver ofte kædet sammen med såkaldt kontaktløse betalinger. Det vil sige, at et betalingskort med en chip til formålet eller en telefon med NFC bliver holdt tæt op til en kortterminal, hvorefter betalingen bliver gennemført - eventuelt uden indtastning af pinkode, hvad mindre beløb angår.

Kontaktløse betalinger findes allerede flere steder i udlandet, hvor eksempelvis et Visakort kan swipes forbi terminalen, og nu er de også på vej til Danmark.

Her i landet skulle omkring halvdelen af alle terminaler allerede understøtte kontaktløs kommunikation, og i den forbindelse har Sydbank meldt ud, at banken til næste år forventer at komme med en såkaldt mobile wallet, som gør det muligt at opbevare betalingskort i telefonen digitalt samt at betale med NFC-telefoner ved det voksende antal terminaler, der understøtter den teknologi.

Læs også: Om få måneder kommer der trådløse betalinger i danske butikker

Apple er altså foreløbig ikke med på den galej. Og i den forbindelse har der blandt andet været forlydender om, det skyldes, at den amerikanske virksomhed pønser på et eget betalingssystem. Men i takt med at flere kortterminaler understøtter NFC-betalinger, ligesom både Visa og Mastercard bakker op om NFC, så får Apple svært ved at ignorere den trådløse teknologi. Sådan lyder vurderingen fra seniorpartner i PlusCon og ekspert i elektroniske betalingsløsninger Henning N. Jensen:

»Jeg tror ikke på, at Apple er stærk nok til at kunne overrule de investeringer, der allerede er gjort af bankerne. Apple er stærk på andre områder, men ikke stærk nok inden for betalingsformidling.«

Henning N. Jensen peger på, at Apple i hvert fald på det europæiske marked, hvor chip- og kontaktløse terminaler vinder frem, vil være tvunget til at levere en iPhone, som også understøtter NFC. Ellers risikerer virksomheden simpelthen at gå glip af et vigtigt marked.

»NFC kommer stille og roligt, om Apple vil eller ej. Og Apple bliver tvunget over i det - det er jeg ikke i tvivl om. I det mindste i forhold til Europa, hvor de vil være nødt til at komme med en NFC-model. Mit gæt er, at de også vil komme med NFC i deres modeller til resten af verden.«

Synspunktet vækker genklang hos Niels Skylvad, direktør for forretningsdrift i Sydbank.

Han peger på, at de standarder, der i dag bliver rullet ud på kortterminaler, i udgangspunktet er testet og fungerer med NFC-telefoner og kontaktløse kort og ikke med andre kommunikationsstandarder.

Læs også: Ekspert om mobilbetaling: Fejlskud fra Apple at droppe NFC

Og Niels Skylvad finder det derfor også sandsynligt, at Apple kommer med på den vogn. I hvert fald har fraværet af NFC-chip - og dermed en potentielt stor kundegruppe - ikke afholdt Sydbank fra at satse på en NFC-baseret Wallet-løsning til næste år.

»Vi har et lønligt håb om, at det kommer i iPhone. Og årsagen er, at den teknologi, der findes derude, kører med NFC. Og om tre år har alle kort, der udstedes fra Visa og Mastercard, trådløs NFC-teknologi. De vil fungere over hele verden. Og jeg har svært ved at se, at man ikke på en eller anden måde kommer til at understøtte det med en iPhone, ellers melder de sig jo ud af markedet,« siger han med henvisning til Apple.

Og kommer der ikke NFC i iPhones foreløbig, så gætter Niels Skylvad på, at det vil få - i hvert fald nogle - til at overveje at skifte smartphone:

»Det kan jo godt være, jeg bliver nødt til at lægge min elskede iPhone på hylden i den forbindelse. Jeg er jo nødt til at have en, der virker med det, sådan er det jo.«

Nets oplyser til Version2, at både telefoner og terminaler skal følge ISO-standarder (ISO 14443 for de kontaktløse kort og ISO 18092 er NFC – de to standarder er kompatible) for at blive godkendt i forhold til kontaktløse betalinger. Det betyder ifølge Nets, at alle kontaktløse POS-terminaler (point-of-sale) derfor i udgangspunktet kan kommunikere med alle NFC-telefoner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (60)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Povl H. Pedersen

Der er nogle der har investeret en masse penge i NFC, som ikke går den fremtid imøde som man havde regnet med. Nu tyder meget på at det bliver Bluetooth 4.0 / Bluetooth LE i stedet.

Nu ved jeg ikke hvor mange Android telefoner der kommer med NFC, men sidst jeg checkede var det vel realtivt få af alle de mange Android telefoner der er på markedet, og Google nedtoner det, og var ved at droppe Google Wallet.

Her er en liste over de modeller der vist kan købes med NFC i dag. http://www.nfcworld.com/nfc-phones-list/#available

Det kunne være interessant at vide om det er over 10% af de solgte Android telefoner. Eller er det uinteressant da Android anses som køb og smid væk ? Så alle telefonerne nok regnes udskiftet om 6 mdr ?

NFC er dead-end. Bluetooth LE / 4.0 er hvad der vinder frem, også på Android siden. Men det er ikke understøttet af de mest forældede Android telefoner der sælges som nye.

 • 5
 • 8
#6 Nils Bøjden

NFC er dead-end. Bluetooth LE / 4.0 er hvad der vinder frem, også på Android siden.

Det tror jeg du har ret i.

BLE har utallige fordele frem for NCF: Lavere forbindelsestid og længe rækkevidde som de væsentligste.

Så når man skal betale for sin togbillet kan man nøjes med et passere en gate med sin BLE enhed frem for at skulle ramme en kontaktenhed.

Nå nej. Vi har jo rejsekortet. Suk.

 • 6
 • 4
#7 martin nielsen

Det kan da umuligt være en god ide at tillade pengeoverførsler uden pinkode, uanset størrelse. Det er jo det USA har måtte konstatere efter mange år med samme system på deres kreditkort, og ligeså mange år med overvældende snyd og bedrag af systemet.

 • 6
 • 2
#9 Flemming Märtens

Bluetooth LE kræver jo stadig strøm (eller tager jeg fejl?). Ikke så smart hvis man skal oplade sit Dankort. Kort rækkevidde er jo ikke en ulempe, det er en fordel i dette tilfælde. Det går jo ikke at man betaler for andres varer bare fordi man går forbi. Med NFC skal man jo hive kortet/telefonen frem og føre den tæt forbi læseren.

 • 15
 • 1
#10 Deleted User

Det er en lidt spøjs situation. Man har stillet en masse NFC terminaler op i Danmark. Man vil gerne have at danskerne betaler med smartphones. Jeg vil påstå at en stor del af målgruppen har iPhones, disse uden NFC. Når disse iphonebrugere så skal udskifte deres iPhones indenfor de næste år, tror i så at de vælger en android, bare fordi den fx har NFC og kan bruges til betaling i dk? Det tror jeg ikke. Apple dikterer selv om de vil understøtte NFC. Men, et plastickort med NFC kan man jo altid pushe ud, hvis man vil udnytte den nye facilitet i terminalerne...

 • 4
 • 0
#15 Jakob Damkjær

iBeacon TouchID

TouchID autorisere allerede iTunes køb og kombineret med iBeacon vil det være et lille spring at autorisere retail køb.

Og hvis NFC var så udbredt i virkeligheden hvorfor er der så ingen der bruger det ?

 • 5
 • 11
#25 Johnnie Hougaard Nielsen

Definer dem som benytter Bus/Tog som ikke skal betale...

Det mest banale eksempel er nogen som har anledning til at have mere end én smartphone i lomme/taske. Eller en så udbredt handling som at være meget tæt på døren for at tage afsked. Politifolk eller andre kunne have et behov i embeds medfør, men skulle stadig betale hvis det blot er for at tage en rejse. O.s.v.

Når vi taler om betalinger, er det en nødvendighed med en specifik handling, og ikke bare "det at være i nærheden". Derfor er NFC til dette formål bedre end iBeacon, der til gengæld har sin styrke når det hander om at "indfange" folk, typisk med kommercielle/informative budskaber.

 • 6
 • 1
#27 Kim Rene Jensen

Ja.. især i Danmark.. Iphone (iOS) markedsandel er 16% worldwide nu.... Android 79.8 %. Alle nye Androids har NFC, Miracast og MHL. Alle 3 standarder som Apple kommer til at understøtte.. ligesom USB, hvor Apple forsøgte sig med Firewire.

 • 4
 • 4
#28 Michael Thomsen

Tager jeg fejl når jeg tror, at bluetooth kræver pairing?

Mht bluetooths længere rækkevidde er det i mine øjne en ulempe. Hvis man går forbi kassen i Føtex har man ikke lyst til at betale for andres varer. Hvis man går ned forbi dørerne i toget ønsker man ikke at betale for at tage toget når man kun skal hente kæresten.

NFC har den helt klare fordel, at det virker uden at telefonen er tændt. Med andre ord virker det også når batteriet er løbet tør for strøm. Modsat fx sms-billetter, Google Wallet etc. Virker bluetooth uden strøm?

Og NFC terminalerne i danske forretninger skal 100% sikkert nok blive brugt: Allerede fra maj begynder de danske banker at udrulle kontaktløse betalingskort med NFC. Det glæder jeg mig til, for så slipper jeg for at skulle rense kontakterne i forretningernes terminaler :-)

 • 4
 • 1
#29 Peter Sørensen

@ulrik.

Glimrende spørgsmål... Definer dem som benytter Bus/Tog som ikke skal betale... kontrollen er på BUSSEN/TOGET Indgangen ikke en fysisk gate på stationen/stoppestedet.

Der er da masser af eksempler på at man ikke nødvendigvis selv skal betale når man benytter det offentligt. Hvis dørene automatisk registrere mig, når jeg rejser med mit arbejde vil der jo komme en dobbelt betaling. Eller hvis min ven og jeg rejser sammen, men det er min ven som betaler rejsen. Jeg kunne blive ved i det uendeligt. Det er et håbløst forslag at lade dørene registrer og opkræve betaling.

 • 10
 • 0
#31 Ulrik Suhr

Enig at der vil være udfordringer hvor man skal betale for hinanden, men det kan jo løses ved penge overførsel. Samme med flere telefoner så må man lige deaktivere betalins teknologien på den man ikke vil benytte.

Underligt at i fokusere på eksempler som kan løses ved anden tilgang. Jeg kan komme på eksempler som vil gøre det til fordele. Nej jeg går heller ikke i baglås hvis man spiser ude med firmaet og firmakortet ikke er med... man kan jo betale og få penge senere....

Den ulempe jeg ser er feedback på betalingen som kommer til at mangle. Der kan også være udfald i strøm/It nedbrud eller andet.

 • 0
 • 6
#32 Jesper A. Christensen

deaktivere betalins teknologien på den man ikke vil benytte.

Hvad så med dem som vil have en gyldig billet som månedskort/årskort i forvejen? De vil så skulle ind på deres mobil og deaktivere noget hver gang de stiger ombord på et offentligt transportmiddel som er dækket af deres billet? Det vil kun resultere i en masse sure kunder og en kæmpe support afdeling som skal sidde og rulle betalinger tilbage

 • 6
 • 1
#34 Jan Lunddal Larsen

Alle nye Androids har NFC, Miracast og MHL. Alle 3 standarder som Apple kommer til at understøtte.. ligesom USB, hvor Apple forsøgte sig med Firewire.

Hvad har FireWire med USB at gøre? Apple var derudover blandt de første til at pushe USB, hvor de i 1998 gik fra ADB til USB.

Miracast kommer heller ikke til at blive udbredt. Det er Wi-FI Direct, hvilket sætter store begrænsninger, og Google har jo andre måder at tilbyde lignende funktionalitet på (Chromecast), så de satser nok heller ikke ligefrem på Miracast.

 • 1
 • 0
#35 John Kristensen

NFC er jo allerede på vej til de nye Dankort, så hvad skal vi bruge den til i mobilen også, hvis man alligevel skal have en "ting" op af lomme for at holde den hen til terminalen kan det da ligeså godt være kortet !!

 • 1
 • 0
#37 Johnnie Hougaard Nielsen

hvis man alligevel skal have en "ting" op af lomme for at holde den hen til terminalen kan det da ligeså godt være kortet

En naturlig udvikling ville være at dankortet kan være app på en NFC udstyret mobiltelefon (eller for den sags skyld andre teknologier), således at der kun behøver være én ting i lommen. En smartphone er jo ved at være standardudstyr, men det er bestemt nyttigt at dankort også kan leveres som standalone.

 • 4
 • 0
#39 John Kristensen

Ja men når NFC kommer i Dankortet, mobilen og måske flere steder, kommer der jo ikke rigtigt en afløser. Jeg ser det ikke som et gennembrud i betalingen, men mere som en lidt lettere måde at betale på i og med man stadig skal have noget op af lommen og have hen til en terminal, det RIGTIG smarte ville være at have det via en trådløs forbindelse som feks Bluetooth, hvor betalingen evt. kunne klares med et enkelt "godkend" eller fingeraftryk.

Det er jo smag og behag, men jeg er ligeglad med om det er et kort eller min mobil jeg skal have op på terminalen, den eneste fordel jeg kan se er hvis man har mulighed for at have begge på samme tid, altså så man kan bruge sin mobil hvis man har glemt kortet og omvendt.

 • 0
 • 1
#41 Johnnie Hougaard Nielsen

hvor betalingen evt. kunne klares med et enkelt "godkend" eller fingeraftryk.

Jamen, så skal du jo alligevel have den op af lommen. Dermed bliver "besparelsen" på ikke at bevæge hånden hen til en terminal så minimal at det ikke er ulemperne (omkring entydighed i hensigt og identifikation) værd. Så vidt jeg ved, kan Bluetooth ikke begrænses til en rækkevidde som passer til menneskemylder ved transport og indkøb.

En nødløsning (for at reducerer problemerne) kunne være muligheden for på forhånd at markere en type betaling som jeg vil lave indenfor de næste fx 5 minutter. Der må ikke være en åbenstående mulighed for uventede træk, hvor det fx ikke er nok at kunne sige "nej" efterfølgende. Det kan jo ikke fungere i bussen, hvis jeg kan sige nej efter at rejsen er overstået uden kontrollør-visit.

 • 0
 • 0
#42 Jakob Damkjær

"Hvor bliver det brugt? Tror du selv det bliver udbredt eller får det samme skæbne som firewire?"

Skæbne er nu så meget sagt... FireWire var designet til highend problemstillinger med features aldrig kom i nærheden af (isosynkron overførsel, lav cpu load lange kabler osv). Hvilket man også så på den ret brede udbredelse på videokameraer og andet udstyr i den klasse. Så når man fx skulle overføre et ton filer fra en storage enhed regne på det og så sende det videre (encoding osv.) er FireWire ret meget bedre (specielt i FW800 aftapningen) er jo ikke grunden til at det ikke blev udbredt på pc platformen. Det var i højere grad at Intel var backer for USB, at FireWire var lidt dyrere på controler plan og at behovet for den kapacitet FW havde ifht USB var mindre udbredt. Det gjorde samlet at basis dimser (lowend diske og printere osv har nu altid været møg irriteret over at det tar evigheder at overføre høj opløsnings rasterprint til printere over USB) blev dyrere og mange dimser der ikke blev lavet i en FireWire version overhovedet gjorde at efterspørgslen blev meget begrænset som så gjorde at PC producenterne ikke ville ha både FireWire og USB (da man bare kunne tilføje FireWire med et expresscard eller pci). Noget Apple har undgået en del af ved at udvikle lightpeak/thunderbolt sammen med Intel og lave det på en måde så thunderbolt det er med på bundkortet eller slet ikke (men nok om FireWire)

Ibeacon er møg billigt da den dyre del af hardwaren (kryptering, sikker dataforbindelse og autorisering (touchID)) ikke er i terminalen men i smartphonen. Så det vil blive billigt at implementere en iBeacon løsning for butikkerne. Modsat nfc hvor de skal købe en ny terminal til flere tusinde kr. Nej Ibeacon er her ikke endnu men grundet prisstrukturen vil det ikke ha en dårlig position hvis NFC får stor udbredelse som hvis det var terminalcentreret.

 • 2
 • 3
#43 Johnnie Hougaard Nielsen

Så det vil blive billigt at implementere en iBeacon løsning for butikkerne. Modsat nfc hvor de skal købe en ny terminal til flere tusinde kr.

Hardware til NFC er også "møg billigt", det er jo blot hvad der allerede er indbygget i masser af smartphones, uden at det gør dem dyre. Selvfølgelig hænger det på at leverandører af løsninger til butikkerne faktisk understøtter NFC, men det kan ikke være hardware udgift der er blokerende. Det må være billigere end en terminal til chip-dankort, da den nødvendige stabile mekanisk håndtering koster meget mere end en simpel antenne. Der er ikke noget som gør at NFC behøver være dyrere end iBeacon.

 • 2
 • 2
#45 John Kristensen

Man er jo nødt til at verificerer sin betaling på en eller anden måde, det kommer vi nok ikke uden om, et hurtigt fingeraftryk ville være acceptabelt IMO. En forhånds godkendelse ville jo være smart om end lidt usikkert

 • 0
 • 0
#46 Johnnie Hougaard Nielsen

Man er jo nødt til at verificerer sin betaling på en eller anden måde, det kommer vi nok ikke uden om, et hurtigt fingeraftryk ville være acceptabelt IMO.

Netop. Den enkleste form for bekræftelse er dog at bevæge hånden hen til en terminal.

Det være sig med smartphone, smartwatch, noget smykkeagtigt eller lignende. Det skal blot være entydigt, hvilket ikke er foreneligt med mere end ganske kort afstand.

En forhånds godkendelse ville jo være smart om end lidt usikkert

Enig. Den værste usikkerhed er den indirekte. Hvis en person bliver taget uden check-in skal der jo kunne udskrives en bøde. Hvis der er bare en mindre risiko for at folk kan passere en gate uden at opdage at de personligt ikke blev registreret, falder grundlaget for at udskrive bøder til jorden. Det kunne fx være at en smartphone ikke blev registreret i en taske, hvor andet indhold med metal skærmede. Eller bare at den løb tør for strøm i det kritiske øjeblik.

Hvis den 100% ærlige plausibelt kan sige at jeg troede da at jeg havde gjort det rigtige, bliver samme forklaring tilgængelig for dem som ikke har samme moralske stade. Og dermed falder løsningen til jorden.

 • 1
 • 0
#50 Johnnie Hougaard Nielsen

Lidt overordnet ser jeg iBeacon (og lignende) som en smart teknologi til geofencing, i konkurrence med at basere dette på WiFi (mere besværligt) eller GPS (virker dårligt indendørs). Da der er mange use cases for geofencing, såsom at formidle lokationsbestemt info eller kommercielle tilbud (for nu ikke at sige spam), tror jeg at det har sin plads i markedet, og vel at mærke i situationer hvor NFC ikke har samme potentiale til at indfange folk i en stor ruse. Det kunne fx være på et museum.

Når vi taler om ting der koster noget, er der dog alt for store usikkerheder ved at basere dette på geofencing, med mindre det kan kombineres med en meget konkret "handshake", så der er en gensidigt bekræftet aftale om udveksling af ydelsen. Her kan det lade sig gøre at få iBeacon m.v. til at fungere rimeligt, men langt de fleste af disse use cases egner sig mindst ligeså godt til NFC - uden samme liste af usikkerheds faktorer.

Teknologien har rimelige chancer for at overleve, men den er ikke god til hurtige rutinemæssige betalinger/identifikation. Det er geofencing med GPS jo heller ikke.

 • 2
 • 0
#52 Johnnie Hougaard Nielsen

Forestil dig at gå rundt i en butik. Betal via mobilen og gå ud.

Det er sådan Bluetooth LE bl.a. er tiltænkt at blive brugt til.

Forestil dig at personer med uærlige hensigter gennemskuer hvor latterligt nemt det er at misbruge teknologien, og hvordan butikken derfor går konkurs. Lynhurtigt.

Det hjælper ikke kun at se på en positive side, med hvad der kunne være smart i et samfund af 100% ærlige aktører, uden at tage den anden side med. At være kasserer pr. selvbetjening vil automatisk friste mange til et stort "svind", og dertil hørende kreativitet for at gøre det til et spil at snyde systemet.

 • 1
 • 1
#53 John Kristensen

Problemet med at verificeringen udelukkende er at bevæge sit kort eller mobil tæt på en terminal, for jeg går ud fra det er det du mener, er evt. tyveri af ens kort eller mobil, man er jo nødt til at have en eller anden form for "PIN kode" på ens betaling, her ville en fingeraftrykslæser være optimal.

Jeg forestiller mig kassen registrerer ens betalingskort/mobil evt via et ID der broadcastes, ekspedienten sender beløbet til mobilen der bipper, man hiver den op og sætter fingeren på læseren købet er godkendt, next please ;-) Det eneste en NFC terminal gør anderledes end de allerede eksisterende er at man kun behøver at holde kort/mobil op MOD en terminal og ikke sætte den i !!! Hvor er lige det smarte og nemme i dét ? ;-)

 • 1
 • 1
#54 Johnnie Hougaard Nielsen

Problemet med at verificeringen udelukkende er at bevæge sit kort eller mobil tæt på en terminal, for jeg går ud fra det er det du mener, er evt. tyveri af ens kort eller mobil,

Nej.

Når vi taler om mindre beløb (en busbillet), ser jeg det som ok at "veksle" bekvemmelighed til en risiko for et moderat tab, i stil med at et klippekort eller kontanter jo også kan blive stjålet. Ved tyveri kan telefonen jo spærres i løbet af overskuelig tid, så det ikke bliver voldsomme tab.

Behovet for bekræftelse af småbetalinger ved noget der kan virke på større afstand end NFC er altså udelukkende et spørgsmål om at forebygge utilsigtede betalinger, fordi jeg kom "for tæt" på en scanner. Her er BLE (og dermed iBeacon) for usikkert, da det kan virke over afstand, uden sikre muligheder for at garantere at det er helt tæt på. Videre giver den manglende tilbagemelding usikkerhed nok til at brugeren kan sige "jeg troede da at jeg blev scannet" for at dække over bevidst fusk.

En NFC scanner med lav effekt kan simpelthen ikke virke på mere end ganske kort afstand, så dermed ligger forebyggelsen af uheld i selve aktionen med at bevæge den hen i umiddelbar nærhed. Samtidig egner det sig til en umiddelbar tilbagemelding, med lyd og tekst.

Behovet for sikkerhedsmæssig validering er der til gengæld når vi taler om mere end småbeløb, hvor jeg også med NFC teknologi ville se et tilsvarende behov for at supplere med PIN eller andet.

Det smarte ved NFC kontra kort er at det (typisk i en bus) kan gøres langt hurtigere end at skulle proppe et kort ind i en sprække. Det skal jo gerne gå hurtigt, også med frosne, våde fingre.

Netop de blandede behov under ugunstige vilkår er i øvrigt et problem ved at bruge fingeraftryk til godkendelse. Mit indtryk er at iPhone scanneren virker rimeligt godt med rene, tørre og varme fingre. Hvis jeg til gengæld mosler rundt på en kold vinterdag, med blåfrosne fingre fra en sneboldkamp, og skal med bussen, vil det være yderst generende om det bliver svært at scanne et fingeraftryk. Travlheden gør det for upraktisk med både et par finger-forsøg, og derefter bruge de valne fingre til at tappe en PIN, for langt om længe at kunne godkende. Der kunne måske laves en "usikker" godkendelse på selve låseskærmen, men det øger risikoen for uheld.

Videre har jeg sikkert en stor taske i den anden hånd, således at det skal være med enhåndsbetjening mens jeg går, hvilket det bestemt ikke bliver nemmere af. Bare det at få en finger kroget derned, uden at tabe den dyre smartphone....

Her ville jeg synes at det ville være en enorm forbedring bare at kunne føre den hen til en NFC scanner. Blip. Dejligt når teknik virker hurtigt og sikkert, uden en masse fumlen. Det er behovet for bekræftelse af betalinger, der er en stopklods for at iBeacon kan bruges til ting som at købe en busbillet, hvor sikkerhedskravene ellers kan sænkes.

Dit scenarie med broadcast af et betalingskrav til en mobil lyder smart, ikke mindst for den hacker som placerer en ekstra beacon i nærheden. Der skal jo nok være nogen som har så travlt med fingeren, at de ikke lige er super-omhyggelige med at checke skærmens indhold. Igen saboterer den store rækkevidde for BLE behovet for basal sikkerhed. Så svært er det virkelig ikke at bevæge hånden hen i nærheden af kasseapparatet. Synes du det?

Igen og igen - det vigtigste er desværre at gardere mod alt det der kan gå galt, og ikke nøjes med at skitsere et lyserødt ideal-scenarie. iBeacon giver langt flere risici end fordelen ved de par enkelte tilfælde hvor der måske kan spares et halvt sekund.

Som tidligere nævnt, ser jeg iBeacon som en nyttig og smart teknologi - til andre formål.

 • 1
 • 0
#55 Ulrik Suhr

Nej. Den kan kun se om jeg er i nærheden, fx på en cykel ved siden af. Der skal en konkret accept af betaling til, for at en transaktion er sikker nok.

Enig Det er jo min pointe med de eksempler der er kommet med. Der er jo tale om nye muligheder ikke erstatning for maskinel til IT. systemet ville fungere bedst ved at trække penge når man benytter transportmidlet og ikke som sådan en gate.

månedskort etc. det skal erstattes af mobilen i min optik. Jeg finder det lidt gammeldags at man skal have så mange forskellige enheder for samme funktion (Ja forskellige kredit kort er også en gammeldags ting). Men uden feedback ved man ikke om man rejser lovligt. eller om man har flere enheder som betaler etc. det sidste kan man komme ud over ved betalings aftaler. Feedback er dog en lidt svær størrelse i det tænkte system.

 • 0
 • 1
#56 Johnnie Hougaard Nielsen

systemet ville fungere bedst ved at trække penge når man benytter transportmidlet

I princippet er jeg enig. I den praktiske virkelighed bliver det svært at bruge iBeacon til en sikker detektering af hvem som faktisk benytter transportmidlet. Det er jo nødvendigt at kunne slå fuskere med en bøde, også selv om de foregiver uskyldighed, hvis de fx "tilfældigvis" har fået taskens indhold til at fungere som et Faradays bur. Eller mobilen kunne "løbe tør" for strøm undervejs, så den registrerede rejse bliver meget for kort. Det kunne også ske for ærlige mennesker, og der skal ikke ret mange uskyldigt ramte til for at metoden bliver dømt ude.

Der er masser af faldgruber i at den rejsende ikke eksplicit og konkret markerer sin hensigt, så der ingen tvivl er om rejseaftalen er indgået eller ej.

I denne kontekst forstår jeg ikke pointen i hvordan du vil erstatte månedskort. Uden en gate-funktion, er der jo kun brug for at kunne overbevise en kontrollant om at jeg har gyldig rejsehjemmel. Selv om dette kunne egne sig fint til en sikker løsning på en smartphone (det er sådan set nok at den kan identificere mig), er det netop ikke noget hvor rækkevidden ved iBeacon er andet end en direkte ulempe. Hvis kontrollanten med iBeacon ser at halvdelen af dem i nærheden har månedskort, hjælper det jo ikke med at finde ud af hvem der snyder.

Du har ikke ret i at feedback er en lidt svær størrelse i det tænkte system. Det er en meget svær størrelse.

 • 1
 • 0
#57 Ulrik Suhr

Der er masser af faldgruber i at den rejsende ikke eksplicit og konkret markerer sin hensigt, så der ingen tvivl er om rejseaftalen er indgået eller ej.

Delvist enig, men tror det nuværende system har så mange snydere at en forbedring vil være tiltrængt. Ved ikke nok om teknologien til at komme med konkrete løsninger, men hvis der er handshake i processen så er det muligt at identificere enkelt personer. Til det med ærlige og ikke ærlige så eksistere det system i dag og der har man vist 2 eller 3 advarsler før kontoen/kort bliver lukket (ved ikke konkret hvad de lukker for). Så længere er den vil ikke.

I denne kontekst forstår jeg ikke pointen i hvordan du vil erstatte månedskort.

Der er så mange muligheder at jeg ikke ved hvilken en der passer bedst i dine tanker. Den "nemmeste" er et loft over hvor meget jeg bliver trukket i bestemte strækninger. Så vil det være til min fordel hvis jeg så ikke benytter mit kort. Kan også være at disse trækninger koster det 0 kr. etc. Igen det kan løses, men hvor løsningen skal ligge kan man jo diskutere. I mobilen eller i kontrollen. Igen feedback i dette system er min største bekymring alt det andet er ting der tager lidt tid at løse, men det kan lade sig gøre uden at anstrenge sig for meget.

Du har ikke ret i at feedback er en lidt svær størrelse i det tænkte system. Det er en meget svær størrelse.

Der er vi enige, men at se problemet i den "rigtige" størrelse må jeg vide mere om teknologien, men jeg ser det som den største risiko for den videre brug.

 • 0
 • 1
#58 Jan Rasmussen

Jeg er så træt af navne med i foran - kald det nu det som standarden er, ikke Apple's specielle navn for det samme.. Bluetooth LE, eller noget i den dur...

Please, ellers bliver det igen noget Apple specielt - i stedet for en allerede eksisterende standard rebranded af Apple... At de kalder deres Bluetooth Hotspot for iBeacon har ikke rigtigt noget med sagen at gøre...

 • 2
 • 1
#60 Poul Andersen

Griner lidt i skægget, mon nogle af jer, har gidet at undersøge hvad VisaCard og MasterCard udvikler på... ja så er det NFC... I mange mange år endnu er plastik kort stadig en vigtig betalingsfaktor, og nu da iPhone 6 kommer med NFC, mon ikke i den ged er barberet. 300 millioner bankkort i tyskland er trible kort, Mag+chip+NFC.

God Jul

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere