Fortsatte nedskæringer i Datatilsynet bliver mødt med kritik

11. august 2021 kl. 10:054
Fortsatte nedskæringer i Datatilsynet bliver mødt med kritik
Illustration: Datatilsynet .
Datatilsynet kan til trods for at oprette flere nye sager end nogensinde før se frem til en nedskæring på 700.000 i 2022.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Datatilsynets bevilling står til at falde med 700.000 kroner i 2022, til trods for at myndigheden i 2020 oprettede 13 procent flere sager end i 2019, hvilket er det højeste antal nyoprettede sager siden Datatilsynet blev oprettet i 1979. Det skriver Altinget.

Udsigten til fortsatte nedskæringer i datatilsynet bliver mødt med skarp kritik af både støttepartier og oppositionen på Christiansborg og Forbrugerrådet Tænk. Ordførere fra både Venstre og Enhedslisten fortæller Altinget, at de har svært ved at forestille sig, at en ekstrabevilling til Datatilsynet ikke kommer til at blive et punkt på den nye finanslov, da de begge er enige om, at tilsynets opgaver både er flere og vigtigere end nogensinde før.

Digitalisering fylder mere og mere i vores allesammens hverdag, og forbrugere skal forholde sig til flere og flere produkter med internetopkobling. Det betyder også, at Datatilsynet får større og flere opgaver.

Chefjurist i Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup, udtrykker også bekymring for eventuelle besparelser i tilsynet, som hun i forvejen ikke mener har de nødvendige muskler:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi synes Datatilsynet gør et glimrende stykke arbejde, men tilsynets kræfter matcher slet ikke det faktum, at Danmark er et af de mest digitaliserede lande i Europa, hvis ikke det mest digitaliserede,« siger hun til Altinget.

Finanslovsforhandlinger om lidt

Det har ikke været muligt for Altinget at få en udtalelse fra justitsminister Nick Hækkerup (S) om, hvorvidt der er ekstrabevillinger til Datatilsynet i regerings kommende forslag til finansloven for 2022.

Justitsministeriet skriver dog i en mail til Altinget, at der ikke er blevet lavet særskilte nedskæringer i Datatilsynet, men at nedskæringerne skal ses som et produkt af det årlige omprioriteringsbidrag på ti procent samt besparelser på statens konsulentforbrug.

Datatilsynet har i finansloven fået tilført 2,2 millioner kroner som følge af det merarbejde, ændringen af loven om tv-overvågningen medførte.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
12. august 2021 kl. 23:51

Wait, hvad for en ændring...?

Forslag: Version2 laver en flot infographic der viser udviklingen i lovgivningen for lov om tv-overvågning igennem årene, og interviewer forskellige fagfolk der kan komme med deres vurderinger på om ændringerne er proportionelle.

3
12. august 2021 kl. 10:00

Det er vejen frem for regeringen og embedsmændene. Folketingets og pressens kontrol med nye tiltag begrænses, så er det også naturligt at begrænse indsyn med fup indenfor persondata området. (ironi kan forekomme). Der har senest været uhyrlige eksempler på tilbageholdelse af information med henvisning til at det kun frigives hvis det er frigivet til Folketinget. Rigsrevisionen har dog ret og det viser at der er stor modvilje uden at der er lovhjemmel for attituden. Nu har ministeren så også et blakket ry forhold til Grundloven jvf. minksagen.

2
11. august 2021 kl. 15:16

De overfører nok pengene til FE.

1
11. august 2021 kl. 10:58

men ikke for logisk fremfærd…