Fortress som open source-alternativ til Fortran

Sun har åbnet et open source-projekt kaldet Fortress, der skal skabe et alternativ til fysikerne og matematikernes Fortran.

Fortran er ét af de programmeringssprog, der har overlevet gennem adskillige generationer af programmører, og stadig er vanskeligt at komme udenom, hvis man skal køre matematiske simuleringer.

Sun Microsystems har etableret et open source-projekt, der skal give et alternativ til Fortran, som Sun har døbt "Fortress".

Ligesom Fortran er Fortress rettet mod store regneopgaver som eksempelvis modellering og simulering på klyngecomputere.

Ifølge Sun vil Fortress gøre det lettere at programmere til systemer med mange processorkerner, da sproget kan designes til tage hensyn til denne model fra starten. Selskabet ser imidlertid også andre anvendelsesområder for Fortress.

»Vi tror, at i takt med, at flerkerneprocessorer bliver mere afgørende for desktop-pc'er, så bliver programmører nødt til at bruge et sprog som Fortress for at udnytte den ydelse, som deres hardware giver mulighed for,« siger udviklingschef Eric Allen fra Sun til nyhedstjenesten CNET.

For at nå så vidt, vil Sun dog først forsøge at få opbakning omkring open source-projektet blandt de traditionelle Fortran-brugere i forskningsmiljøet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

En af årsagerne til at FORTAN lever er at der findes en hel del "interessant" kode rundt omkring som har stor juridisk vægt, men som sjældent køres i praksis.

F.eks er hele det nuværende USAnske arsenal af atomvåben certificeret på baggrund af simulationer og designfaseberegninger der er foretaget i FORTRAN.

Hvis man gav sig til at portere programmerne til noget andet (hvad forresten ?) skulle man recertificere først de porterede programmer og derefter kunne man recertificere de warheads der afhænger af dem.

Det er helt sikkert ikke pengene værd.

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere