Fortørnet Linux-udvikler: CBB stjal mit modem-script

9. august 2010 kl. 11:0727
Først sagde mobilselskabet CBB nej tak til at købe et script, så Linux-brugere kunne komme på selskabets mobilbredbånd. Da CBB efterfølgende valgte at understøtte Linux, opdagede udvikleren, at de havde stjålet hans script.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mobilselskabet CBB har et godt tilbud: Få mobilbredbånd ind til 1. oktober for 0 kroner.

Det tilbud ville Michael Jensen ikke gå glip af, så han ringede og forhørte sig, om CBB også understøttede Linux. Svaret hos supporten var ja, og så kunne alt være endt som fryd og gammen.

Men Michael Jensen kendte kun alt for godt Linux-scriptet. I alt væsentligt var det nemlig det samme script, som han tidligere havde tilbudt CBB for en klatskilling ? men som selskabet havde afvist at købe.

»For et halvt år siden tilbød jeg CBB at hjælpe dem med at få deres mobilbredbånd til understøtte Linux i form af et dedikeret CBB-script mod, at jeg fik et modem og en internet-opkobling. Det var de ikke interesserede i. Nu opdager jeg så, at de har taget mit eksempel-script og arbejdet videre på det,« siger Michael Jensen til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er helt naturligt fortørnet over, at CBB på den måde bryder hans ophavsret.

»Det er skidt gjort af dem, men jeg kan ikke gøre noget ved det. Et søgsmål vil koste mig for meget. Det er ærgerligt, at de misbruger frivillig arbejdskraft på den måde - især når de har fået scriptet tilbudt og sagt nej tak,« siger Michael Jensen.

CBB: Kun én måde at lave scriptet på

Hos CBB har man mandag morgen dog en lidt anden version.

»Som jeg har forstået sagen, så har vi fået tilbudt en løsning af to forskellige personer på samme tid. Vi takker nej til den ene og ja til den anden i og med, der var forskel på, hvad de forlangte. Jeg er ikke ekspert, men så vidt jeg forstår, er der kun én måde at lave sådan et script på, og det er derfor, de ligner hinanden så meget,« siger CBB's administrerende direktør Lars Asger Petersen til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det argument køber Michael Jensen dog ikke. Han har fundet så mange sammenfald mellem de to scripts, at der for ham ikke er skyggen af tvivl om, at det er hans script, som CBB har kopieret.

»Forbindelsen er oprettet i network manageren med netværk nummer 50, som sjovt nok er det samme id, jeg har givet forbindelsen. Og så er det påfaldende, at der er 15-20 kommandoer i præcis samme rækkefølge som i mit script, ligesom de også har glemt at ændre nogle variable-navne,« siger Michael Jensen, der også har lagt dokumentation ud på Ubuntudanmarks hjemmeside.

CBB-direktør Lars Asger Petersen afviser Michael Jensens beskyldninger.

»Hvis han mener, vi har stjålet scriptet, så er svaret nej. Som jeg har fået det forelagt, siger den anden udvikler, at det kan stort set kun kan laves på den ene måde. Men hvis det virkelig er sandt, så er det selvfølgelig enormt uheldigt,« siger Lars Asger Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos CBB er der modstridende meldinger om, hvem der har lavet det andet script. Direktør Lars Asger Petersen siger til Version2, at der er tale om en ekstern udvikler, mens Michael Jensen hos supporten har fået at vide, at der er en CBB's it-supportere, der har lavet det i sin fritid.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. august 2010 kl. 11:40

Jeg er ikke i tvivl om at der er kode i de to scripts der stammer samme sted fra (specifikt uuid-strengen). Men ærlig talt, vi taler om at man skal installerer nogle pakker og sætte en ret fast mængde variable.

Det kan nærmest ikke gøre anderledes bortset fra at permuterer rækkenfølgen af gconftool kald. Jeg ville have gjort det i en anden rækkefølge, men begge scripts gør det i alfabetisk rækkefølge, så ikke engang det er særlig originalt.

3
9. august 2010 kl. 11:48

Lige en ekstra detalje: Alt det der bare muligvis er besværligt og originalt er ikke til stede i cbb-scriptet.

Ikke at det betyder noget for hvem der er tættest på originalen, mere noget om skostørelser...

6
9. august 2010 kl. 12:46

som "manden bag" kan jeg sige at scriptet som det så ud i maj måned (ca hvor kopieringen er fundet sted) er blevet udvidet efterfølgende med den ekstra funktionalitet...

Det fremgår ikke så godt af artiklen, men scriptet er lavet for at gøre det nemmere for hr og fru jensen at bruge mobilt bredbånd. Efterfølgeren af scriptet som det ser ud i dag der kan du vælge mellem 6 udbydere der automatisk bliver sat op (eller en guide til manuelt at sætte forbindelsen op).

Det er ikke raketvidenskab det tror jeg alle er enige om, men for hr. og fru jensen der gør det tingene en hel del nemmere.

En person der prøver ubuntu eller bare linux for første gang vil sætte sit modem i maskinen, det vil ikke virke og han vil skylde skylden på linux, og skifte tilbage til windows. en lidt mere avanceret bruger vil måske søge på nettet og finde en guide der indeholder forskellige kommandoer til terminalen, .conf filer der skal ændres i osv, og dette vil med mindre vi snakker "nørder" skræmme en del mennesker væk. for den erfarne linuxbruger ville det måske tage 20-30 min at finde en løsning på det mobile bredbånd der ikke virker i linux, men for den nye bruger, eller den almindelige bruger der bare ønsker at tingene virker, der skal tingene serveres så simpelt som muligt, og her er scriptet absolut den næstbedste og nest-nemmeste løsning. (bedste løsning ville jo klart have været at det bare virkede ud af boksen som så mange andre ting gør)

10
9. august 2010 kl. 13:03

Begge scripts har denne linje to gange efter hinanden

gconftool-2 --type string --set /system/networking/connections/50/ipv4/addresses "[]"

Kan det være nødvendigt ? Ligner en copy/paste "fejl" (uden at jeg dog skal gøre mig klog på om det er tilfældet)...og måske lidt uheldigt/usandsynligt at de begge lavede den samme fejl.

5
9. august 2010 kl. 12:41

Det var de ikke interesserede i. Nu opdager jeg så, at de har taget mit eksempel-script og arbejdet videre på det,« siger Michael Jensen til Version2

Vil det så sige at han har sendt sin kode til dem, for derefter at bede om penge. Det er sgu da heller ikke smart. Ærgeligt han ikke holdt kortene til kroppen indtil han havde fået penge eller valgte at forære det til dem. Man skal ikke komme rendende bagefter og vræle fordi man selv har opført sig tåbeligt!

9
9. august 2010 kl. 12:57

Begge scripts er til nyere Ubuntu versioner, kan jeg se. Jeg troede egentlig at de havde fået understøttelse af mobilt bredbånd for de fleste (større) udbydere, så det burde virke out-of-the-box (det har Oister gjort med E160G modem siden 9.04).

Er det for at registrere et USB modem som CBB bruger, men som Ubuntu Linux kernen ikke kender? I så fald var det bedre at få opsætningen kontribueret upstream, men det kræver at nogen vil frigive en opsætning under en fri [nok] software licens.

15
9. august 2010 kl. 13:17

nogle modems (ca 25 i alt) virker ud af æsken. det er blandtandet E160 som du bruger, E180 som tdc bruger og nogle få andre brugt i dk. andre fungerer kort fortalt således at de har et virtuelt cd-romdrev som indeholder software til windows og mac. dette drev er det eneste som maskinen kan se og når så softwaren på denne "cd" kører så skifter den modemet til modem i stedet for som drev. dette kan gøres på forskellige måder, men det er ikke optaget i ubuntu endnu (fra 10.04 ligger der pakker til det i pakkearkivet, men er ikke installeret som standart) usb-modeswitch som scriptet her benytter sig af sammen med en datapakke med en masse udev regler tilføjer plug and play for knap 100 forskellige modems som ellers ikke fungerer nemt med linux

17
9. august 2010 kl. 13:30

usb-modeswitch som scriptet her benytter sig af sammen med en datapakke med en masse udev regler tilføjer plug and play for knap 100 forskellige modems som ellers ikke fungerer nemt med linux

Jeg er med på at brugeren er nødt til at installere usb-modeswitch, enten manuelt, via et script med to linjer, eller på anden måde.

Men den øvrige del (gconf-regedit delen) af scriptet er standard oplysninger for CBB/Telenor (APN m.v.), som ligeså godt kunne kontribueres til Ubuntu og andre distros, så alle har adgang til dem. Jeg går ud fra at opsætningen for Oister er havnet i Ubuntu/Gnome databasen i tidernes morgen fordi en venlig sjæl har gjort dette.

18
9. august 2010 kl. 13:37

"Jeg går ud fra at opsætningen for Oister er havnet i Ubuntu/Gnome databasen i tidernes morgen fordi en venlig sjæl har gjort dette."

jep blandt andet undertegnede der også har indsendt telenor som også er at finde i basen...

det ændrer dog ikke på at "det er nemmere" at det sættes op uden spørgsmål og bare virker end at man selv skal ind og klikke sig igennem

16
9. august 2010 kl. 13:25

Først og fremmest gør dette jo intet i forbindelse med linux. (Det gør derimod noget i forbindelse med Gnome - og efterlader KDE+diverse andre desktops til rotterne).

Når det så er sagt, så ser det ud til at CBB/telenor har en meget dårlig sag. Det ligner ren afskrivning.

især den (unødvendige?!) dobbelte gconftool-2 --type string --set /system/networking/connections/50/ipv4/addresses "[]" gconftool-2 --type string --set /system/networking/connections/50/ipv4/addresses "[]"

Hos Oister virker usb-net let på linux (!=Gnome) - og dermed også KDE. ganske simpelt.

28
11. august 2010 kl. 17:31

Først og fremmest gør dette jo intet i forbindelse med linux. (Det gør derimod noget i forbindelse med Gnome - og efterlader KDE+diverse andre desktops til rotterne).

jeg har kigget lidt på det og det viser sig at for gnome og xfce så bruges info fra dette projekt http://live.gnome.org/NetworkManager/MobileBroadband/ServiceProviders Der er cbb registreret men endnu ikke kommet med. jeg har tidligere tilføjet udbydere til dette projekt, og vil inden for et par dage tjekke op på om der er danske udbydere der mangler, og tilføje disse. Dette vil betyde at det sikkert er med i ubuntu fra 10.10, men jeg er ikke vidende om hvor kde brugerne får deres udbyderinfo fra. Nu kunne vi så diskutere hvor tåbeligt det er at linux-folk ikke kan finde ud af at arbejde sammen om en distribution. hvorfor ikke arbejde sammen om ubuntu, om debian, fedora, om gento eller en helt syvende. hvorfor der skal være forskellige desktopmanagers som xfce, gnome, lxde, kde osv. vi kunne også diskutere hvor tåbeligt det er at man ikke kan arbejde sammen om en database med udbydere, men i stedet vil jeg vælge at sige at vi er alle forskellige og har hver vores smag. nogle kan lide kde og andre gnome. disse valg man træffer har ligeledes en konsekvens, og den må man lære at leve med.

alt efter hvilke pols man finder på nettet så siger de at ubuntu er den klart mest udbredte distro efterfulgt af mint (baseret på ubuntu), og at ca 60% bruger gnome, ca 25% kde, 7% xfce og 8% resten. selv bruger jeg gnome og xfce, og dækker derfor ca 70% af brugerne med mine scripts.

Forøvrigt er der som man kan se her på version2 kommet et forlig i sagen hvor cbb har givet en uforbeholdden undskyldning. Der er sket en fejl og dette har man taget konsekvensen af. For fremtiden henviser cbb sine linuxkunder til http://scripts.linux.dk/joomla/index.php/mobilt-bredb%C3%A5nd/cbb.html hvor scriptet pt virker med ubuntu 9.04, mint8 og frem scriptet kører uden problemer med gnome og xfce, og om nogle dage kommer der nok også data ind i scriptet til de stakkels kde brugere.

31
15. august 2010 kl. 22:43

og forøvrigt... et firma som cbb der før i tiden har sagt "vi understytter ikke linux. du må detsværre selv løse dit problem" hvis de skulle have en guide med 11 punkter så skulle de også være i stand til at forstå denne og hjælpe med denne. Der er mange fejlmuligheder. f.eks så er cbb på nuværende ikke i serviceprovider databasen i ubuntu (det kommer de) du kan ikke installere pakker uden at have en netforbindelse osv. et script kan tage højde for disse ting. er der ikke netforbindelse kan scriptet fortælle dig at der ikke er netforbindelse osv.

i windowws der ligger softwaren til modemet på selve modemet. mit håb er at der en dag også vil ligge software på modemet til linux (dette er ikke så svært at lave) men nu får vi se

30
15. august 2010 kl. 22:37

det er jo fint kim... For det første så burde dit 1550 modem virke ud af boksen altså uden at installere pakker. dernæst så er der 11 trin i din guide. Jeg siger ikke at din lille 11-trins guide ikke er rigtig, og ej heller at den er rodet eller besværlig, men den er lang nok til at mine forældre ikke kan overskue den. for et firma som cbb, og for totale linux noobs (lad os bare tage en 17 årige blondine med mere interesse for fester og byture som eksempel) der er det ganske rart at kunne fyre en enkelt komando af, klikke ok et par gange, og så virker skidtet med det samme. Det er sådan det har fungeret i windows i lang tid, og det er det som folk er vand til. Når så de er blevet glade for systemet, har "glemt" at om windows. så kan vi begynde at give dem guides på flere trin, men i sidste ende så syntes selv jeg at det sgu er meget rart ikke at tænke men bare lige fyre et script af og så fungerer det.

19
9. august 2010 kl. 13:42

scriptet virker fint med ubuntu med gnome, xfce og lxde der er detsværre ingen i min omgangskreds der er glade kde brugere. men den dag nogen kontakter en admin på scripts.linux.dk med en ide til hvordan man lige nemt via en scriptbar metode kan sætte det op i kde vil dette blive tilføjet. i det helt nye script der får kde brugere at vide at de skal vælge at sætte forbindelsen op manuelt, og bliver guidet igennem dette.

20
9. august 2010 kl. 15:28

Man skal passe meget på med den form for beskyldninger, da urigtig viderebringelse af denne alvorlige art kan medføre fængselstraf, betydelige bøder og erstatninger.

Hvordan den specifikke danske retspraksis er for avisers videregivelse af sådanne udsagn er jeg ikke helt klar over,

CBB Mobile leverer en ekstrem god og billig service og den form for omtale fortjener de slet ikke. Deres service fungerer ekstremt godt.

Der er jo slet ikke noget grundlag for beskyldninger om tyveri. Og da slet ikke, hvis det uopfordret frendte script er uden copyright information.

Jeg har selv været processen igennem med at installere denne service på Ubuntu 10.4. Min spansk-, polsk- og engelsk talende programmør havde intet problem med at etablere forfindelse i Polen på en halv time. Endda uden at kunne teste det.

Da jeg ankom i København virkede internet forbindelsen via CBB Mobile med det samme.

Er denne såkaldt bestjålne person også en del af gruppen af stratenrøvere fra Open Source bevægelsen?

A propopos bagvaskelse minder det mig om, at jeg skal have startet sagsanlæg mod Peter Makholm, som fortsat fremturer. Se dkuug.com.

Med venlig hilsen

1Base Group SMBA

Ejler Ottesen Prokurist

Kontact information: IP # : +45-36-965921 IP telefon/telefonsvarer IP # PL: +48-91-881-4604 IP # US: +1-337-935-0211 Skype : ejlerottesen (VoIP og telefonsvarer) E-mail : ejler@ottesen.com

Mobil telefoner. Efterlad ikke besked, SMS OK:
+48-512937285 når i Polen
+45-60622281  når i Danmark
27
9. august 2010 kl. 19:27

Der er jo slet ikke noget grundlag for beskyldninger om tyveri. Og da slet ikke, hvis det uopfordret frendte script er uden copyright information.

... og hvor har du så din viden om ophavsret fra? Kina, måske?

Det er op til den der publicerer koden, at sikre sig, at han/hun har den fornødne ophavsret til den, evt ved at licensiere den. Det er i den forbindelse fuldstændig ligegyldig om koden indeholder en © Copyright notice.

24
9. august 2010 kl. 15:49

Nice...

Kan jeg ikke lige få dig til at lave et ordentligt klikbart link til min blog på siden med overskriften 'Bagvaskeren'.

Egentligt mindes jeg ikke at have givet dig lov til at kopierer mit blogindlæg, men lad nu det ligge.

22
9. august 2010 kl. 15:45

@Ejler Ottesen: CBB har så erkendt det nu... Hvad er din kommentar til det ovenpå dit "flotte" indlæg om bagvaskelse osv osv...

Thumbs up til CBB for at erkende at man har gjort uret... Det kræver en stor mand/firma at erkende ens fejl - hvad med dig Ejler...

14
9. august 2010 kl. 13:16

Så vidt jeg kan se gør scriptet (begge) to ting

  1. Installerer usb-modeswitch som er nødvendig i nogle tilfælde (ikke alle, mit E160G modem kører uden; men indrømmet det er en plage at der skal ligge Windows drivere på en lille flash disk, og selv for Windows folket er det kun plug-and-play hvis de har autoplay på flytbare medier, hvilket bør frarådes..)

  2. Laver den opsætning af Telenor/CBB mobilt bredbånd, som for Oister's vedkommende allerede var kontribueret fra og med Ubuntu 9.04 (reelt er det samme opsætning bortset fra APN navn).

8
9. august 2010 kl. 12:52

Vil det så sige at han har sendt sin kode til dem, for derefter at bede om penge.

Du foretrækker Microsoft-metoden, nemlig at sælge et produkt du ikke har?

IT-Factory slog sig stort op på noget der var stort set ikke eksisterende.

Hvis du vil være sikker på at få noget retur-investering så må du også vise noget - et produkt.

Tilkendegivelser om et ghost-produkt giver nul.

7
9. august 2010 kl. 12:52

Man skal ikke komme rendende bagefter og vræle fordi man selv har opført sig tåbeligt!

Jo det kan man da i allerhøjeste grad. Det at man sender noget kode til en anden part medfører ikke automatisk at man ovedrager copyrighten til den kodestump. Uanset om det drejer sig om 3 linier shell-script eller en HTML side - du må jo heller ikke kopiere en hjemmeside bare fordi den ligger offentligt tilgængeligt via HTTP.

Du skal vist lige læse lidt op på ophavsret...

4
9. august 2010 kl. 12:40

Det kan bestemt diskuteres om der er tale om værkshøjde, men det er ikke så væsentligt idet der foreligger en forudgående tilbuds-process.

Ting du får adgang til i en sådan forhandlingssituation har du som hovedregel ikke lov til at (mis-)bruge hvis forhandlingen ikke fører til en aftale.

Selvom Michael i princippet bør føre et bevis for at han brugte UUID'en før CBB gjorde, for at have dokumenteret sin sag, så er den identiske UUID et meget stærkt indicium på at CBB skylder en uforbeholden undskyldning[1].

Poul-Henning

[1] Det ville naturligvis være en helt anden situation hvis der var tale om Debian :-)

12
9. august 2010 kl. 13:08

jeg sad og læste følgende: http://www.usenet.dk/oss/dk.videnskab.jura/#seks.0 og især følgende del passer jo fint her. "Ophavsretten gælder kun hvis der er "værkshøjde". Ordet "værkshøjde" kommer ikke fra loven, men bruges af jurister som kort form for "de egenskaber et værk skal have for at domstolene i praksis anser det for at være et værk i ophavsretslovens forstand". I almindelighed forventer man at et værk skal være resultat af personlig, skabende indsats - eller med andre ord: at ophavsmanden skal have truffet selvstændige, relle beslutninger om værkets form. Derimod stilles der ikke noget krav om værkets kunstneriske eller litterære kvalitet. "

selvstændige reelle beslutninger om værkets form... man kan argumentere for og imod værkshøjde, og der er ingen tvivl om at det ikke som sådan er svært at "opfinde" dette lille script, men der er truffet et par beslutninger i dette script, blandtandet den der med at man har vedtaget at ligge forbindelsen som forbindelse 50 (folk med mere end 49 forskellige netværksforbindelser er en sjældenhed) for netop ikke at overskrive en eksisterende forbindelse, samt ideen om at scriptet skal hentes, køres, for derefter at slette sig selv (omend den er forpuret ved editeringen hos cbb så er grundkoden til det der stadig) det er reelle beslutninger der er taget efter nøje overvejelse.