Krig foregår ikke længere kun med krudt og kugler, men også i cyberspace. Derfor skal Danmarks forsvar bygge et solidt it-forsvar op - men muligheden for at Danmark også kan angribe andre via hackermetoder, er ikke en del af planen.
Det fortæller forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i et interview med Version2, og går dermed imod forsvarsforliget fra 2009.
»Vores fokus i første omgang er at tage vare på vores egen sikkerhed. Vi har med regeringens forsvarspolitik valgt at føre en meget aktivistisk udenrigspolitik, hvor vi er til stede rundt omkring i verden. Men det er ikke sådan, at vi skal have offensiv kapacitet og være til stede offensivt med vores cyberindsats,« siger Nick Hækkerup til Version2.
Er der brug for et cyberangreb, kan andre end Danmark stå for det, antyder forsvarsministeren.
»Vi har et meget tæt samarbejde med andre lande. Men vi går ikke rundt og angriber andre lande og forestiller os heller ikke, at vi skal til det,« siger Nick Hækkerup.
Meldingerne går altså imod det, Forsvaret fortalte i 2009, da Folketinget blev enige om et nyt forsvarsforlig. Her blev der sat penge af til at oprette, hvad der dengang blev kaldt en enhed for Computer Network Operations, og den enhed skulle både have en defensiv og en offensiv rolle.
Den daværende chef for forsvarets fælles it-division FKIT, Jesper Britze, fortalte dengang Version2 om, hvordan det var nyt med en offensiv indsats i cyberspace.
»Hidtil har vi kun fokuseret på den defensive del. Det er nyt, at kommissionen gerne vil have, at vi også skal være offensive,« fortalte han dengang, på baggrund af Forsvarskommissionens anbefalinger.
Siden blev Jesper Britze i øvrigt fyret fra Forsvaret, fordi han fabrikerede en arabisk oversættelse af en bog om Jægerkorpsets arbejde.
Samler it-forsvaret i nyt center
Mens den offensive it-krig er aflyst i Danmarks forsvar, koncentrerer man sig om at bygge it-forsvaret op, fortæller Nick Hækkerup, og det sker konkret ved at samle arbejdet med it-beskyttelse i et nyt Center for Cybersikkerhed.
Her flytter statens varslingstjeneste GovCert ind sammen med teleberedskabet og it-folk fra Forsvarets Efterretningstjeneste.
»Vi prøver med ét nationalt center at samle Danmarks bedste it-sikkerhedsfolk i en enhed, der også skal være national it-sikkerhedsmyndighed,« siger ministeren.
Men hvor mange mennesker, der skal samles i det nye center, er foreløbigt ikke til at sige.
»Når kompetencerne er samlet, er det ingen hemmelighed, hvor mange de er, men de skal lige samles først og finde de rette bygningsmæssige faciliteter,« siger Nick Hækkerup.
Udover det nye Center for Cybersikkerhed er forsvaret også ved at bygge sin egen varslingstjeneste MilCert op. Samlet kommer Danmarks oprustning til cyberkrig dog til at blegne i skyggen af Norge, hvor der er ansat 1.200 ’it-krigere’, der efterhånden udgør et selvstændigt værn.
»Det lyder meget ambitiøst,« er ministerens vurdering af Norges oprustning.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.