Forsvarsminister om ekstra magt til CFCS: Danmark er reelt under angreb
Cyberangreb er vor tids største trussel mod samfundet. Og derfor skal Center for Cybersikkerhed have flere beføjelser.
Sådan siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i et interview med Berlingske.
Perspektiverne i cyberkrig er skræmmende, bekender ministeren og understreger, at cyberangreb kan lamme centrale it-systemer, påvirke befolkningens holdninger og true tilliden til demokratiet.
»Krig er ikke længere bare konventionel med krudt og kugler. Der er kommet en ny dimension i krigsførelsen, hvor Danmark reelt er under angreb. Da jeg satte mig i stolen som forsvarsminister, blev jeg noget forskrækket over, hvor sårbare vi egentlig er. Og hvor meget det kræver af hver enkelt af os at overveje sikkerheden i vores omgang med IT,« siger Claus Hjort Frederiksen.
Noget af det, der kræves, er større beføjelser til Center for Cybersikkerhed. Det fremgik i sidste uge af en rapport, der fremhæver, at det ville styrke CFCS, hvis centeret fik lovhjemmel til at overvåge enheder på lokale netværk i de institutioner og virksomheder, der beskyttes.
I dag er det kun muligt at overvåge ind- og udgående netværkskommunikation i de myndigheder, der overvåges.
Formuleringerne i rapporten fik i sidste uge eksperter til at udtrykke bekymring for, om CFCS ville få adgang til sensitive data som f.eks. sundhedsinformationer. Men den bekymring er ifølge Claus Hjort Frederiksen ‘helt på månen’.
»Det, vi overvejer politisk, er, om man skal sætte sensorer ind i systemerne på den måde, at man kan opdage, om der er mærkelig aktivitet i selve it-systemet. Jeg kan godt forstå de politiske bekymringer over overvågning af danskerne, men det er ikke sådan, at vi skal sidde og læse, hvad de enkelte folketingsmedlemmer skriver til hinanden,« siger forsvarsministeren til Berlingske.
Det er kun måneder siden, at ministeren selv kunne oplyse, at det danske forsvar gennem to år er blevet hacket af en russisk hackergruppe.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.