Forsvarsminister i Huawei-samråd: Det kan godt være, vi skal sikre lovhjemmel til forbud mod bestemte aktører
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har netop været i åbent samråd indkaldt af Lisbeth Bech Poulsen (SF) i Folketingets Forsvarsudvalg om Huaweis rolle i relation til dansk sikkerhedspolitik. Som bekendt har Danmark og en række andre lande den senere tid udtrykt bekymring over den kinesiske televirksomheds rolle i opbygningen af teleinfrastrur.
Frygten går blandt andet på, hvorvidt den kinesiske virksomhed kan bruge sin position i telenettet til at spionere på vegne af den kinesiske stat, og så er der også bekymring for forsyningssikkerheden i forhold til, hvorvidt en ondsindet aktør pludseligt skulle finde på at slukke for hele eller dele af telenettet.
Claus Hjort Frederiksen påpegede under samrådet, at Kina har organiseret sig anderledes, end vi har her i Danmark, hvad angår sondringen mellem stat og private virksomheder.
»De fleste større virksomheder, som Huawei, har tætte forbindelser til det politiske system, og realiteten er, at Huawei er omgivet af nogle uigennemsigtige ejerforhold,« sagde ministeren og fortsatte:
»Det fremgår direkte af kinesisk lovgivning, at personer og virksomheder er forpligtet til at hjælpe den kinesiske efterretningstjeneste.«
Lovgivning
Under samrådet henviste ministeren til, at det jævnfør loven om net- og informationssikkerhed i dag ikke er muligt direkte at forbyde en teleudbyder at købe udstyr fra en specifik leverandør. Blandt andet Henrik Dam Kristensen (S) var interesseret i at vide, om man ikke kan lave loven om, så det er muligt at frasortere virksomheder.
»Vi har i lovgivningen ret til at være helt inde i det tekniske i de her systemer og have fuldt indblik i, hvad der foregår. Og derfor, for at følge op på Henrik Dams spørgsmål, så kan det da godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi nu får lejlighed til at samle erfaringerne på det her område. Det vil jeg synes, vil være et fornuftigt skridt,« sagde ministeren og fortsatte:
»Det der jo foruroliger en ved de her konstruktioner i Kina, det er jo, at tilsyneladende er samfundsmodellen jo den, at alle skal tjene partiet, og alle kan blive pålagt hvad som helst i den forbindelse. Og det er jo i hvert fald en tankegang, som ligger milevidt fra det, vi står for her i Vesten. Så vi skal prøve at se på det.«
Forsvarsministeren fortalte også, at det anslås, at der er mellem 100 og 150 medarbejdere Huawei i Danmark. I den forbindelse påpegede ministeren, at det kræver mindst syv års ophold i et EU-land at kunne blive indstillet til en sikkerhedsgodkendelse. Det kræver i flere sammenhænge en sikkerhedsgodkendelse at arbejde i den danske telesektor.
»Jeg vil gerne give tilsagn om, at vi vender tilbage til denne sag, når vi har et klarere overblik over det. Foreløbigt føres der drøftelser med de private leverandører, og så må jo vi se, hvad der kommer ud af de drøftelser. Og så vil jeg tro, at vi under alle omstændigheder vender tilbage til denne sag og ser, om vores lovgivning er tilstrækkelig i denne her forbindelse. Jeg kan ikke rigtigt komme længere ind i de her ting,« sagde ministeren, som fortsatte:
»Center for Cybersikkerhed kan gå meget langt i det tekniske, om man så må sige, og sikre sig, at de komponenter der bliver anvendt, er testet - eventuelt testet af det center, som det engelske efterretningsvæsen har, hvor man tester de her produkter.«
Som Version2 tidligere har omtalt, har der siden 2010 været et formaliseret samarbejde mellem de britiske myndigheder og Huawei i form af en facilitet i Banbury, Oxfordshire, kaldet Huawei Cyber Security Evaluation Centre (HCSE).
Formålet med HCSE er slet og ret at eliminere potentielle trusler i det udstyr, som Huawei leverer til den britiske telesektor.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.