Forsvarsminister om ekstra magt til CFCS: Danmark er reelt under angreb

Illustration: Forsvarsministeriet
Center for Cybersikkerhed skal ikke kigge i danskeres sygejournaler, lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Cyberangreb er vor tids største trussel mod samfundet. Og derfor skal Center for Cybersikkerhed have flere beføjelser.

Sådan siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i et interview med Berlingske.

Perspektiverne i cyberkrig er skræmmende, bekender ministeren og understreger, at cyberangreb kan lamme centrale it-systemer, påvirke befolkningens holdninger og true tilliden til demokratiet.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste vil have adgang til dine private sundhedsdata

»Krig er ikke længere bare konventionel med krudt og kugler. Der er kommet en ny dimension i krigsførelsen, hvor Danmark reelt er under angreb. Da jeg satte mig i stolen som forsvarsminister, blev jeg noget forskrækket over, hvor sårbare vi egentlig er. Og hvor meget det kræver af hver enkelt af os at overveje sikkerheden i vores omgang med IT,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Noget af det, der kræves, er større beføjelser til Center for Cybersikkerhed. Det fremgik i sidste uge af en rapport, der fremhæver, at det ville styrke CFCS, hvis centeret fik lovhjemmel til at overvåge enheder på lokale netværk i de institutioner og virksomheder, der beskyttes.

I dag er det kun muligt at overvåge ind- og udgående netværkskommunikation i de myndigheder, der overvåges.

Læs også: Tilsyn: CFCS videregav personoplysninger fra aflytning i 62 sager i 2016

Formuleringerne i rapporten fik i sidste uge eksperter til at udtrykke bekymring for, om CFCS ville få adgang til sensitive data som f.eks. sundhedsinformationer. Men den bekymring er ifølge Claus Hjort Frederiksen ‘helt på månen’.

»Det, vi overvejer politisk, er, om man skal sætte sensorer ind i systemerne på den måde, at man kan opdage, om der er mærkelig aktivitet i selve it-systemet. Jeg kan godt forstå de politiske bekymringer over overvågning af danskerne, men det er ikke sådan, at vi skal sidde og læse, hvad de enkelte folketingsmedlemmer skriver til hinanden,« siger forsvarsministeren til Berlingske.

Det er kun måneder siden, at ministeren selv kunne oplyse, at det danske forsvar gennem to år er blevet hacket af en russisk hackergruppe.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Finn Christensen

.... cyberangreb kan lamme centrale it-systemer, påvirke befolkningens holdninger og true tilliden til demokratiet.

Det bliver ellers vanskeligt, selv for en fjendtlig stat, at designe et cyberangreb som kan overgå folketinget og isär finansministeriets unikke resultater på netop disse tre nögleområder!

Agurketiden og forsinket sommerkuller har også indhentet vores forsvarsminister..

Hver eneste år omkring dette tidspunkt, så sender alle ministerier/fagforeninger samtlige deres grædekoner ud i fri dressur..

Sic!.. der kommer mange mange flere de næste måneder.

Vi har indtil nu set den kære Claus Oxfeldt med sine "stakkels" betjente samt derefter fængselsvæsenet m.fl. hyppe kartofler i agurketiden, samt her var det så årets klagesang fra forsvarets CFCS..

Årsag: Der varmes op til årets finanslovsforhandlingerne - hvert år.

Således både befolkningen samt de faktadøve og -blinde politikere i behørig tid kan blive vævet ind i pladder, som de stakkels sjæle ikke har nogen mulighed for at gennemskue.

Skam dig Claus Hjort Frederiksen! Du er en gammel rotte i faget og som tidl. finansminister burde du afholde dig fra det her!

[1] ..https://www.b.dk/nationalt/politiforbund-i-desperat-opraab-betjente-er-v... [1] ..http://frdb.dk/trekantomraadet/Betjente-frygter-rejsekaos-med-lynloesnin...

  • 5
  • 0
John Foley

@ Finn Christensen: Helt enig. Smagløst, at så mange forsøger at rage til sig, i forbindelse med de årligt tilbagevendende finanslovsforhandlinger. Desværre uden tanke for samfundets og befolkningens samlede ve og vel, selvom de forskellige instanser forsøger at forgøgle befolkningen, at det er til samfundets bedste. Alle vil til pengekassen og succeskriteriet er at få så mange penge og magt til eget område. Husk på at departementchefen i Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel, er tidligere chef for FE og han vil nu nu forsøge at rage så mange penge til sig, FE og CFCS. Enig i at truslen fra cyberspace er overordentlig stor, men løsningen er ikke at give Center for Cybersikkerhed og FE flere ressoucer, penge og beføjelser. Centeret er fejlanbragt under spiontjenesten FE, der benytter informationsudveksling af bl.a personfølsomme oplysninger om danske borgere , som handelsvare med andre efterretningstjenester. Der skal nytænkning til i stil med de løsninger, som andre lande vi normalt sammenligner os med. F.eks. ved oprettelse af et natioanlt cybersikkerheds råd, sammensat af repræsentanter fra det offentlige og private samt forskningsverdenen. Kun derved kan vi sikre samfundet og den enkelte borger. Kom derfor til årets vigtigste cybersikkerhedskonference, der gennemføres i IDA's Kongressal, den 21. september 2017, kl. 08:30 -12.30, hvor netop hovedtemaet er, at finde løsninger og iværksaætte handlinger, der i meget større grad kan sikre befolkningen i cyberspace, i stedet for at give forsvaret endnu flere penge og beføjelser, som ikke vil forbedre situationen - tværtimod.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere