Forsvarskommissionen: Danmark skal lamme fjenden med cyberangreb

Danmark skal ikke længere blot kunne forsvare sig mod angreb på landets it-infrastruktur. Forsvarskommissionens rapport foreslår også en offensiv kapacitet inden for cyberangreb. God ide, synes socialdemokraterne.

Det gamle ordsprog gælder tilsyneladende stadig: Også i cyberspace kan det bedste forsvar vise sig at være et angreb.

I den netop offentliggjorte rapport fra Forsvarskommissionen foreslås det at oprette en såkaldt Computer Network Operations-enhed (CNO), der skal håndtere tre opgaver: Varsling af cybertrusler, forsvar mod cyberangreb og en offensiv kapacitet i cyberspace.

»Etableringen af cyberspace har således åbnet en helt ny sikkerhedspolitisk dimension, hvor stater, terrororganisationer og organiserede kriminelle med få omkostninger og ringe risiko for opdagelse og 'modangreb' kan forvolde stor skade. Denne udvikling ? hvor krige ultimativt vil kunne udkæmpes virtuelt, uden at der løsnes et skud ? udfordrer etablerede folkeretlige og institutionelle forestillinger om, hvori aggression består. Endvidere vil der blive stillet øgede krav til defensive og offensive modforanstaltninger i tilfælde af anslag i cyberspace, det vil sige udvikling af cyberforsvar,« står der således i Forsvarskommissionens rapport.

Det er blandt andet dette afsnit, som kommandør Jesper Britze, chef for Forsvarets koncernfælles it-afdeling FKIT, har fæstnet sig ved.

»Hidtil har vi kun fokuseret på den defensive del. Det er nyt, at kommissionen gerne vil have, at vi også skal være offensive,« siger kommandør Jesper Britze, chef for informatikafdelingen i Forsvarskommandoen, FKIT.

Han påpeger dog, at den offensive rolle næppe bliver noget FKIT kommer til at beskæftige sig med, men vil ligge et helt andet sted i organisationen.

Socialdemokraternes forsvarsordfører John Dyrby Paulsen mener, at området længe har været underprioriteret, og at det derfor er positivt at fokusere mere på cyberforsvar.

»Hvis fremtidens skærmydsler også foregår elektronisk ? og det tyder meget på ? så er det naturligvis et område, vi skal kunne agere på. Hvis ikke vi passer på, er it-infrastrukturen en platform for terrorangreb, og i sådan en situation kan et forebyggende cyberangreb være en mulighed,« siger John Dyrby Paulsen.

Han peger også på, at de penge, forsvaret planlægger at bruge på CNO, efter alt at dømme kan komme det civile it-beredskab til gode:

»Vi har efter min overbevisning ikke det fornødne beredskab i dag. De penge, vi foreslår brugt, vil sikre et bedre beredskab både på det militære og civile område? og det er tiltrængt.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Anonym

Nu når man tænker over det så er der nogle hovedpunkter som de fleste ikke har tænkt over: - Hvordan kan Danmark bedst forsvare sig mod Botnet angreb som er på størrelse med Nuwar, eller større? (næsten helt umuligt)

  • Hvem har de tænkt sig at ansætte? Dem med masser af erhvervserfaring men som ikke ved noget, eller dem som ikke har nogen offentlig erfaring men som ved præcis hvad de har med at gøre?

Det lyder flot men i realiteten ender det enten med at de bliver lammet af grin som Jørgen sagde, eller at de hacker selve CNO! Se det er noget af en udfordring som giver prestige i undergrunden..

Det bedste råd jeg kan give er at hvis Danmark skulle blive DDoS'et af et kæmpemæssigt Botnet hvor alt traffik kommer udefra Danmark, så kap Danmark væk fra den del af Routen på Internettet. Ja så mister vi måske vores Internet den vej, eller det kan være botnettet bare finder en ny vej hvis det er muligt men når det kommer til DDoS (i stort omfang) er der sjældent noget man kan gøre andet end at skifte ip-addresser, dns-records osv og eventuelt pege angrebet tilbage.

Men det er så bare hvad man kunne gøre i ét tilfælde, ligemeget hvad bliver man nødt til at analysere angrebet før man kan finde et forsvar og et eventuelt mod-angreb. Medmindre man selvfølgelig bare har en liste over potentielle lokationer man skal eller kan angribe i tilfælde af cyberkrig.

Personligt ved jeg at det vil formentlig virke som en joke på resten af verdenen. Objektivt set kan det virke som en løsning for at sikre at Hr. og Fru Fogh derhjemme føler sig sikre samt resten af samfundet. Men i realiteten holder det ikke!

For at citere en kollega: ``Skrivebords teori virker altid i "kejserens nye klær"...´´

  • 0
  • 0
#5 Deleted User

Jeg griner egentlig lidt hver gang jeg hører om denne form for lammelse. Hvis jeg vidste at jeg var under angreb, og at min angriber havde et "ååååh-i" så godt cyber squad, så hev jeg da bare det store internet stik ud... Eller er det så enkelt? For jeg kan da errindre at USA havde opkøbt teleselskaber i Rusland, og placeret chips som kunne "mørklægge" dens tilhørende netværk. Mener jeg både læste om det og så det omtalt i en dokumentar. Er det sådan cyberkrig skal udføres? Jeg er lidt usikker på hvordan man definerer cyberkrig.

  • 0
  • 0
#6 Deleted User

For at være godt med indenfor cyberangreb, skal man være med, hvor hullerne anbringes.

Og det er vi desvære ikke for Danmarks vedkommende. Det er usandsynligt, at vi bliver det, med mindre vi får NATO med på idéen.

Typisk, vil vi have brug for at "angribe" en virksomhed med huller i fredstid - og det kan måske også diskuteres, om det er etisk at gøre. Vi vil også behøve gode agenter, som kan placeres i virksomhederne, for at anbringe de pågældende huller - måske uden at vide det.

Vi vil aldrig kunne rigtigt angribe, hvis vi ikke er med, når hullerne laves. Samarbejdes med USA, f.eks. gennem NATO - så er det måske muligt. Men, det er mest sandsynligt, at USA ikke ønsker Danmark med i et sådant samarbejde, da det typisk vil være for hemmeligt, til at Danmark må vide det.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere