Efter cyberangreb på Norge: Forsvaret tavs om hacking af danske soldater

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Forsvarskommandoen vil ikke oplyse, om de danske styrker har været udsat for hacking eller cyberangreb. Det norske forsvar indrømmer at have været udsat for cyberangreb i 2008.

Hvis en vejsidebombe ødelægger et dansk militærkøretøj i Afghanistan, eller hvis en soldat er faldet i kamp, er der ingen tvivl: Forsvarets pressetjeneste offentliggør oplysninger om hændelsen, straks efter eventuelle pårørende er blevet orienteret.

Men hvis angrebet er foregået i cyberspace, er sagen en ganske anden. Så ønsker forsvaret ikke at udtale sig om noget som helst. Det danske forsvars politik er helt anderledes end i Norge, hvor man for nylig indrømmede et større angreb på operationelle it-systemer, der blev brugt i Afghanistan.

»Vi kan desværre ikke hjælpe dig med et svar på dine spørgsmål vedr. hacking mod Forsvaret, da vi af sikkerhedsgrunde ikke oplyser om disse emner,« lyder det kortfattede e-mailsvar fra Forsvarskommandoens pressetjeneste, da Version2 forsøger at få en kommentar.

Opfølgende telefonopkald resulterer derefter i, at Version2 bliver kastet rundt mellem Forsvarskommandoen, Forsvarets Efterretningstjeneste FE og Forsvaret Koncernfælles Informatiktjeneste FKIT, der hver især mener, at en af de to andre enheder må være den rette at kontakte.

Men den slags ikke-svar mener Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen ikke tjener Forsvarets bedste.

»Jeg mener, det er vigtigt med åbenhed om de angreb, der måtte være på danske soldater og det danske samfund - uanset om det er vejsidebomber eller cyberangreb. Forsvaret burde vise større åbenhed om de digitale trusler, fordi de er en del af - og illustrerer - de trusler, vi som samfund står over for,« siger Michael Aastrup Jensen til Version2.

Derfor vil it-ordføreren, der som forhenværende udenrigsordfører har en dobbelt stærk interesse i emnet, nu stille spørgsmål til ministeren om den lukkede strategi i forbindelse med omtale af cyberangreb.

Sagen kommer, efter at det norske forsvar for nylig lagde åbent frem, at centrale operative it-systemer, som norske soldater bruger i Afghanistan, tilbage i 2008 blev hacket af 'en organiseret tjeneste' med samme ressourcer som en statsmagt.

Læs også: Norske soldater hacket i Afghanistan

»I 2008 skete det, jeg regner som det hidtil alvorligste cyberangreb på det norske forsvar. Hemmelige systemer i Ghormach blev infiltreret. De havde tilgang direkte ind i systemerne,« fortalte oberstløjtnant Roger Johnsen ifølge digi.no på Paranoia-konferencen, der er Norges største it-sikkerhedskonference.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere