Forsvarsforlig: 1,4 milliarder kroner skal styrke Danmark mod cyberangreb
Næsten 1,4 milliarder kroner ekstra skal over næste forligsperiode bruges på at styrke Danmark i kampen mod cyberangreb.
Det viser et udkast til en aftaletekst om et nyt forsvarsforlig, som DR Nyheder har set.
Midlerne skal blandt andet gå til at oprette et nyt cybersituationscenter til at »overvåge og skabe et bedre overblik over truslerne«. Derudover skal Center for Cybersikkerhed styrkes, og en pulje på 500 millioner kroner skal gå til it- og cybersikkerhed.
Man har ifølge DR Nyheder med vilje valgt ikke at konkretisere midlernes formål yderligere. Forsvarsordfører fra Socialdemokratiet Henrik Dam Kristensen mener endnu ikke, at vi ved nok om fremtidens udfordringer.
»Vi kender ikke udfordringerne om et år eller to. Derfor skal aftalen også være robust, når det gælder cyber,« siger Henrik Dam Kristensen til DR Nyheder.
Behovet for en øget indsats er dog markant, mener han.
»Hvis man med cyberangreb angriber vigtige institutioner i Danmark lige fra vores el til vores pengesystemer, så får vi jo ganske, ganske store udfordringer. Derfor skal vi være på forkant med det her. Og det, vi bare ved omkring cyber, er, at den viden, vi har i dag, ikke er nok,« siger han til DR Nyheder.
Martin Lidegaard, der er forsvarsordfører for Radikale Venstre, er enig i, at det er afgørende at imødegå det nye trusselsbillede.
»Hvis vi nu skal være helt ærlige, så er der ikke mange eksperter, heller ikke i Nato, der tror på, at Rusland vil angribe Danmark med konventionelle våben. Men vi ved, at allerede i dag kommer der cyberangreb hver dag på danske virksomheder og på den danske stat, og derfor er vi simpelthen nødt til at styrke vores cybersikkerhed,« siger han til DR Nyheder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.