Forsvaret pønser på at udskifte brændende it-platform til 200 mio. kr.

Et ældre ESDH-system fra Scanjour kan meget vel synge på sidste vers hos de 9.500 brugere i forsvaret. Løsningen er forældet og kalder på en udskiftning.

Forsvaret er så småt på vej til at udskifte et af sine helt store it-systemer, KESDH, som cirka 9.500 ansatte hver dag bruger til at håndtere alt fra klagesager til udsendelser af soldater og ansættelser i forsvaret.

Efter knap fire år i drift viser KESDH klare ældningstegn og udgør nu en brændende it-platform, som bliver stadig varmere under fødderne på de mange tusinde brugere.

For eksempel kan systemet ikke bruges sammen med Microsoft Office 2010 eller nyere, og der er ingen understøttelse for arkivering fra Microsoft Sharepoint. Heller ikke brugervenligheden er i top.

Det skal der gøres noget ved, og Forsvarskommandoen er lige nu i gang med at analysere, hvordan det skal ske.

»Vi står nu med et forretningskritisk system, som ikke har den optimale brugervenlighed. Vi arbejder hen imod et udbud, som gør, at vi både får skiftet programmet og den underliggende hardware ud,« fortæller Per Jan Larsen, chef i Forsvarskommandoens Informatikafdeling, til Version2.

Gammelt system til 200 mio.

KESDH står for Koncernfælles Elektronisk Sags- og Dokumenthåndteringssystem og er en skræddersyet udgave af løsningen Captia fra Scanjour, som CSC har implementeret og været driftansvarlig for.

Det blev sat i drift i begyndelsen af 2009 og har kostet i omegnen af 200 millioner kroner i samlede udgifter til implementering. Systemet blev dengang anset som afgørende i udviklingen hen imod det papirløse forsvar.

Ved siden af problemerne med at integrere med andre og nyere programmer er der lige nu heller ingen løsning til backup eller disaster recovery forbundet med systemet.

Samtidig er der ikke garanteret adgang til systemet på ethvert tidspunkt hele året rundt, hvilket er vigtigt at sikre, da systemet tilgås af ansatte i andre tidszoner, for eksempel fra Afghanistan.

Læs også: Kom med bag om forsvarets SAP-system: En Trabant med BMW-motor

Det nye system skal løse de problemer og forventes at koste Forsvaret et tocifret millionbeløb.

Planen er at indkøbe et standardprodukt så vidt muligt uden tilpasninger, hvilket ligger i forlængelse af det nye it-mantra fra Forsvarsministeriet - den såkaldte IKT-strategi - hvor skræddersyning er yt, mens hyldevarer og mere brugervenlighed er in.

Isoleret set en negativ business case

Ifølge Tony Lindemann Bøgh, chef for forretningsprocessektionen i Forsvarskommandoen, er indkøbet af det nye system isoleret set en ren udgift for Forsvaret. Værdien bliver så, at myndighederne under Forsvarsministeriet fortsat har et system, der understøtter ESDH, siger han.

Det betyder også, at der skal argumenteres rigtig godt, hvis nogle af myndighederne beder om at få pillet ved det indkøbte system for at få opfyldt særlige behov.

»Hvis nogle af myndighederne bagefter vil have lavet en tilpasning, så skal det være fordi, at der er en positiv business case i det,« siger han til Version2.

Samlet set er planen med det nye system altså både at gøre sagsbehandlingen mere effektiv og digital end i dag.

»Systemet hjælper os i dag ikke med at forstå, hvor lang tid de enkelte forretningsprocesser tager. Vi vil gerne have hentet vores sagsbehandling helt ind digitalt, så vi kan blive bedre til at udveksle dokumenter mellem koncernens myndigheder elektronisk. Formentlig er der også behov for at ensrette den måde, vi arbejder på,« siger Tony Lindemann Bøgh.

Det nye system skal ligesom det nuværende køre på forsvarets interne netværk, og det skal ikke håndtere fortrolige forsvarsdokumenter.

Forsvarskommandoen forventer at have en analyse af området klar inden årsskiftet. Herefter kan der sættes gang i en eventuel udbudsproces.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Gert Madsen

Er det ikke mere et spørgsmål om overskrift ?

At et system implementeret i 2009 ikke, uden opdatering, kan integrere med Office2010 bør vel ikke komme bag på nogen.

Tilsvarende med en eller anden version af Sharepoint.

Med disse forventninger, er det vist svært at finde noget system, som ikke vil blive "brændende" på relativt kort tid.

Eller sagt på en anden måde: Det er ikke nødvendigvis Scanjours fejl at Forsvaret har valgt at lave store tilpasninger til deres løsning.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere