Forsvaret vil bruge 70 mio. kr. på 1.680 nye panser-laptops

Forsvaret skal investere 70 millioner kroner i 1.680 nye, forstærkede bærbare pc'er over de kommende fire år. De bærbare skal kunne tåle en tur i det afghanske terræn.

Forsvarets Materieltjeneste (FMT) har fisket tegnebogen op af lommen for at indkøbe omkring 1.680 nye, forstærkede bærbare computere til hæren over de næste fire år.

Udbuddet om leveringen af de bærbare er netop nu i såkaldt prækvalifikation, og FMT oplyser, at man gerne vil indgå en fireårig rammeaftale om leveringen af de bærbare, der i alt kommer til at stå FMT i omkring 70 millioner kroner eksklusiv moms.

Investeringen er en del af hærens transformationsprogram med titlen »Netværksbaserede operationer«.

FMT oplyser til Version2, at der er tale om »standard-pc'er, der skal kunne tåle at køre med rundt i Afghanistan«, men kan derudover ikke komme med uddybende tekniske oplysninger, da prækvalifikationen for aftalen endnu ikke er afsluttet.

FMT vil dog gerne afsløre, at man søger fire forskellige typer bærbare, som skal anskaffes i løbet af den fireårige periode:

Type 1 er en notebook type forstærket bærbar computer, som skal bruges i permanente eller semi-permanente installationer som hovedkvarterer, operationscentre og kommandostationer. FMT vil købe omkring 400 styk.

Type 2 er en såkaldt køretøjsindlejret, forstærket bærbar computer, som skal bruges i pansrede køretøjer. FMT påtænker at anskaffe sig omkring 900 Type 2-enheder.

Type 3 er en tavle-type forstærket, bærbar computer, som enten skal monteres i lettere pansrede eller uarmerede køretøjer, eller bruges som personelbåren forstærket, bærbar computer. FMT påtænker at anskaffe omkring 350 enheder.

Type 4 er en server-type forstærket, bærbar computer, som skal bruges i permanente installationer såsom hovedkvarterer, operationscentre eller kommunikationscontainere. FMT påtænker at anskaffe omkring 30 af slagsen.

I løbet af 2009 regner FMT med at anskaffe 30 Type 1-enheder, 10 Type 2-enheder, 30 Type 3-enheder og tre Type 4-enheder.

Derudover vil FMT anskaffe tilbehør som for eksempel dockingstationer, monteringsrammer, kabler og lignende, samt serviceaftaler for vedligeholdelse og support af de forstærkede, bærbare computere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Død Profil

Hm. Hvad skal de bruges til de PCere? Mission-kritisk software (kører man det på standard PCere?), eller "support" software (Tekstbehandling til rapporter olign) ?

~42k i snit lyder af meget hvis det ikke er mission-kritisk. Forventer ikke at levetiden er >10år for de maskiner. Der kan gå mange helt standard PCere på 42k :-)

Mvh, Søren

 • 0
 • 0
#4 Lars Hansen

~42k i snit lyder af meget hvis det ikke er mission-kritisk. Forventer ikke at levetiden er >10år for de maskiner. Der kan gå mange helt standard PCere på 42k :-)

Standard bærbare ville formodentlig gå i stykker i ét væk, hvis de skulle anvendes i militærkøretøjer på missioner i Afghanistan. Det er trods alt nogle lidt andre vilkår end hvad en gennemsnitlig bærbar udsættes for herhjemme.

Missionskritisk eller ej, så er det formodentligt uacceptabelt at anvende udstyr med en høj fejlrate. Om ikke andet, så kan der være betydelige omkostninger forbundet med ikke-fungerende udstyr, ligesom det kan være forbundet med store omkostninger at levere og reparere bærbare der anvendes i Afganistan.

Bare fordi noget ikke er missionskritisk, betyder det ikke at det ikke koster mange penge hvis skidtet går ned....

 • 0
 • 0
#6 Henrik Eismark

Hvis det er Forsvaret der skal sørge for indkøb, lurer den sædvanlige fiasko vist. Forsvaret har generelt et overforbrug på deres indkøb og deres våde jetjagerdrømme er endnu et kort på den hånd. Og nu PC'er pakket godt ind, der skal koste 42.000 kr. Nogle får vist deres penge for let.

 • 0
 • 0
#9 Rasmus Morten Helbig Hansen

Wikipedia hjælper selvfølgelig (http://en.wikipedia.org/wiki/MIL-STD-810). Det kunne jo blive noget i stil med Dells E6400 XFR (http://www.dell.com/xfr), hvor basisprisen ligger i nærheden af 4000 USD. Hvis der kommer ekstra på i form af montering i PMVer, udvidet leverandør- og service-aftale, så virker prisen ikke helt skæv.

Det ville dog klart være sødere med udstyr fra OLPC.

 • 0
 • 0
#10 Ib Erik Söderblom

En standard "multimedie"-HP bærbar og to missioner i Afghanistan og den er slidt helt i bund. Sand og støv er voldsomt nedbrydende, selv for en bærbar, som aldrig var med udenfor camp'en. Støv i kølelegemerne, blæseren, under tasterne, i alle stikkene og i kanten mellem skærmen og dens ramme. Nylonlynlåsen i opbevaringstasken slidt i stykker inden for de første 4 måneder (også et problem i fragmentationsvesten...). Og monteret i køretøj, så vil det jo være rart om der er en chanse for, at den kan virke efter en IED.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere