Forsvaret vil bruge 150 millioner om året på cyberangreb

Forsvaret får nu op til 150 millioner om året til at opbygge en enhed, der kan angribe fjenden gennem hackerangreb. Planen har været undervejs siden 2009.

Der har været talt om det længe - men nu bliver det alvor. Forsvaret opruster med it-specialister, som kan angribe fjender i cyberspace gennem hackerangreb. Det skriver Jyllands-Posten.

Allerede i år bliver der afsat 75 millioner kroner til at opruste til digital krig, og langt de fleste af pengene går til den nye offensive afdeling, som får navnet Computer Network Attack. I 2016 vil bevillingen være på 150 millioner kroner om året.

Forsvaret har oprettet Center for Cybersikkerhed, som også rummer GovCert, der er Danmarks officielle beredskab i tilfælde af, at staten eller vigtige samfundsinteresser bliver angrebet af hackere. Men Center for Cybersikkerhed bliver lillebror med en bevilling på 35 millioner om året i forhold til den nye angrebsafdeling.

Formålet med at kunne angribe digitalt er ganske som i det traditionelle forsvar, der bruger krudt og kugler, fortæller Trine Bramsen, der er Socialdemokraternes forsvarsordfører, mens forsvarsminister Nick Hækkerup er på ferie.

Målet kan for eksempel være at angribe for at gøre it-netværk ubrugelige hos fjenden eller slette dokumenter.

Det blev i foråret 2009 vedtaget, at forsvaret skulle have ’offensiv kapacitet’ inden for digital krigsførelse, men det var uklart, hvad det konkret skulle udmunde i. Så sent som i januar 2012 sagde forsvarsminister Nick Hækkerup til Version2, at der ikke var planer om at opbygge digitale angrebsstyrker. Det ændrede han dog i maj 2012.

Læs også: Forsvarsministeren i kovending: Danmark skal ikke lave cyber-angreb

Læs også: Forsvarsminister: Danske cybersoldater skal både kunne forsvare og angribe

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Ove Larsen

Tænk - hvis de der beslutningstagere vidste hvad de laver og i stedet udviklede en strategi for FORSVAR af danskernes infrastruktur og danskernes data. Men pengene skal åbenbart bruges på taktiske løsninger hos PET så at retsforfølge hackere frem for at sikre personfølsomme data hos de firmaer de har outsourced til - og FEt skal åbenbart bruge pengene på at udkæmpe krig i cyberspace - selv om en militarisering af internettet betyder - hvad krig altid har betydet - død og destruktion - som vi så med STUXNET der inficerede kommercielle virksomheders infrastruktur.

  • 0
  • 1
#3 Finn Christensen

Tænk - hvis de der beslutningstagere vidste hvad de laver...

Så så, når man nu ligefrem reklamer med det åbent, samt angiver bevillingens størrelse etc., så er det hele jo ganske naivt og harmløst.

Formålet med at kunne angribe digitalt er ganske som i det traditionelle forsvar, der bruger krudt og kugler, fortæller Trine Bramsen..

De har sikre sig, at Trine Bramsen, der ikke aner en snus om faget, lystigt fortæller løs om det, som hun ikke ved. Så mon ikke det hele er en gemt luns af forsvarsforliget solgt til journalister i agurketiden. Fremmede magter m.fl. kan vist trygt fortsætte deres vante gerninger.

Det blev i foråret 2009 vedtaget, at Forsvaret skulle have ’offensiv kapacitet’ .... men det var uklart..... Så sent som i januar 2012 sagde forsvarsminister Nick Hækkerup til Version2, at der ikke var planer........ Det ændrede han dog i maj 2012.

Med det vankelmodige sindelag og den sneglende hastighed, så har fremmede magter m.fl. forlængst en total kopi af CPR-reg. og andet væsentligt, længe inden vore nye CyperBoys(Tm) er blevet ansat, har etableret kontormiljø, fællestillidsmand og kaffekasse :)

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere