Forsvaret skyder leverandører af panser-bærbare ned

16. marts 2010 kl. 06:599
Forsvaret udskyder nu indkøbet af 1.680 forstærkede bærbare pc'er til 70 millioner kroner, fordi ingen af de interesserede leverandører levede op til kravene.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forsvaret har netop aflyst indkøbet af 1.680 usædvanligt hårdføre bærbare pc'er til en værdi af 70 millioner kroner.

Det sker, fordi Forsvarets Materialtjeneste (FMT) har vejet de interesserede leverandørers bud og fundet dem for lette.

»FMT har aflyst udbuddet, fordi ingen af tilbuddene var konditionsmæssige i forhold til udbuddet,« lyder forklaringen i en e-mail fra Forsvarets Materieltjeneste til Version2.

Barske nok til en tur i Afghanistans terræn

Som Version2 tidligere har skrevet, er der tale om standard-pc'er, som skal kunne stå distancen i det rå og ugæstfrie terræn i Afghanistan. Forsvaret har ikke ønsket at dele flere oplysninger om specifikationerne for de bærbare pc'er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FMT kan heller ikke fortælle Version2 mere om, i hvilken forstand leverandørerne ikke har levet op til materieltjenestens krav. Ej heller kan FMT oplyse navnene på de interesserede leverandører.

Forsvarets Materieltjeneste skriver dog i e-mail'en til Version2, at kontrakten på de 1.680 bærbare pc'er atter vil komme i udbud på et senere tidspunkt.

FMT ønskede oprindeligt at indgå en fireårig rammeaftale om leveringen af de bærbare, der i alt kommer til koste materieltjenesten omkring 70 millioner kroner eksklusive moms.

Fire typer på ønskelisten

FMT har tidligere oplyst, at fire forskellige typer bærbare er på ønskelisten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Type 1 er en notebook-type forstærket bærbar computer, som skal bruges i permanente eller semi-permanente installationer som hovedkvarterer, operationscentre og kommandostationer. FMT har været interesseret i omkring 400 styk af den type.

Type 2 er en såkaldt køretøjsindlejret, forstærket bærbar computer, som skal bruges i pansrede køretøjer. FMT ville anskaffe sig omkring 900 Type 2-enheder.

Type 3 er en tavle-type forstærket, bærbar computer, som enten skal monteres i lettere pansrede eller uarmerede køretøjer, eller bruges som personelbåren forstærket, bærbar computer. FMT har været på udkig efter 350 enheder af denne type.

Type 4 er en server-type forstærket, bærbar computer, som skal bruges i permanente installationer såsom hovedkvarterer, operationscentre eller kommunikationscontainere. FMT ville anskaffe omkring 30 af slagsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Leverancen skulle også omfatte tilbehør som for eksempel dockingstationer, monteringsrammer, kabler og lignende, samt serviceaftaler for vedligeholdelse og support af de forstærkede, bærbare pc'er.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. marts 2010 kl. 07:14

Der findes hyldevarer til formålet, bare søg på nettet. Hvorfor er Type 1 og Type 2 defineret som bærbar når de er til fastmontering i et køretøj ?

5
16. marts 2010 kl. 10:28

Der findes hyldevarer til formålet, bare søg på nettet.

Hvor i artiklen står, at det ikke skal være hyldevarer?

Der skal indkøbes 1.680 maskiner, det er meget normalt at indhente tilbud.

I dette tilfælde var der tilsyneladende ingen, der kunne levere det ønskede i den ønskede kvalitet til den ønskede pris.

14
23. marts 2010 kl. 00:03

...til den ønskede pris.

Jeg gad vide om du ville være den soldat som ikke kan få informationer om det slag du er ved at udkæmpe fordi nogen hjemme i staben syntes at det var værd at spare 500 kr pr. computer ?

6
16. marts 2010 kl. 11:00

Håber ikke de skal have next business day onsite garanti på udstyret! :-) (og i militæret - hvad er så next business day?) hvad enten det er hyldevarer eller ej. så er det rent faktisk et meget begrænset antal producenter der er i stand til at levere IP certificerede notebooks og ikke mindst "servere" og der er rent faktisk meget lidt af det her i DK. milspec kan gå for "kontormaskinerne" og der kan både hp og lenovo være med, men maskinerne i felten kan de ikke klare - der skal man over og lave nget a la panasonic's maskiner. problemet er selvfølgelig hvis forsvaret har forsøgt at indhente tilbud fra producenterne selv. så vil de jo fejle. da ingen kan levere det fulde spektrum af udstyr.

2
16. marts 2010 kl. 07:50

Supportbesked: "Vi sender lige en mand til Afg. for at yde support på en maskine i Green Zone..." :)

3
16. marts 2010 kl. 08:00

Ser det for mig: En 'panserpc' med BSOD.