Forsvaret får topsikret privat 'sky'

Nu breder konceptet 'privat sky' sig i Danmark. Forsvaret er ved at åbne et fælles datacenter for hele koncernen, som af sikkerhedshensyn er helt isoleret.

Når man som Forsvaret skal passe på nationale hemmeligheder, er det ikke populært at sende data til behandling i sky-tjenester som Amazons EC2 eller Windows Azure. Faktisk er Forsvarets netværk slet ikke forbundet til internettet.

Men vil man gerne have nogle af de samme fordele, kan man overveje en 'privat sky' ? altså et datacenter i kælderen, som hele organisationen kan bruge, baseret på samme principper som normal cloud computing.

Den løsning har Forsvaret valgt, oplyser Microsoft, der er leverandør på projektet, mens Forsvaret selv ikke ønsker at udtale sig. Til februar står den private sky klar, og så kan de 24.000 ansatte få tildelt computerkraft langt hurtigere end før.

For eksempel hvis en udsendt enhed i Afghanistan har brug for adgang til en ny server. Før tog det tre dage at levere ? fremover skal det kunne klares på tre timer, lyder argumentet for skiftet.

Men hvad adskiller en 'privat sky' ? som i nogles ører er lidt af en selvmodsigelse ? og et godt gammeldags datacenter?

Ifølge Erica Lundsfryd, der er produktchef hos Microsoft, skal en privat sky leve op til fem krav, før den kan smykke sig med titlen.

Resurserne skal være samlet i én stor pulje, opgaverne bliver kørt virtualiseret, systemet er elastisk og skalerer selv, uden indblanding, der er en høj grad af automatisering, så man hurtigt kan oprette nye virtuelle servere, og så skal der være en form for afregning af kunderne.

»Der skal være mulighed for, at man betaler efter forbrug. Det betyder ikke nødvendigvis, at brugerne skal betale, men at man kan se, hvor meget computerkraft, de bruger,« siger hun til Version2.

Læs også: TDC skal levere Microsoft i skyen til staten og kommunerne

Et normalt datacenter i danske firmaer er bygget op gennem længere tid med knopskydning, og derfor kan det være småt med integration, siger Peter Walsted fra Microsoft.

»Man har udvidet miljøet lidt efter lidt, og så er der en silo-tankegang, som gør, at det ikke er særlig integreret. Derfor er det ikke nok bare at virtualisere, hvis man vil have en privat sky. Man skal have nye management-værktøjer, så man kan automatisere processerne,« supplerer han.

Microsoft har de senere år flyttet sigtekornet og satser nu massivt på cloud-tjenester i alle inkarnationer. Både den offentlige sky Windows Azure, Office-pakken over nettet og altså også værktøjer og virtualiseringssoftware til private skyer, blandt andet.

Tanken er så, at man med tiden kan flytte opgaver fra en privat sky til Windows Azure uden de store problemer, hvis for eksempel antallet af brugere pludseligt stiger massivt.

»Man kan kombinere på forskellige måder, så man får en hybrid mellem en privat og en offentlig sky. Men mange firmaer har en smule tilbageholdenhed med at sende data ud i en offentlig sky,« siger Peter Walsted.

Rent teknisk skal serverne være stateless, men ellers er der ikke noget til hinder for at integrere hjemme-skyen med computerkraft fra Azure-datacenteret i for eksempel Irland.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Michael Jensen

Så kan vi bare vente på at kommunerne tilsammen opretter noget tilsvarende, så de ikke overskrider gældende lovgivning omkring personfølsomme oplysninger, når de går i "skyen". Formoder at det offentlige i Danmark har tilstrækkelig stor masse til at kunne udnytte deres egen private "sky" optimalt.

  • 0
  • 0
Peter Makholm Blogger

Mit gæt er at den måde de "altid har gjort" er besværlig og ineffektiv. Selv hvis man gør brug af virtualisering, så er der mange større organisationer hvor administrationen af resurser til enkelte projekter stadigvæk håndteres som da hver projekt købte og administrerede deres egen server.

Skiftet fra virtualisering til "privat sky" er som sådan ikek nødvendigvis rent teknisk, men handler i højere grad om provisionering af resurser. Altså mere en administarativ ny måde at tænke på en nødvendigvis en indførelse af nye teknologier.

At de gå fra 3 dage om at kunne leverer server-resurser til 3 timer lyder dog for mig som om der stadigvæk er plads til optimeringer.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere