Forsvaret dropper it-system til kvart mia.

12 års udvikling af DACCIS kommandosystemet til en foreløbig pris af mere end en kvart milliard kroner er sat i stå. Forsvaret vil kradse 143 mio. kr. ud af SAAB.

Forsvaret trak i går stikket til den forsatte udvikling af Danish Army Command, Control and Information System (DACCIS). It-systemet har været under udvikling i 12 år med først Mærsk Data og nu svenske SAAB som leverandør og skulle være informationssystemet, der sikrer, at stabene på en kampplads løbende kan kommunikere med hinanden om logistik, efterretninger og dele det samme kommunikationsbillede.

Systemet skulle være endeligt leveret til sommer.

Men en lang historik med fejl og forsinkelser på systemet har fået Forsvaret til at opsige kontrakten med SAAB.

?Det er skidt, at leverandøren ikke kan levere den vare, han har solgt,? siger generalmajor Per Ludvigsen på Forsvarets hjemmeside. Han er chef for Forsvarskommandoens Koordinationsstab, men bliver fra 15. marts ny overordnet ansvarlig for it, når han udnævnes til National Materieldirektør og chef for Forsvarets Materieltjeneste.

Sikkerhed for soldaterne

DACCIS-leverancen, som nu er stoppet, var udset til at være et kernepunkt i Forsvarets internationale arbejde. Systemet skulle sikre det digitale samarbejde med de øvrige NATO-partnere og i sidste ende skabe sikkerhed for soldaterne i felten gennem overblik og præcis kommunikation. Forsvaret betragter det som en afgørende faktor og beskriver nødvendigheden af systemet i en redegørelse fra april sidste år, hvor blandt andet den ?asymmetriske krigsførelse? i Iran og Afghanistan bringes frem. ?Bits og bytes (er) næsten ligeså afgørende som krudt og kugler,? som Forsvaret skriver på sin hjemmeside.

Samlet set har udviklingen af DACCIS kostet over 410 millioner kroner. De 243 millioner kroner er gået til softwareudvikling, mens resten blandt andet er brugt til softwarelicenser, hardware og standardiseringsarbejde ? særligt i relation til NATO.

Med kontrakten i hånden og en fejlslagen stoptest på systemet vil Forsvaret nu stoppe samarbejdet med SAAB. I forbindelse med ophævelsen af kontrakten mener Forsvaret at have 143 millioner til gode, men det virker SAAB ikke villig til at betale. Til Berlingske Tidende siger SAABs informationschef Peter Larsson, at SAAB regner med at afslutte leverancen, og at Forsvarets beslutning kommer helt uventet.

12 år med problemer

DACCIS er allerede dybt integreret i det danske forsvar. Systemet er fra 1996 og udviklet efter en såkaldt evolutionær model med overlappende faser. Forsvaret nævner selv skandalerne med it-systemerne ?Amanda? og ?Dora? som bevæggrund for en evolutionær model.

Første fase ? DACCIS 6.0 - kom i hus i 2005 efter mange og lange forsinkelser og med Kammeradvokatens bidrag. Systemet bruges i vidt omfang til undervisning og øvelser, men har store begrænsninger. I en redegørelse til Forsvarsministeriet skriver Forsvarskommandoen den 30. april 2007:

?Systemet er dog i denne version kun udviklet til et vist niveau og derfor behæftet med en del begrænsninger og en vis ustabilitet. Desuden er systemet driftsmæssigt vanskeligt at håndtere og kræver stor erfaring at drive. Versionen er derfor mindre velegnet til anvendelse under internationale operationer?.

Anden fase blev sat i gang i 2003 og skulle gøre DACCIS velegnet til feltbrug under internationale operationer og integreret gennem standardisering med de øvrige NATO-enheder. Der skulle udvikles en ny og lettere systemadministration, og databasen skulle opgraderes og tilpasses standardiseringen. Samtidig skulle der udvikles ny funktionalitet.

?Hensigtsmæssigt at videreføre projektet?

Efter store stridigheder med leverandøren om fejl, mangler, ustabilitet og forsinkelser på anden fase ? DACCIS 6.1-6.7 får Forsvaret sidste forår talt sig til rette med SAAB og tilrettet kontrakten.

Forsvarskommandoen skriver i april 2007 til Forsvarsministeriet:

?Forsvarskommandoen finder derfor, at man nu er nået så langt i udviklingen af DACCIS, at det vil være hensigtsmæssigt at videreføre projektet.?

I går blev beslutningen om at droppe anden fase og fyringen af SAAB så offentliggjort. Forsvaret mener dog ikke, at pengene er spildt. Dels vil man have 143 millioner kroner fra SAAB. Og dels har en del af investeringen i hardware kunnet bruges i andre sammenhænge.

Endelige ser Forsvaret også udviklingen af DACCIS som en trædesten, der har fået det danske forsvar på omgangshøjde med sine allierede.

Forsvaret mener også, at siden DACCIS-kontrakterne blev indgået, så har it-udviklingen billiggjort den slags systemer, og man vil nu kigge efter et system, der er ?afprøvet og i drift hos andre?.

Kursskiftet kommer ikke til at koste Staten og skatteborgerne flere penge end de 416,7 millioner, der allerede er afsat til det samlede DACCIS-projekt. På hjemmesiden skriver Forsvaret:

?Et indkøb af et nyt informationssystem vil også være muligt indenfor de økonomiske rammer, der allerede er afsat til DACCIS.?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere