Forsvaret bruger millioner på RPA-center: »Det er værd at opbygge intern viden om«

Illustration: Bas Nastassia/Shutterstock
Forsvarsområdet skal spare penge og lave det samme med færre medarbejdere. RPA er et af værktøjerne, og i stedet for at være afhængig af eksterne konsulenter satser Forsvaret på at opbygge kompetencerne selv.

Forsvarsministeriets område har været hårdt ramt af besparelser i de senere år, og ligesom mange andre steder i det offentlige kigger man nu mod softwarerobotter for at lukke det hul, der opstår, når der skal laves det samme for færre penge.

Ministeriets Koncern It er netop nu ved at stable et såkaldt Robotics Operational Center (ROC) på benene, og der skal postes tocifrede millionbeløb i at ansætte både proceskonsulenter og teknikere, der skal automatisere på tværs af Forsvaret.

Tano Nordgaard Jacobsen er digitaliseringschef i Koncern It under Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, og han fortæller, at hele projektet startede for et år siden på grund af akutte besparelser og et generelt ønske om at tage teknologien i brug.

»Vi begyndte for et års tid siden at kigge på automatisering ud fra et ønske om at effektivisere og hente nogle gevinster. Så lavede vi et proof of concept, hvor vi automatiserede to processer,« siger han til DigiTech.

»Det er nogle processer under Forsvarsministeriets personalestyrelse. De er underlagt en del reduktioner i øjeblikket, så de har behov for at få automatiseret de ting, de kan.«

De første processer har kørt som proof of concept i et års tid, og det fik ifølge Tano Nordgaard Jacobsen ledelsen med på, at det giver mening at opbygge RPA-kompetencer 'in house'.

»Da man så, at det kunne lade sig gøre, og at der sagtens kan ligge flere muligheder her - personalestyrelsen alene har 10-12 processer, som de godt kunne tænke sig at automatisere - så fik vi overbevist vores koncernledelse om, at det er værd at poste nogle penge i, så vi ikke bare bliver ved med at bruge konsulentydelser, men faktisk får opbygget en intern viden.«

Skal sælges på de interne linjer

En af udfordringerne i automatisering kan være at sælge det indadtil i organisationen, og vellykket procesautomatisering kræver samarbejde med de personer, der sidder med processen til daglig.

Læs om, hvordan Tano Nordgaard Jacobsen griber det an, på Version2's søstermedie DigiTech.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere