Forstå sagen: Derfor har italienerne forbudt ChatGPT


Italiens foreløbige forbud mod ChatGPT, er måske kun begyndelsen på problemerne for OpenAI.
Efter pres fra flere europæiske datatilsyn, har Det Europæiske Databeskyttelsesråd (EDPB) besluttet at nedsætte en task force, der skal lave en fælles europæisk undersøgelse af, om den hypede chatbot lever op til persondata-forpligtelserne i GDPR.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg har læst og forstået problemet i eksemplet fra Australien.
Spørgsmål: Hvor adskiller det sig fra e.g. Wikipedia's oplysninger eller f.eks. biografier, som også kan udgives uden tilladelse ?
Opstår diskussionen om ChatGPT alene fordi det er ny teknologi ? Kunne samme kritik ikke rettes mod næsten enhver anden online kilde ?
Kære Jan, det er interessant spørgsmål du stiller her! Jeg hørte en enormt spændende episode af WSJs tech-podcast den anden dag, som diskuterede lige netop dét spørgsmål: When AI Gets It Wrong, Who’s on the Hook?I USA er det nemlig sådan, at platforme med brugerskabt indhold (Wikipedia, Facebook, etc.) ikke kan holdes ansvarlige for indholdet. Det er brugerne, der har ansvaret for det de skriver. Her er spørgsmålet så om man kan kalde ChatGPTs output for brugerskabt indhold? Indholdet genereres ganske vidst på baggrund af tekst skrevet af alle mulige, men det er OpenAIs værktøj, der sammensætter teksten. Dét er et dilemma, for der er ingen præcedens for hvad vej loven svinger her.
God dag ☼
Tak for uddybning.
Men det betyder vel, at enkelt-sandheder kan være OK (e.g. "han dræbte x" og "han dræbte y"), men at en sammenstilling (e.g. "han er serieforbryder") kan være ansvarspådragende OG at der er forskel på en avisartikel med dette budskab (forfatter er kendt) og et CharGPT output som jo ikke har en forfatter - men som konkluderer / formulerer.
Opstår diskussionen om ChatGPT alene fordi det er ny teknologi ? Kunne samme kritik ikke rettes mod næsten enhver anden online kilde ?
- Til det første: Næppe.
- Til det andet: Jo, sikkert, men før OpenAI var der i reglen en person bag yttringen.
Problemet opstår vel fordi der i dag er personer, som tror på hvad de læser på nettet. Ikke her, måske - vi kan skelne, tror nogle af os, men ...
Hvad man vil gøre ved det, ved man kun, hvis det sker for en selv. Der vil altid være fjolser, der tror, de bare kan svine andre mennesker til. Konfronterer man sådanne RH'er, kan de gratis flygte fra deres ansvar.
Jeg foretrækker en sindsro, som tillader mig en vis "langmodighed", men jeg er sku' ikke sikker på, at den holder evigt.