Forslag til ny lov vil dele patientdata på tværs af sundhedsvæsenet uden samtykke
Patienters sundhedsdata skal i fremtiden kunne deles på tværs af sundhedssystemet i højere grad end i dag. Det fremgår af et forslag til ny sundhedslov, som er i høring. Det skriver Jyllands-Posten.
»Nu pålægger man i stedet lægerne at udlevere patienternes oplysninger. Det er at omgå borgerne. Man gør det her, uden at borgerne vil opdage det. Man bør sætte et stort advarselsskilt ude i venteværelset om, at patienterne skal være klar over, at alt, hvad de siger inde ved lægen, og alt, hvad lægen finder ud af, lægges ud i et stort fælles it-system - en digital infrastruktur,« udtaler Anders Beich, som er læge og formand i praktiserende lægers faglige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), til avisen.
Han synes det giver mening at læger, som samarbejder om samme patient, kan dele oplysninger, men mener, at almen praksis adskiller sig, da der ofte er et årelangt tillidsforhold mellem patient og læge.
Sundhedsministeriet argumenterer i omtalen af loven med, at når flere opgaver skal løses hos de praktiserende læger er det afgørende med bedre viden om den del af patienternes forløb, som varetages i praksissektoren, så kvaliteten kan udvikles og der kan skabes sammenhæng i patientens forløb i hele sundhedsvæsnet.
»Derfor skal praksissektoren i højere grad dele relevante, strukturerede data og oplysninger med det øvrige sundhedsvæsen,« lydet det fra ministeriet.
Eksempler på oplysninger, der kan deles kan f.eks. være helbredsoplysninger om diagnoser og ydelser for kræftpatienter og kronikere, der tilses af både egen praktiserende læge og på sygehuset, og måske også deltager i et genoptræningsforløb hos kommunen.
»Oplysninger uden relevans for patientens behandling, som er givet til lægen i fortrolighed, skal forblive fortrolige, og vil selvfølgelig ikke blive delt,« lyder det.
Som baggrund for lovforslaget, indgik alle folketingets partier tidligere på året en aftale om brug af sundhedsdata på tværs af aktører i sundhedsvæsenet.
S: Borgere skal ikke selv have mulighed for at vælge
Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen mener ikke, at det kan gøre patienterne utrygge.
»Alt, hvad jeg fortæller min læge, må andre godt se. Jeg har aldrig forstået, at de oplysninger, der er samlet om mig, ikke automatisk følger med og kommer behandlingen - og dermed mig - til gode,« udtaler han i et interview i Jyllands-Posten ?.
Han mener ikke, at borgeren skal have mulighed for selv at vælge. Det vil blive for bureaukratisk, men han forestiller sig, at man kan have en 'fortroligshedsboks' i patientens journal, hvor der kan gemmes oplysninger af privat karakter, som ikke skal deles.
Læger: Ingen garanti for bedre behandling
I en kronik i Jyllands-Posten ? skriver Anders Beich og praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen, at den bagvedliggende ide i lovforslaget er at sundhedsdata i den fælles digitale infrastruktur sammen med data fra Landspatientregisteret og Nationalt Genom Center skal bidrage til diagnose og behandling via algoritmer og kunstig intelligens.
»Der er i dag ingen garanti for, at denne beslutningsstøtte kan gøre gavn for patienten. Når man ser resultatet af den mislykkede beslutningsstøtte i Sundhedsplatformen og IBM’s langsomme fremskridt med deres digitale læge, som de kalder 'Watson', er det slet ikke sikkert, at en sådan støtte er ønskværdig. Derfor burde der i loven åbnes op for, at denne beslutningsstøtte, ligesom alle andre behandlingstiltag, kan vælges fra af patienten,« skrives der i kronikken.
Dernæst kan der være et problem med fejlregistreringer, som ifølge forfatterne er udbredt i det danske sundhedsvæsen. Lovforslaget giver ikke patienterne mulighed for at få rettet fejl. Det kan give store problemer i behandlingen af f.eks. kræft og diabetes.
Danmark er i front når det handler om at opløse retten til privatliv på sundhedsområdet, og det kan medføre, at borgerne ikke tør give behandlerne ren besked, mener de to læger.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.