Forslag kræver personlig registrering af internetbrug på biblioteker

20 kommentarer.  Hop til debatten
Forslag kræver personlig registrering af internetbrug på biblioteker
Illustration: Casper Dalhoff.
En arbejdsgruppe under Justitsministeriet vil gøre det til et krav, at alle brugere af internettet på biblioteker og netcaféer skal registreres personligt.
23. juni 2011 kl. 13:21
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det skal være slut med at gå på nettet anonymt fra det lokale bibliotek eller internetcafé. Det mener en arbejdsgruppe under Justitsministeriet, som foreslår at gøre det til et lovkrav, at brugerne skal registreres personligt hver gang. Det skriver Politiken.

I dag kan man bruge internettet uden at afgive personlige oplysninger, men det kan misbruges af terrorister, mener man i arbejdsgruppen. Derfor foreslår den, at dette smuthul lukkes ved at kræve én eller anden personlig identifikation, før man kan få adgang.

I forvejen registreres danskernes internetforbrug hos teleselskaber, internetudbydere og boligforeninger i kraft af den såkaldte logningsbekendtgørelse som kræver, at internetudbydere som minimum fører log over, hvilke brugere der får tildelt hvilke IP-adresser.

Ifølge arbejdsgruppen vil forslaget om at registrere brugere af internetadgangen på eksempelvis biblioteker hjælpe PET og politiet med at efterforske blandt andet sager om terrorisme. Men det argument holder ikke, mener chefjurist Jacob Mchangama fra tænketanken Cepos.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»PET har, så vidt man kan se, succes med det, de gør. Så det er uforståeligt, at man nu vil gøre brugen af internet meget besværligt og øge risikoen for misbrug af personlige oplysninger,« siger Jacob Mchangama til Politiken.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
24. juni 2011 kl. 14:13

Jeg lægger mærke til at brugerne skal registres /hver gang/. Man vil ikke kunne nøjes med at give brugerne et userid/passwd.

Det vil efter min opfattelse gøre det så besværligt ikke alene for brugerne, men også for bibliotekarerne, at bibliotekerne lige så godt med det samme kan sælge deres computere.

Hvad så i øvrigt med de WiFi hotspots der er opsat på i hvert fald Københavns Kommunes biblioteker, og som også findes i Arrivas busser? Og såmænd også i S-toget ...

19
24. juni 2011 kl. 14:31

Hvad så i øvrigt med de WiFi hotspots der er opsat på i hvert fald Københavns Kommunes biblioteker, og som også findes i Arrivas busser? Og såmænd også i S-toget ...

Jamen det er da slet ikke noget problem, fordi genierne i Justitsministeriet er da sikre på at hvis de siger at Hr. O.B.Laden ikke må oprette sig som brugeren A.And, så gør han da heller ikke det.

Nej for at forfølge Lasses udsagn, så er der da vist tale om en gruppe (og desværre sikkert uhyre overbetalte) djøffer, der burde sparkes ud at feje gade i den virkelige verden - og det kan ikke gå hurtigt nok.

Det er nok noget af det mest himmelråbende tåbelige der er sluppet ud fra babelstårnet i lang tid, og desværre et udtryk for hvorledes embedsmandsvællet i her i landet er ved at udvikle sig til en groteks Kafkask størrelse.

17
24. juni 2011 kl. 13:17

Det er nok mere sandsynligt at et sådant register, eller nærmere oplysningerne i det, vil kunne misbruges til terrorisme. Jo flere registre der etableres rundt omkring, jo nemmere er det at skaffe oplysninger til falske identiteter.

Men det giver selvfølgelig omsætning til HW og SW leverandører. Som antydet i et indlæg ovenfor er det da også muligt at film/musikindustrien kan bruge det til forfølgelse af deres kunder.

15
24. juni 2011 kl. 11:33

CPR og sygesikringskorte ikke er sikker. Vil det være vandvid

14
24. juni 2011 kl. 10:34

"Åhh nej! Terroristerne kommer!" Hold nu op med de panikforslag til lovændringer, trommet op af skræmmekampanger om de onde Terrorister!

Hvem er disse Terrorister som er farlige nok til at vi skal belaste samfundet med overvågning og registreringer i hoved og *** - men samtidig dumme nok til at de vil skrive deres rigtige navn når de opretter en bruger på et tilfældigt offentligt hotspot? (Eller for dumme til at stjæle en tilfældig smartphone med internetadgang?)

Det er en utrolig belastning for samfundet, og det er end ikke sandsynliggjort at det vil kunne bruges til at opspore nogen form for kriminalitet - ikke ulig Terrorpakkens logningsforordning.

Det er helt hul i hovedet.

13
24. juni 2011 kl. 09:38

Indledningsvist: Du er ikke bare terrorist, til det modsatte er bevist. Der er jo talrige eksempler på utilfredse og desillusionerede medarbejdere, ikke mindst i efterretningstjenester (forståeligt nok, måske). Så vi kan ligeså godt beholde folk på listen. Til gengæld: Vi finder nok ganske rigtigt ikke den nye Bin Laden i et dansk lokalbibliotek, men kriminelle kunne man jo både formode og forvente. Men alt i alt - er det ikke endnu en gang et antikveret overvågningskamera-tankesæt? Får biblioteket ikke sin forbindelse fra de samme logningsforpligtede udbydere? Den eneste effekt jeg ser er spredning af personlige oplysninger til endnu flere mennesker.

12
24. juni 2011 kl. 03:46

Det var dog en utrolig trang til at registrere og kontrollere alt. Hvad med at den "arbejdsgruppe", der nævnes, begyndte at arbejde i stedet.

11
24. juni 2011 kl. 01:56

Man kan jo bare lave så man skal bruge sit lånerkort til at låne en computer, giver vel fin mening, men at bruge terrorister som argument er hul i hovedet og viser, hvor plat deres politiske udsagn er. Kom med ordentlige argumenter for det, såsom folk vil logge af maskinen, ingen kan misbruge din session, ingen anonyme pranks etc.. at tro man finder Bin Ladens efterfølger på Esbjerg bibliotek er til grin, der er nemmere og mere effektive måder at være anonym på.

7
23. juni 2011 kl. 21:34

Sikker på det ikke er copyright industrien der måske tuder lidt, og de tårer så har ramt politikerne?

Uanset hvad, så er mere overvågning = dårligt... Så kunne vi jo gå hele vejen og uddele bøder for åbne trådløse netværk, for tænk nu hvis terroristerne brugte det.

6
23. juni 2011 kl. 18:45

I april skulle jeg købe et taletids-dataabonnement i forbindelse med et fritidsarrangement. Det blev klaret ved at købe et nyt Oister-7-dages-abonnement (inkl. SIM-kort) for 100 kr.

Betalingen foregik kontakt.

Aktiveringen af Internet-adgangen foregik via samme SIM-kort (forbindelsen var i første omgang begrænset til Oisters egen forbindelse) ved hjælp af de medfølgende talkoder.

På intet tidspunkt blev jeg spurgt om min identitet. Og det er jeg egentligt godt tilfreds med. Og der var som sagt tale om en mobil bredbånds-forbindelse. Held og lykke med at finde ud af, hvem som tilfældigvis befandt sig i en skov på et givent tidspunkt og som brugte forbindelsen. Eller for den sags skyld på et grundigt videoovervåget sted som Hovedbanegården.

Når den slags produkter findes (hvilket jeg igen er godt tilfreds med) må man samtidigt konkludere, at alle de øvrige tiltag ikke er andet end spild af Danmarks ressourcer. Der er virkelig en diskrepans her.

Men når det handler om terror (eller TRRR, som det udtales), må vi ikke stille spørgsmål til myndigheders tvangspålæggelse af ressourcespild. Det er jo ligesom for vores egen sikkerheds skyld, og hvis du er imod forslaget, så er du sikkert terrorist, som hader sikkerhed og har noget at skjule.

Det afhænger dog ikke en europæisk lufthavn (!) som fx Wien at have gratis wifi for alle i hele lufthavnen, uden nogen form for bekræftelse af identitet overhovedet. Jeg mener heller ikke, at det er mere end et par år siden, at Udenrigsministeriet havde et åbent gæste-netværk af hensyn til udenlandske journalister.

5
23. juni 2011 kl. 17:35

Det undrer mig at der ikke er bål i gaderne over dette forslag og logningsbekendtgørelsen i det hele taget.

Der er jo tale om en komplet indvadering af samtlige borgeres privatliv, som Stasi kun ville være misundelig på.

Hvad er det for en overvågningsstat de er ved at skabe?

Efterhånden som en større og større del af samfundslivet foregår via Internettet bliver indvationen af folks privatliv mere og mere katastrofal.

Hvorfor har staten brug for at vide hvem jeg taler med, hvem jeg handler med, hvad jeg læser & hvem jeg kender?

9
23. juni 2011 kl. 23:06

Det havde jeg ikke overvejet, er der nogen der ved hvordan man finder ud af om man skulle ske at være terrorist?

Er der en test man kan tage eller noget?

Måske noget lige som en omvendt sikkerhedsgodkendelse...

Jeg ved det, måske man kunne uddanne folk i jura og så få dem til at vurdere om man har overtrådt loven, så kunne man nøjes med at invadere de folks privatliv og indskrænke deres frihed som har gjort noget galt.

Problemet er bare hvad man skal kalde de lærde, eftersom de skal bedømme om folk har gjort noget så galt at de skal overvåges, kunne vi kalde dem dommere!

Nej, se, sådan en institution har vi allerede, hvor heldigt, så behøver vi slet ikke at overvåge alle dommere alligevel!

3
23. juni 2011 kl. 15:29

Jeg glæder mig personligt til, at min lokale bibliotekar skal til at bekæmpe terrorister. Det kan kun gå godt.

I øvrigt kunne en terrorist aldrig finde på at vise falsk identitet. Det er jo ulovligt.

1
23. juni 2011 kl. 14:09

99,9999999999999999 % af brugere eks. på bibliotekerne har intet ondt i sinde, hvorfor skal da dette flertal udsættes for en sådan form for overvågning ? Der er mange andre måder at få anonym adgang til internettet, ikke mindst vha. hotspots o.l. Dette er formynderi af værste skuffe, og det er da godt, at der er nogen, der allerede har råbt vagt i gevær.

2
23. juni 2011 kl. 15:09

Ja, det er er mindst lige så tåbeligt som logningsbekendtgørelsen. Det spilder en frygtelig masse tid og resourcer, til ingen verdens nytte. Det skulle stærkt undre mig om vi kommer til at fange en eneste terrorist i Danmark på den måde. Der er jo ingen der læser de mange logs anyways, og hvis det er for at opklare en udført terrorhandling, hvad glæde har vi af det?