De populære ad-blockers kan få trange kår, hvis et forslag om ændringer til open source browseren Chromium bliver implementeret. Det vil påvirke en række browsere, da Googles Chrome-browser er baseret på Chromium, den norske Opera-browser ligeså og snart vil Microsofts Edge-browser også basere sig på Chromium.
Tirsdag skrev udvikleren af Ublock Origin og uMatrix, Raymond Hill, en besked på Chromiums bug-tracker om, at de foreslåede ændringer vil ødelægge hans extensions og tage kontrollen over browser-indhold væk fra Chromium-brugerne.
Det skriver The Register.
Google i mere kontrol
Google foreslår at browser-extensions, som ofte udvikles af uafhængige udviklere som Raymond Hill, får begrænset deres funktionalitet fremover.
Konkret foreslår Google at det eksisterende webRequest-API fremover ikke kan blokere netværksforespørgsler, men kun passivt læse dem.
Som det hedder i Manifestv3, som specificerer hvilke API'er og begrænsninger, der fremover vil være på Chrome Extension-platformen:
»I Manifest V3, vil vi bestræbe os på, at begrænse blokeringsversionen af webRequest, potentielt fjerne blokeringsmuligheder fra de fleste events (gøre dem udelukkende observerbare).«
I stedet foreslår Google at browser-extensions, der ønsker at blokere for indhold, fremover kan anvende det nye API declarativeNetRequest.
Men det API har slet ikke de samme muligheder som webRequest, skriver Raymond Hill, der påpeger, at det vil betyde enden for hans extensions:
»Hvis det (meget begrænsede) declarativeNetRequest API ender med at være den eneste måde man kan blokere for indhold på, så betyder det, at de to extensions jeg har vedligeholdt i mange år, uBlock Origin ("uBO») og uMatrix, ikke længere kan eksistere, can no longer exist.«
AdBlock Plus vil overleve
Til gengæld vil den meget udbredte ad-blocker Adblock Plus, der ikke har så detaljerede filtreringsmuligheder som uBlock Orifin og uMatrix, godt kunne eksistere med de foreslåede ændringer. Her er det vigtig at bemærke – hvad mange udviklere gør i kommentarer til Raymond Hills indlæg – at Google, Amazon, Microsoft og andre kan betale Adblock Plus for at få deres annoncer whitelisted, så de kan slippe igennem Adblock Plus-filteret. Udviklerne spekulerer i, om Google er mere interesseret i annonceindtægter end at sikre browserbrugernes kontrol over hvilket indhold de ser i deres browser.
Baggrunden for at ændre i API'erne er, ifølge Google, at sikre privacy, bedre performance og bedre sikkerhed i Chromium-baserede browsere. I en kommentar til The Register påpeger en Google talsperson også, at de beskrevne ændringer udelukkende er forslag og at der vil blive taget hensyn til udviklernes indvendinger:
»Disse ændringer er del af en design proces som det nævnes i dokumentet (Manifestv3, red.) og Chromium Bug (mail-listen, red.). Tingene kan ændre sig og vi vil dele opdateringer om sagen, når de er klar«.