Forskningsprojekt: Millioner spildes på IT i folkeskolen

10. februar 2015 kl. 10:117
Forskningsprojekt: Millioner spildes på IT i folkeskolen
Illustration: arkiv.
Forskningsprojekt kritiserer at lærerne står alene med at finde ud af, hvordan it til 20 milliarder kroner kan bruges til undervisning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Siden 2012 og til 2017 kommer folkeskolen til at investere rundt regnet 2 milliarder kroner på iPads, whiteboards, læringsspil og andet it.

Danmark er således et af de lande i verden, der har investeret mest i it i skolen. Men når det gælder selve anvendelsen, halter det mange steder, lyder det fra lederen af det fireårige forskningsprojekt “Technuacation” Cathrine Hasse, der er professor på Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet.

Pengene er langt hen ad vejen spildt, siger hun til Politiken.

Konklusionerne der er baseret på udsagn fra 73 lærere, skoleledere samt klasserumsobservationer fra 13 skoler, viser at lærerne ofte står alene, når de skal nære den nye teknologi at kende og blandt andet finde ud af, hvordan den nye iPad bedst bruges til at lære eleverne noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man ignorerer, at det er ekstremt læringskrævende for lærerne at bruge it, siger Cathrine Hasse.

Formanden for Kommunerne Landsforenings børne- og kulturudvalg, Anna Mee Allerslev (R) indrømmer at forskeren sætter fingeren på et vigtigt punkt, men på grund af aktuelle overenskomstforhandlinger vil hun ikke gå ind i om KL som arbejdsgiver skal give lærerne forberedelsestid til it.

Ifølge Politiken ønsker undervisningsminister Christine Antorini (S) af samme årsag heller ikke at indgå i diskussionen.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. februar 2015 kl. 21:31

Jeg så i et indslag i TV om det, at de sad og skrev et regnestykke med en pegefinger.. det er totalt tåbeligt. De skal skrive det på papir med en pen, det tager under den halve tid.

7
11. februar 2015 kl. 10:00

Jeg så det også og syntes at det var et klart eksempel på, at der ikke har været dybere overvejelser om hvad teknologien skal bruges til i folkeskolen. Det så ud som om teknologien overhovedet ikke havde den understøttende virkning, som bliver så højt besunget ved næsten enhver lejlighed, men blot var teknologi for teknologiens skyld. En pointe som nogle ovenfor er hurtigt til at skyde os andre i skoene.

2
10. februar 2015 kl. 11:50

Da planerne om at bruge 5 millioner kroner i min kommune blev præsenteret på min datters skole, kom jeg af vanvare til at spørge om, om der var nogle pædagogiske planer og succeskriterier for indkøbet af et større antal iPads. Svaret var at "Pengene skam var blevet bevilget af kommunens uddannelsesudvalg (åbenbart en autoritet, man ikke kan betvivle) og at de havde en klar plan for indførelsen af IT i undervisningen." Tænk engang hvor mange Raspberry Pi man kunne have fået for de penge. Men det pædagogiske sigte kan nok ikke hæve sig over at gøre vores børn til andet end passive forbrugere af IT.

3
10. februar 2015 kl. 17:44

Bare et spørgsmål... hvad skulle man bruge Pi'erne til hvis man havde købt dem ?

Fino fino til datalogi undervisning, men hvordan er det nu man får support på en Pi og hvilke skole specifikke programmer findes der ?

Og passive forbrugere af IT hvordan det ? den der ide med at iPad ikke kan bruges til at "skabe" indhold er ret meget død og borte...

Men ja hvis man vil kode til den (og det er trods alt fåtallet af dem der har IT dimser der har et ønske om det) så skal man ha en developer konto.

Men hvordan er tegne programmer, regne programmer, 3D programmer, skrive programmer, optage musik, skabe musik og resten af den myriade af indholdsskabende programmer ikke skabende ?

Fordi de ikke er skabende på "kode kode" måden... rock solid logic - næsten.

Hvad er så problemstilingen med at købe iPads ? og ja selvfølgeligt skal der følge undervisning til lærene med i et budget for inførsel af nogen som helst teknologi... Men hvis de nu havde indført tablets der ikke havde æble på ville den problemstilling ikke eksistere ?

Samtidigt holder vi iPads og andre tablet op til en standart som aldrig tidligere har eksisteret for nogen andre IT produkter i skolen.

Lærene har aldrig fået træning i at bruge IT i undervisningen (ellers ville de jo ikke svare som de gør i den undersøgelse) og at det ikke er noget der har været systematisk og eller effektiv efteruddannelse i er noget som kommunerne burde tage op.

Men eftersom iPad er blevet den nye default inkøb i skolerne er det den der er blevet prygelknabe... en position som windows pcere havde for et stykke tid siden og det var først efter mange års tænders gnissel og mange generationer af udstyr at der er kommet bedre styr på det... så selv om vi ikke skal gentage fortidens synder så skal der også være lidt rimelighed i kritikken...

iOS og iPads har jo faktisk mange gode værktøjer som lærere og skole program udviklere kan udnytte (iBooks author) men vi har åbentbart ikke nogen der arbejder indenfor den sektor der har nogen kompetancer om det (fx. tekster med indbygget indberetning af læsning af kapitler eller forståelses test. Så en lære kan tilpasse undervisningen til hvor mange af eleverne der faktisk har læst teksten eller ud fra hvor mange svarede rigtig på den læs og forstå test der var i slutningen af kapitlet...

Så den udfordring (og ja jeg ved godt at det eksempel er baseret på et iPad specifikt produkt, men hvor er den samme funktionalitet hos Android ? i en lige så tilgængelig form) ligger for de forelag der laver skolebøger at omsætte dem til elektronisk format der understøtter de formater og tilbyde dem til en pris der er rimelig...

I USA er de store skolebogsforlag hoppet ombord i fremtiden, men måske kunne Version2 lave lidt journalistik og se om de sover i timen eller om de har sat sig i hjørnet og fastholder at de kun vil levere pdf kopier til samme pris de tar for de trykte bøger... og hvis man skal ha online interaktivitet i undervisningen er det kun noget som foregår via deres flash plugin webside der er designet i 1995...

5
11. februar 2015 kl. 07:51

I USA er de store skolebogsforlag hoppet ombord i fremtiden, men måske kunne Version2 lave lidt journalistik og se om de sover i timen eller om de har sat sig i hjørnet og fastholder at de kun vil levere pdf kopier til samme pris de tar for de trykte bøger...

E-bøger/pdf er sikkert godt for mange ting, men når man nu ved at studerende lærer mindre, når de læser fra en skærm end fra papir

(se f. eks. her: http://sciencenordic.com/paper-beats-computer-screens - men der er også andre der kommer til samme resultat),

så er der nok nogle ting som E-bøger/pdf ikke er godt for - sådan for den statistisk set gennemsnitlige studerende.

6
11. februar 2015 kl. 09:50

E-bøger/pdf er sikkert godt for mange ting, men når man nu ved at studerende lærer mindre, når de læser fra en skærm end fra papir

Ved vi nu også det?

Hvis du nu læser original-teksten i International Journal of Educational Research, vil du faktisk kunne se, at testen er gennemført som PDF på en '15" LCD monitors operating at 60 Hz, at a resolution of 1280 × 1024 pixels' (der i øvrigt gu' hjælpe mig kører XP (!), så mon ikke også scrollningen har både hakket og spruttet), og at sandsynlige forklaringer er, at der er behov for at scrolle i stedet for at bladre (fixiety-problematikken), at dem der havde PC vs. papir-læsning skulle skifte mellem to vinduer) og at der er en 'common perception of screen presentation as an information source intended for shallow messages may reduce the mobilization of cognitive resources that is needed for effective self-regulation' (= kulturel ballast/bias) og måske også den taktile mangel. Dette er kendte problemstillinger som f.eks. en Kindle løser i stor udstrækning og man kan ikke entydigt konkludere som du gør ovenfor.

Prøv i øvrigt at se denne anden artikel i International Electronic Journal of Elementary Education...

1
10. februar 2015 kl. 11:17

Overskrifter siger at nogle millioner spildes. Det er jo ikke meget ud af et beløb på 20 milliarder, som omtale i næste linje. Og i næste sætning er de 20 blevet til 2 milliarder. Kan vi få en forklaring?

Måske skulle overskriften have haft et helt andet fokus. Artiklen teksten antyder i det mindste, at problemet ikke er penge til IT-udstyr, men derimod uddannelse i brugen af dette. Udstyret alene sætter nogle enkelte nørder i gang, men det kræver jo uddannelse at bruge IT som en integreret del af undervisningen. Den undervisning har de fleste folkeskolelærere aldrig modtaget.