Forskning: 9 ud af 10 oplever fantom-vibration fra mobilen

Selvom telefonen ikke vibrerer i lommen, oplever 90 pct. at den gør det alligevel, viser amerikansk forskning.

Måske kender du det med, at du fisker telefonen frem fra lommen, fordi den vibrerer, men der er hverken nye notifikationer eller opkald?

Ifølge forskning begået af adjunkt ved Georgia Institute of Technology Robert Rosenberger oplever 90 pct. det, han kalder 'phantom vibration syndrome'. Det vil sige, at telefonen føles, som om den vibrerer, selvom den ikke gør det.

Det fortæller blandt andet britiske Independent.

Årsagen skulle ifølge Rosenberger være, at telefonen bliver en slags del af kroppen. På sammen måde som briller kan føles som en naturlig del af kroppen.

»Folk oplever således andre følelser, såsom bevægelse af tøj eller muskelspasmer som vibrationer fra ens mobil, men det er bare en hallucination,« siger Rosenberger ifølge Independent.

BBC har et interview med forskeren, der kan ses her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ditlev Petersen

»Folk oplever således andre følelser, såsom bevægelse af tøj eller muskelspasmer som vibrationer fra ens mobil, men det er en hallucination,« siger Rosenberger ifølge Independent.

Det lyder jo næsten, som om psykoser er blevet opgraderet. Der er også folk, der hører den glade mail-lyd, selv om der ingen mail er (eller computeren ligefrem er slukket).

 • 1
 • 2
#3 Jesper Mørch

Jeg har med flere telefoner oplevet det modsatte, nemlig at mobilerne faktisk HAR vibreret, og sommetider også tændt skærmen, uden der har været noget at se. Sommetider har det kun været en meget kort vibration, selvom det plejer at være af "normal" varighed. Det har især overrasket mig, når telefonen har ligget på lydløs på bordet, og pludselig har danset til en brummende og snerrende lyd ... uden at der har været beskeder, mails, kalender-aftaler e.lign. Hvis/når den, tilsyneladende uden grund, har brummet i lommen, har jeg ellers afvist det som tøj der bevægede sig på en eller anden måde - vind udendørs, eller vibrationer fra bil, bus eller tog m.m., der har føltes som mobilen.

Da jeg ikke har nogen diagnoser for psykoser e.lign., men til gengæld bliver beskyldt for at være mere opmærksom end gennemsnittet, kunne jeg få den tanke, at mobilen er forhekset ... Alternativt kan jeg have gjort mig utilbens overfor en organisation, som har muligheden for at smugle usynlige bagdøre ind på div. telefoner. Sjovt nok har den slags "unoder" en tendens til at forsvinde for en periode, når OS'et er blevet opdateret ...

 • I rest my case
 • 6
 • 0
#4 Jesper Mørch

Fantom-beskeder fra telefon, tablet eller computer kan sikkert også skyldes ønske-tænkning, altså ønsket eller forhåbningen om at man modtager en mail, SMS eller en tilsvarende type besked. Det forklarer bare ikke alle vibrationer m.m. jfr. mit andet indlæg

 • 0
 • 0
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Det har især overrasket mig, når telefonen har ligget på lydløs på bordet, og pludselig har danset til en brummende og snerrende lyd ... uden at der har været beskeder, mails, kalender-aftaler e.lign.

Hvordan kan du være sikker på at den faktisk har snerret - og at det ikke er en fantom-vibration? Pointen er at disse netop opleves som en virkelig sanseoplevelse, som altså ikke kan adskilles fra den ydre virkelighed undtagen gennem ydre observationer, eller til dels "kan det nu passe" tankegang.

Og nej, det er ikke psykoser med små episoder hvor hjernen er asynkron i forhold til den ydre virkelighed.

 • 2
 • 0
#7 Jesper Mørch

Hvordan kan du være sikker på at den faktisk har snerret - og at det ikke er en fantom-vibration?

Den flyttede sig et par cm på mit sofabord og var ved at falde på gulvet ... Andre gange kan skærmen tænde, eller den kan give vibrere imens den bare ligger ... Uden at der er kommet nogen form for beskeder.

Det er ret irriterende at blive forstyrret af, når man ellers har sin fulde opmærksomhed rettet på noget helt andet f.eks. en film eller en klassisk koncert. I mit univers er der dermed større sandsynlighed for, at det drejer sig om virkelige, men uforklarlige, begivenheder, end at det drejer sig om et psykologisk fænomen.

Bemærk også hvad jeg skrev, at den slags "unoder" har det med at forsvinde, når styresystemet bliver opdateret.

 • 3
 • 0
#8 Jesper Mørch

Bemærk også hvad jeg skrev, at den slags "unoder" har det med at forsvinde, når styresystemet bliver opdateret.

Altså forsvinde i nogle mdr. før balladen langsomt kommer retur igen ... Det har den i hvert fald gjort på flere af mine tidligere smartphones (men, måske skyldes det i virkeligheden specifikke installerede apps med snablen dybt nede i både hard- og software)

 • 4
 • 0
#10 Simon Rigét

Nogle mennesker kan mærke en stikkende fornemmelse i låret, når telefonen i med dårlig antennedesign, ligger i lommen og forsøger at kommuniker med tårnet.

Før i tiden var fordi der er en SMS eller mail på vej. Måske er der mange der registrerer det ubevidst og oversætter det til at nu vibrerer den nok snart?

Nu er det nok mere sandsynligt at det er skodware der sladre om dig, uden at give dig besked. Det er vel en slags forbandelse! og den uddrives jo i nogen grad, ved reinstallation eller opgardering :c)

 • 0
 • 0
#11 Kasper Johnson

Nogle gange så bipper telefonen eller vibrerer den også selvom der ikke er noget nyt, f.eks. at den vibrerer og tænder lyset, selvom der intet er at komme efter. Når sådanne episoder ryger med i statistikken, så kan det jo påvirke udfaldet. Mange af brugerne har jo nok en iPhone og på sådanne kan alt jo forekomme!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere