Forskning: Epic-platform giver ulæselige copy-paste-notater

13. december 2017 kl. 05:1113
Forskning: Epic-platform giver ulæselige copy-paste-notater
Illustration: Black Jack 11/Bigstock.
EPJ-systemer som Epics giver ulæselige copy-paste-journaler fyldt med gentagelser, viser amerikansk forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

EPJ-systemer som Epic, der har leveret Sundhedsplatformen, har en skadelig virkning på kvaliteten af patientjournalerne, viser amerikansk forskning.

Forskellige undersøgelser estimerer, at mellem 50 og 80 procent af alle notater er produceret ved hjælp af copy-paste. Og det har direkte betydning for, hvor brugbar journalen er, fortæller professor i datalogi ved Københavns Universitet Jørgen Bansler.

»Konsekvensen af den her praksis er veldokumenteret: Journalerne kommer til at indeholde fejlagtige og forældede oplysninger,« siger han og fortsætter:

»Samtidig bliver journalerne meget lange og fyldt med gentagelser og langt hen ad vejen tæt på ulæselige.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Bansler har gennemgået den amerikanske forskning inden for brug af Epic og lignende EPJ-systemer.

»Amerikanske læger er lige så glade for at skrive på maskine som de danske, og derfor er det meget udbredt, at man i stedet bruger copy-paste,« fortæller han.

Note bloat-fænomenet gør det vanskeligt at spotte den vigtige information i en patientjournal, advarer NIST.
Journaler kommer til at indeholde fejlagtige og forældede oplysninger på grund af overdreven brug af copy-paste, fortæller Jørgen Bansler, der er professor i datalogi ved Københavns Universitet.

20.000 Epic-notater analyseret

Tidligere på året udgav University of California San Francisco et studie, hvor man havde undersøgt over 20.000 patient-notater skrevet af 460 forskellige sundhedsansatte i netop Epics EPJ-system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne konstaterede, at over 80 procent af notaterne var kopieret eller importeret andre steder fra – som f.eks. smart text, der vælges fra drop-down-menuer.

46 procent af notat-teksten var copy-pasted, mens 18 procent af teksten var indtastet manuelt. Undersøgelsen var mulig, fordi Epics system fører en granuleret log over, hvor tekst kommer fra.

»Det mest almindelige er, at lægen kopierer notater fra den samme patient. Hvis man skal lave et kontinuationsnotat hver dag, så er det lettest at tage notatet fra i går og så rette lidt i det,« siger Jørgen Balster og fortsætter:

»Eller – og det er straks mere problematisk – man kopierer notater fra en anden patient.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

De amerikanske studier vidner generelt om, at copy-paste-notater øger risikoen for, at forældet, upræcis og og unødvendig information fylder op i journalerne.

Og gør det sværere at spotte de kritiske stykker information.

Negativt for patientsikkerhed

Problemet er i USA så velbeskrevet, at NIST – National Institute of Standards and Technology – under landets handelsministerium i januar advarede mod copy-paste-funktionen i EPJ-systemer.

»Copy-paste-funktionaliteten kan spare tid og har potentiale til at være mere pålidelig end at satse på brugerens hukommelse og taste-evner,« skriver myndigheden i en rapport.

»Men på grund af den måde, som copy-paste i dag anvendes på, er der et enormt potentiale for fejl og negative effekter på patienters sikkerhed,« fortsætter konklusionen.

NIST går i gennemgangen videre til at anbefale, at der er tilfælde – som f.eks. udfyldning af blodbanksdata – hvor copy-paste-funktionen slet ikke bør tillades af systemet, fordi konsekvensen af eventuelle fejl er voldsomme.

Kræver systematisk opfølgning

Jørgen Bansler mener ikke, at der endnu er gået så meget copy-paste i notat-skrivningen i Region Hovedstaden, der begyndte implementeringen af Sundhedsplatformen fra Epic i 2016, som de amerikanske studier vidner om.

»Men min forventning vil være, at danske læger bevæger sig i samme retning, fordi der er et stort tidspres, og hvis man skal nå at se nogle patienter, bliver man nødt til at bevæge sig i samme retning,« siger professoren og fortsætter:

»Jeg tror, det bliver meget væsentligt i de kommende år, og noget, som regionen systematisk bør følge op på: Hvad sker der med kvaliteten af journaldokumentation, og hvad har det af konsekvenser for behandlingskvalitet og patientsikkerhed?«

Niels Bentzon, der er overlæge på brystkirugisk afdeling på Herlev Hospital, mener allerede at kunne se tendenser på det, man i USA kalder note bloat – fx i de notater, der sendes til praktiserende læger.

»Det, de skal vide, kan skrives på to linjer – fru. Hansen har fået mavesår og får denne medicin. Nu får de 12 sidder med indholdsløs nonsens, med copy-paste og autogenereret smart text,« berettede han i sidste uge til et møde om Sundhedsplatformen hos IDA.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
13. december 2017 kl. 20:12

"Og dersom nogen tvinger dig til at gaa een Mil, da gaa to med ham!" (Matthæus 5,41)

Et noget besynderligt udtryk i forbindelse med et it-system. Måske skal man paste fra Biblen? Jeg håber da ikke, at læger (her i landet) måles på, hvor meget tekst de kan producere.

11
13. december 2017 kl. 15:12

Bestemt. Jeg synes bare det er den der bliver nævnt oftest og undrede mig. Det jeg husker om dem er sjusk med rettigheder mm., samt deres udbredte brug af WinXP. Det sidste er de vidst ved at være på niveau med de andre regioner.

10
13. december 2017 kl. 14:38

Problemet "burde" ikke være antal af copy-paste, fordi vi er blevet tudet ørerne fulde af hypen omkring AI - og styrken i AI skulle netop være "genkendelse af; kendte tekster og menneskelige fejl, samt lynhurtig tjek af alle verdens biblioteker og viden"

Men sådan fungerer den virkelige verden tydeligvis ikke. Så tag og stop hypen, før det går galt.

Alt software er skrevet af mennesker, udfra en given kravspec, der pr. definition er baseret på en menneskelig fortolkning af andres menneskers behov.

Derfor er det en ommer, når såkaldt AI software ikke baseres på menneskelig intelligens og slutbruger behov.

Gør dette sig ikke gældende ved alle journaliseringssystemer? Skabelondreven udfyldning er vel udsat for dette spørgsmål. I mit arbejde har vi arbejdet med at fjerne skabeloner, men til gengæld lavet en liste over potentielt relevante punkter at adressere. Man kan spare noget tid med skabeloner, men tilretningen af dem kan også tage lang tid.

8
13. december 2017 kl. 10:11

Det er på ingen måde et specifikt EPJ problem, det er generelt ESDH problem. Faren ved det i EPJ er at der kan stå menneskeliv på spil... Jeg tror ikke at RM EPJ ikke er ramt da problemet er 50 cm foran skærmen... medmindre man vil fjerne muligheden for Copy & Paste, hvilket er fuldt ud muligt - men giver utilfredse brugere.

7
13. december 2017 kl. 09:45

Hvad gør Region Midtjyllands EPJ så godt?

Jeg læste det som et åbent spørgsmål, og ikke en anprisning. Og det er vel relevant at undre sig over, om det også er udfordret, eller om der er inspiration at hente der.

5
13. december 2017 kl. 09:06

Betyder det at gå den ekstra mil, at de skal blive på arbejde i længere tid uden at få betaling for det?

4
13. december 2017 kl. 08:39

Sundhedsplatformen indeholder f.eks. intet omkring skrivning af et operationsnotat. Men kender man nogen eller gider man lede selv - ja så kan man finde diverse smart phrases lavet af andre som man kan kopierer og benytte selv. Her ender man med at slette / rette og tilpasse teksten til den aktuelle situation. Ihukommende hvordan man som læge ofte bliver forstyrret af enten et spørgsmål, et opkald på telefon eller tilkaldt til noget akut - ja så ender man med på et tidspunkt at afslutte notatet som kan være begyndt lang tid i forvejen. Man opdager / orker ikke at rette / gennemlæse teksten og notatet kommer til at indgå i patientens journal med diverse fejl og mangler. Formålet med EPJ systemer burde være en lettelse for sundhedspersonalet. Altså at man var gået fra en papirjournal til en elektronisk journal, hvor alt var samlet og som kunne tilgås overalt af dem som havde behov. En journal som ikke blev væk og som man kunne trække relevante data ud fra. Samtidigt et system som var så enkelt at bruge at man ikke havde behov for 25-30 timers undervisning og gav et enkelt og godt overblik. For sundhedsplatformen er det mål ikke nået.

2
13. december 2017 kl. 08:24

Forskningen er ganske vist udført på Epics platform, men mønsteret kan lige så vel gentage sig på alle andre leverandørers platforme.

Problemet er ikke isoleret til ét bestemt system, men nærmere en konsekvens af brugen af moderne EPJ systemer generelt.

Endnu en problemstilling at forholde sig til ved næste kravspecifikation...