EPJ-systemer som Epic, der har leveret Sundhedsplatformen, har en skadelig virkning på kvaliteten af patientjournalerne, viser amerikansk forskning.
Forskellige undersøgelser estimerer, at mellem 50 og 80 procent af alle notater er produceret ved hjælp af copy-paste. Og det har direkte betydning for, hvor brugbar journalen er, fortæller professor i datalogi ved Københavns Universitet Jørgen Bansler.
»Konsekvensen af den her praksis er veldokumenteret: Journalerne kommer til at indeholde fejlagtige og forældede oplysninger,« siger han og fortsætter:
»Samtidig bliver journalerne meget lange og fyldt med gentagelser og langt hen ad vejen tæt på ulæselige.«
Jørgen Bansler har gennemgået den amerikanske forskning inden for brug af Epic og lignende EPJ-systemer.
»Amerikanske læger er lige så glade for at skrive på maskine som de danske, og derfor er det meget udbredt, at man i stedet bruger copy-paste,« fortæller han.
20.000 Epic-notater analyseret
Tidligere på året udgav University of California San Francisco et studie, hvor man havde undersøgt over 20.000 patient-notater skrevet af 460 forskellige sundhedsansatte i netop Epics EPJ-system.
Forskerne konstaterede, at over 80 procent af notaterne var kopieret eller importeret andre steder fra – som f.eks. smart text, der vælges fra drop-down-menuer.
46 procent af notat-teksten var copy-pasted, mens 18 procent af teksten var indtastet manuelt. Undersøgelsen var mulig, fordi Epics system fører en granuleret log over, hvor tekst kommer fra.
»Det mest almindelige er, at lægen kopierer notater fra den samme patient. Hvis man skal lave et kontinuationsnotat hver dag, så er det lettest at tage notatet fra i går og så rette lidt i det,« siger Jørgen Balster og fortsætter:
»Eller – og det er straks mere problematisk – man kopierer notater fra en anden patient.«
De amerikanske studier vidner generelt om, at copy-paste-notater øger risikoen for, at forældet, upræcis og og unødvendig information fylder op i journalerne.
Og gør det sværere at spotte de kritiske stykker information.
Negativt for patientsikkerhed
Problemet er i USA så velbeskrevet, at NIST – National Institute of Standards and Technology – under landets handelsministerium i januar advarede mod copy-paste-funktionen i EPJ-systemer.
»Copy-paste-funktionaliteten kan spare tid og har potentiale til at være mere pålidelig end at satse på brugerens hukommelse og taste-evner,« skriver myndigheden i en rapport.
»Men på grund af den måde, som copy-paste i dag anvendes på, er der et enormt potentiale for fejl og negative effekter på patienters sikkerhed,« fortsætter konklusionen.
NIST går i gennemgangen videre til at anbefale, at der er tilfælde – som f.eks. udfyldning af blodbanksdata – hvor copy-paste-funktionen slet ikke bør tillades af systemet, fordi konsekvensen af eventuelle fejl er voldsomme.
Kræver systematisk opfølgning
Jørgen Bansler mener ikke, at der endnu er gået så meget copy-paste i notat-skrivningen i Region Hovedstaden, der begyndte implementeringen af Sundhedsplatformen fra Epic i 2016, som de amerikanske studier vidner om.
»Men min forventning vil være, at danske læger bevæger sig i samme retning, fordi der er et stort tidspres, og hvis man skal nå at se nogle patienter, bliver man nødt til at bevæge sig i samme retning,« siger professoren og fortsætter:
»Jeg tror, det bliver meget væsentligt i de kommende år, og noget, som regionen systematisk bør følge op på: Hvad sker der med kvaliteten af journaldokumentation, og hvad har det af konsekvenser for behandlingskvalitet og patientsikkerhed?«
Niels Bentzon, der er overlæge på brystkirugisk afdeling på Herlev Hospital, mener allerede at kunne se tendenser på det, man i USA kalder note bloat – fx i de notater, der sendes til praktiserende læger.
»Det, de skal vide, kan skrives på to linjer – fru. Hansen har fået mavesår og får denne medicin. Nu får de 12 sidder med indholdsløs nonsens, med copy-paste og autogenereret smart text,« berettede han i sidste uge til et møde om Sundhedsplatformen hos IDA.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.