Forskere piller låget af automatiseret maskinlæring

26. juni 2019 kl. 14:591
Forskere piller låget af automatiseret maskinlæring
Illustration: mast3r/Bigstock.
Der skal lys ned i den sorte kasse, så brugere kan forstå hvordan automatisk kunstig intelligens frembringes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forskere fra blandt andet Massachusetts Institute of Technology har udviklet et interaktivt værktøj, der for første gang lader brugerne se og kontrollere, hvordan automatiserede maskinlæringssystemer virker. Målet er at skabe tillid til disse systemer og finde måder at forbedre dem på. Det skriver MIT i en pressemeddelelse.

Udformning af en model til maskinlæring i forbindelse med en bestemt opgave, såsom billedklassificering og medicinsk diagnostik, er en svær og tidskrævende proces.

Eksperter vælger først blandt mange forskellige algoritmer til at bygge modellen med. Derefter tilretter de manuelt de hyperparametre, som bestemmer modelens overordnede struktur, før modellen bliver optræne.

Nyligt udviklede automatiske maskinlæringssystemer, såsom AutoML, tester og tilretter algoritmer og hyperparametre i en iterativ proces. Dernæst findes de bedst egnede modeller. Men systemerne fungerer som ‘black boxes,’ hvilket indebærer, at deres udvælgelsesteknikker er skjult for brugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en videnskabelig artikel, der blev præsenteret på konferencen ACM CHI Conference on Human Factors in Computing Systems, beskriver forskere fra MIT, Hongkong University of Science and Technology og Zhejiang University et værktøj, der giver brugerne kontrol over AutoML samt adgang til dets analyser.

Værktøjet, som har fået navnet ATMSeer, tager som inddata et AutoML-system, et datasæt og oplysninger om den opgave, der skal løses. Derefter visualiserer den udvælgelsesprocessen i en brugervenlig grænseflade, der giver information om modellernes ydeevne.

»Vi lader brugerne vælge og finde ud af, hvordan AutoML-systemer fungerer,« udtaler en af artiklens forfattere Kalyan Veeramachaneni, som er ledende forsker hos MIT, ifølge pressemeddelelsen.

»Du kan simpelthen vælge den bedste ydelse, eller du kan have andre overvejelser, eller bruge domæneviden til at lede systemet til at udvælge nogle modeller over andre.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. juni 2019 kl. 16:10

at værktøjet ikke lever op til overskriften, alternativt at overskriften ikke rigtig repræsenterer værktøjet.

Jeg havde nok håbet på at der var (op)fundet en metode til at visualisere og påvise hvorfor en trænet model giver de outputs som den gør.... Men det er nok alt for meget at forlange, når vi i praksis stadig ikke ved hvad begrebet intelligens, rationalisering og tænkning egentlig omfatter.

mvh Kim