Forskere omdanner stemmestyret assistent til spion-sonar

22. august 2017 kl. 11:16
Forskere omdanner stemmestyret assistent til spion-sonar
Illustration: Amazon.
Enheder med både mikrofoner og højtalere - som intelligente tv'er og højtalere - udgør et potentielt privacy-problem, mener forskerhold.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis det skulle lykkes en hacker at få adgang til en stemmestyret e-butler som Google Home eller Amazon Echo, er det mest nærliggende måske at bruge enhedens mikrofoner til at aflytte offeret.

Men kombinationen af mikrofon og højtaler giver også mulighed for at udspionere på andre måder - nærmere bestemt ved at bruge enheden som en sonar, viser et forskningshold fra University of Washington.

Teknikken kaldes CovertBand, skriver The Register.

I en forskningsartikel viser de fire forskere, at man kan tracke personer ved at udsende lyd i frekvensområdet 18-20 kHz og opsnappe lyden, der reflekteres tilbage med mikrofonerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sonar-lyden kan skjules af et stykke musik, så offeret ikke aner uråd. Og informationerne, det giver, er overraskende detaljerede:

»Vores implementering, CovertBand, overvåger minutiøse ændringer i disse refleksioner for at tracke adskillige personer samtidig og for at genkende forskellige typer bevægelse for således at lække information om, hvor personer er, i tillæg til, hvad de måtte lave,« skriver forskerne, der har testet teknikken i fem hjem i Seattle.

CovertBand viste sig at kunne tracke personer, der går, med en fejlmargin på 18 cm. Rækkevidden var seks meter, når signalet var uhindret - og tre meter gennem en barriere.

Angrebet er akademisk, men forskerholdet forestiller sig, at teknikken f.eks. kan implementeres i et ondsindet bibliotek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Med det stigende antal enheder, som personlige assistenter, der konstant har tændt for mikrofoner og højtalere, er det her et vigtigt privacy-problem at adressere,« lyder det fra forskerholdet i en videopræsentation af teknikken.

Remote video URL

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger