Demokratiet trues af politikernes lyst til at udskifte den velafprøvede blyant og papir-model med en computer på valgstedet. Og det er samtidig en dyr modernisering af et system, som virker upåklageligt i dag.
Sådan lyder kritikken fra såvel valgforsker som it-eksperter i forbindelse med regeringens nye lovforslag, der åbner op for kommunale forsøg med digitale valg.
En række it-fagfolk påpeger i et høringssvar, at mens det nuværende valgsystem er meget sikkert, medfører e-valg store udgifter til køb og vedligehold af sikker software og elektronik, og valgprocessen bliver mindre gennemskuelig, hvorved borgernes tillid svækkes.
»Valghandlingen er demokratiets hjerte, så risikoen ved at ændre den er meget høj. Vil borgernes tillid være lige så høj efter ti år med e-valg? Hvor meget stoler vi på en stemmemaskine?« spørger lektor Carsten Schürmann, der forsker i e-valg ved IT-Universitetet.
Skyder gråspurve med kanoner
Et af argumenterne for e-valg er, at det kan nedbringe antallet af ugyldige stemmer. Men valgekspert og professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen mener ikke, at det kan forsvare brugen af et endnu ukendt millionbeløb på e-valg, da antallet af ugyldige stemmer er på promilleniveau i dag:
»Det er at skyde gråspurve med kanoner. Det her er et politisk ønske om, at det skal være muligt i moderniseringens navn.«
Kan ikke se positiv business case
Seks kommuner har søgt om lov til at gennemføre forsøg med e-valg. Lige så mange har tidligere været interesseret, men har nu meldt fra. En af dem er Frederiksberg Kommune, som ellers har været i front med at digitalisere valghandlingen, blandt andet med elektroniske valglister ved sidste folketingsvalg.
Men mens vicekommunaldirektør Bjørn Thomsen har kunnet få øje på både økonomiske fordele for kommunen og merværdi for borgerne i form af eksempelvis mindre køer ved valgstederne ved tidligere tiltag, så har han opgivet at få øje på gevinsten ved det nuværende forslag om e-valg. Kommunen har beregnet en merudgift på omkring en halv million kroner for et e-valgsforsøg på bare et enkelt valgsted:
»Vi er tvivlende over for, om vælgerne får en serviceforøgelse ud af det ved den måde, det er skitseret på. Og vi kan simpelthen ikke se nogen positiv business case i det,« siger Bjørn Thomsen.
Aarhus Kommune er blandt de seks kommuner, der stadig er varme på e-valg som forsøg.
Vestager: Det er kun et forsøg
»Lad os få belyst, om e-valg kan bidrage til valghandlingen i forhold til f.eks. brugervenlighed, reduktion af ugyldige stemmer og effektivisering af stemmeoptællingen,« siger chef for Borgerservice i Aarhus Lene Hartig Danielsen, der medgiver, at e-valg i første omgang kan være dyrere end valg på den gammeldags manér, men siger:
»Der er sjældent indsatser, der har givet fremskridt i denne verden, som har været gratis eller risikofri til at starte med.«
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) står også fast:
»Indvendingerne mod e-valg er lige præcis grunden til, at vi gør det som forsøg i stedet for at køre det ud i fuld skala,« siger hun.

E-valg for dummies: Se hvordan danskerne skal stemme digitalt i 2014
- Log ind eller Opret konto for at kommentere
Artiklen stammer fra den trykte udgave af Ingeniøren fredag den 11. januar.