Forskere: Maskiner vil skrive det meste kode i 2040

Maskinlæring, kunstig intelligens og nye, anderledes kredsløb vil give programmørerne konkurrence i fremtiden.

Kombinationen af maskinlæring, kunstig intelligens, behandling af naturligt sprog og kodegenerering vil medføre, at computere i 2040 vil skrive mere kode end mennesker.

Sådan lyder spådommen fra fire forskere fra Oak Ridge National Laboratory, som er en forskningsenhed under det amerikanske energiministerium.

I en artikel offentliggjort på Arxiv skriver de, at nuværende tendenser og forskning peger mod, at maskin-genereret kode (MGK) måske er lige så almindeligt i programmer i 2040, som kunstig intelligens er det i dag. De teknologier, som skal drive MGK frem, findes allerede i dag, enten i forskningsmiljøer eller som kommercielle produkter.

Projekter under det amerikanske forsvarsministeriums forskningsagentur, DARPA, udvikler på teknikker, som kan forbedre maskinlæring for problemer, der er svære at løse. Det er værktøjer med navne som Deepcoder og Automl, der benytter maskinlæring til at producere færdige programmer.

Et andet værktøj, Dog4dag, kan med lidt menneskelig assistance generere vidensbaser, som det ville tage for lang tid for et menneske at skabe. Kodegenereringsværktøjer fra Eclipse IDE’et, såsom Sirius og Eclipse Modeling Framework, der genererer kode ud fra modeller, kan skabe datahierarkier, brugerflader og mellemliggende lag på egen hånd.

Den sidste brik består i, at API’er til videnskabelige kodebiblioteker er standardiseret, så der kun kræves viden om problemfeltet og ikke biblioteket i sig selv.

Nye kredsløb og protokoller udviklet af kunstig intelligens

MGK vil hurtigt vinde udbredelse, for det kræver ikke, at brugerne skal sætte sig ind i nye sprog og værktøjer. En udfordring er at programmere effektivt til mange forskellige typer hardware.

Forskning hos Facebook peger på, at maskiner kan udvikle mere effektive måder at kommunikere på ved hjælp af kunstig intelligens, og på denne måde også mellem forskellige typer kredsløb.

En anden udfordring er den hardware, der skal skrive koden. Her foreslår forskerne, at såkaldt neuromorfiske kredse er bedre til at genkende mønstre, og kvantecomputere bedre til at optimere kode.

For at komme i mål med teknologien er der behov for compilere og værktøjer, der kan udnytte forskellige chip-teknologier i samarbejde - såkaldte ‘heterogene’ (uensartede) systemer. Der skal ses nærmere på, om kunstig intelligens selv kan sætte sig ind i den optimale udnyttelse af nye typer af kredsløb.

Det skulle alt andet lige give mennesker mere tid til sjov og ballede, mener forskerne - eller som en Version2-journalist skrev på den interne fælles-chat: »Skynet rykker sgu tættere og tættere på!«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carsten Gehling

...jeg ikke holder vejret. ;-)

"vil medføre, at computere i 2040 vil skrive mere kode end mennesker"

Jeg er ikke i tvivl om, at computere vil komme til at skrive mere kode - sådan en masse boiler-plate stads, der passer ind i nogle meget snævre rammer. Men jeg tvivler på, det kommer til at betyde, at mennesker vil til at skrive MINDRE kode end i dag.

 • 9
 • 0
#2 Jens Jensen

Alt efter hvordan man ser på det, så nåede vi vel det punkt allerede engang i 70'erne... måske allerede 60'erne.

Så snart man begyndte at spytte flere maskinkodelinjer ud fra compilere, end fra mennesker som sad og skrev det manuelt... så var der vel tale om maskingenereret kode.

At man i dag autogenererer både databasestrukturer, webservice-udstillere, og alt muligt andet trivielt osv... betyder ikke at Skynet er tættere på overhovedet.

 • 7
 • 0
#3 Lars Christensen

Mennesket er pr. definition dovent og vil løbende udvikle dimser der kan gøre livet lettere - og AI skal nok komme - om et stykke tid:-) Til gengæld findes der et utal af problemer på vores klode som kræver både resourcer og journalistisk gravearbejde, før de er løst - så hvorfor bruger V2 kræfter på at hype AI der endnu er i sin meget, meget spæde begyndelse? Mvh Lars

 • 0
 • 0
#4 Andy Fischer

Tilbage i 1980'erne, da Prolog var på mode, og den kunstige intelligens første hype-bølge var godt undervejs, kunne man se præcis de samme udtalelser i medierne. Inden årtusindeskiftet, ville der slet ikke være programmører længere. Kunstig intelligens ville blive så stærk, at alt kode ville blive skrevet af maskiner.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere