Forskere: Kryptovaluta-kurser er for lette at manipulere

Illustration: RaStudio/Bigstock
Kryptovaluta-markederne er lette at manipulere med for bots ifølge forskningsgruppe.

Bitcoins og andre kryptovalutaer er meget modtagelig overfor manipulation, og det bør man have i baghovedet, når man investerer og legitimerer valutaerne. Sådan lyder budskabet fra en gruppe forskere i tidsskriftet Journal of Monetary Economics.

De har kigget nærmere på en række mistænkelige handler på den hedengangne Mt. Gox-valutabørs og mener at have beviser for, at der blev svindlet med handler af 600.000 bitcoins. Handler, som drev prisen på bitcoins op med fire procent om dagen de dage, de kan spores til.

Forskerne mener, at disse manipulerende handler var skyld i en historisk prisstigning af bitcoins fra 150 dollars per mønt til 1.000 dollars på to måneder i 2013, skriver Tech Crunch.

Læs også: Crypto-kaos: Bitcoinbørs byttede om på to virtuelle valutaer

Mød Markus og Willy

Prismanipulationen blev udført af to bots kaldet Markus og Willy, der på overfladen lavede legitime handler, men i realiteten ikke ejede de bitcoins, de brugte til at handle med.

De ikke-eksisterende handler blev stadig registreret på Mt. Gox, så det for bitcoin-købere så ud, som om der var masser af handler i gang, hvilket drev prisen på bitcoins op. Selv når forskerne fjerner de illegitime handler fra statistikkerne, fremgår det, at der blev handlet mange flere bitcoins de dage, hvor robotterne var tændt.

Hvem der står bag denne manipulation, ved forskerne ikke, men de påpeger, at det var meget profitabelt for Mt. Gox, der tog et handelsgebyr på alle handlerne, og at botten Willy kan kædes sammen med et hackerangreb på Mt. Gox i 2011, hvor 650.000 bitcoins blev stjålet.

Den tidligere Mt. Gox-direktør Mark Karpeles er i Japan tiltalt for at manipulere data og stjæle bitcoins fra sin egen børs.

Læs også: 38-årig anholdt for at hvidvaske kryptovaluta for milliarder - trækker tråde til historisk Bitcoin-hack

Kryptovalutaer er sårbare

Når det var muligt for bots at påvirke kursen så meget, skyldes det ifølge forskerne, at mængden af bitcoins var så lille, at enkelte aktører kunne handle med store nok mængder af mønter til at påvirke markedet.

Der var i 2013 omkring 10 mio. bitcoins i cirkulation, og det tal er i dag 16 mio. så lige præcis bitcoin-prisen er blevet sværere at manipulere med. Forskerne påpeger, at det dog ikke er umuligt, og at der siden dengang er kommet hundredvis af nye kryptovalutaer, som er sårbare over for manipulation på grund af deres begrænsede mængde.

Læs også: Nationalbanken: Det er livsfarligt at investere i bitcoins

Erhvervsminister ser ikke grund til at gribe ind endnu

Berlingske Business har beskrevet, hvordan tusindvis af anonyme købere mødes i anonyme chats og koordinerer manipulative handler med små kryptovalutaer. Et af tilfældene var med valutaen ENEcoin, hvor køberne pressede prisen op med 1.800 procent, før de solgte alle deres mønter med stor fortjeneste.

Finanstilsynet kan ikke holde kontrol med manipulationen, da kryptovalutaer ikke er omfattet af finansiel regulering, men valutaernes sårbarhed over for manipulation får ikke erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) op af stolen:

»Vi følger udviklingen på området, og hvis kryptovalutaer får en karakter og et omfang svarende til finansielle aktiver, så kan der være grund til at se nærmere på reguleringen, herunder i forhold til markedsmisbrug. Det vil dog givet områdets grænseoverskridende karakter skulle adresseres på internationalt niveau,« skriver han til Berlingske.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere