Forskere hacker bil med en SMS

12. august 2015 kl. 11:104
En særlig tekstbesked til en bils telematik-enhed kan bruges til at tage kontrol over bremser og styring, viser en gruppe amerikanske forskere. Det er bevist på en Corvette CAN bus.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den såkaldte telematic control unit (TCU), som for eksempel bruges af forsikringsselskaber til at tracke bilen, kan også bruges af hackere til at tage kontrol over bilens styring, advarer fire forskere fra University of California.

Det skriver The Register.

»Vi viser, at disse enheder kan opdages, målrettes og kompromitteres på afstand af en hacker, og vi demonstrerer, at denne kompromittering kan give arbitrær kontrol over køretøjet,« lyder det fra forskerholdet i en netop udgivet forskningsartikel.

Modsat det hackerangreb, som tidligere på måneden blev demonstreret mod Jeep, er dette ikke umiddelbart muligt for bilfabrikanten at forhindre: Svagheden sidder nemlig i udstyr, der bliver sat på efterfølgende med forskellige formål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TCU er et stykke hardware som bruges til at tracke bilen, rummer blandt andet en GPS-enhed, og er almindeligt ekstraudstyr i biler fra producenter som BMW, Audi og Volkswagen. Visse TCU’er på markedet fokuserer på at overvåge teenage-bilister, mens andre skal modvirke biltyveri, men svagheden kan ifølge forskerholdet potentielt eksistere i dem alle sammen.

Og det kræver øjensynligt ikke udstyr for millioner at udføre angrebet. Nærmere bestemt har forskerne demonstreret, hvordan svagheden kan udnyttes med en SMS. På alle testede enheder har forskerne fundet et SMS-interface, som gør det muligt at starte en opdatering uden at være i nærheden af bilen.

Med SMS-angrebet kunne forskerne få total kontrol over en Corvettes CAN bus, og derfra kunne beskeder sendes til bilens elektronikkontrol. Angrebet er muligt på grund af, hvad forskerne kalder ’uheldige designvalg’, der blandt andet tæller et ’nogenlunde ubrugeligt’ autentifikationssystem.

Den største udfordring for en ondsindet hacker bliver at finde nummeret på TCU’en, men her er enheden dog hjælpsom. En SMS-besked som ’status’ til en TCU vil prompte få enheden til at give sig til kende, fortæller forskerholdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se SMS-hacket i aktion her:

Remote video URL

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
12. august 2015 kl. 17:02

Hvis man ønsker at stoppe digitaliseringen, må det være fordi man mener at det vil være bedre uden brug af det digitale. Jeg ser for mig de analoge abs bremser med mekaniske gyroer, de analoge styringer til airbags med de tilhørende analoge sensorer, den analoge indstilling af undervognen, den analoge indstilling af indsprøjtning, den analoge indstilling af egr ventilen, den analoge styring af klimaanlægget, osv osv... Og så selvfølgelig de 450 kg skærmede kabler til at interface det hele. Var det sådan vi skulle stoppe digitaliseringen?

2
12. august 2015 kl. 15:27

Man skal vel ikke stoppe en ellers fornuftig teknologisk udvikling fordi nogle producenter og mekanikere ikke magter at løse opgaven.

1
12. august 2015 kl. 14:26

Indførelse af computerstyring i bilerne er et tilbageskridt. Bilerne går lettere i stykker og reparationen bliver dyrere, fordi ikke alle værksteder har den fornødne viden og udstyr til alle bilmærkerne. Det er også umuligt selv at reparere. Jeg har selv måtte skrotte en Nissan Note før tid, fordi mit værksted ved klargøring til syn ikke kunne reparere fejlen ved den computerstyrede rat airbag, selv efter mange førsøg. Nu ser jeg, at Nissan tilbagekalder biler pga. af denne airbagfejl, men da jeg forespurgte Nissan for ca. et år siden ville de ikke vedkende sig fabriksfejlen. Den nye Ford Fiesta, jeg købte i stedet for, er desværre endnu mere computerstyret, og selv ved leveringen var der en computerfejl, som gentager sig. Den er heldigvis ikke så alvorlig, men jeg frygter for nye fejl.

3
12. august 2015 kl. 16:32

Indførelse af trådløs computerstyring i bilerne er et problem. Uanset om det TPMS, mobil - eller DAB, der formidler data via databus til fx et infotainment system, som igen har adgang til resten af bilens ECUer ( https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_control_unit ).

Computerstyring i biler er kommet for at blive.