Forskere gemmer data i salt med laserlys

Illustration: Optics Express
Ny teknologi gør det muligt at flytte grænserne for, hvor meget data der kan opbevares ved at lagre data i tre dimensioner, mener forskere.

Forskere ved University of South Australia og University of Adelaide i Australien har fundet en ny, energieffektiv metode til at lagre data i små saltkrystaller, der er hundreder gange mindre end det, der er synligt for det menneskelige øje.

Dataene er "skrevet på" saltkrystallerne ved hjælp af en laser. Ifølge forskere kan flere bits gemmes på samme tid - og data kan overskrives flere gange - i modsætning til mange andre optiske lagermedier.

»Vi lever i en tid, hvor nye teknologier er nødvendige for at imødekomme behovet for at gemme hundredevis af terabyte eller endda petabyte. En af de mest lovende teknikker til at opnå det er optisk lagring,« siger projektleder Dr. Nick Riesen ved University of South Australia i en meddelelse, som også er udgivet på Phys.org.

Ifølge Nick Riesen vil tredimensionel optisk lagring altså gøre det muligt at gemme data på petabyniveauet i små datakuber. Til sammenligning har den menneskelige hjerne en kapacitet på ca. 2,5 petabyte, ifølge forskeren.

Nanokrystaller af salt

Nick Riesen har udviklet teknologien sammen med ph.d.-studerende Xuanzhao Pan på University of Adelaide. Den baserer sig på nanokrystaller af salt. Krystallerne kan udstråle lys, og det kan tændes og slukkes i mønstre, der repræsenterer digital information.

Forskerne har anvendt lasere til at ændre krystallernes evne til at udstråle lys.

Denne type nanokrystaller kan vise sig at være et lovende alternativ til traditionelle harddiske og SSD-lagermedier og nutidens optiske lagermedier.

»Et lavt energiforbrug gør løsningen ideel til optisk datalagring på integrerede elektroniske chips,« siger professor Hans Riesen.

Han mener, at teknologien gør det muligt at flytte grænserne for, hvor meget data der kan opbevares ved at lagre data i tre dimensioner.

»Vi mener, det er muligt at udvide denne platform for datalagring til 3D-teknologier, hvor nano-krystaller er indlejret i glas eller polymer,« siger professor Heike Bendorff-Heidepriem ved University of Adelaide.

Han henviser til en teknologi, de har udviklet på universitetets Institute for Photonics and Advanced Sensing (IPAS), som han mener kan kombineres med den nye storage-teknologi.

Artiklen stammer fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans Nielsen

", der er hundreder gange mindre end det, der er synligt for det menneskelige øje"

Det er de færreste mennesker som har et så godt syn at de kan se molekyler og atomstrukture.

Jeg må også indrømme, at jeg heller ikke kan se de enkelte transistor, i den langt ældre teknologi som bruges i RAM og CPU kredse. Min uddannelse er nok forældet.

Lad os vende tilbage til ferritringe, så kan vi "følge med" :-)

  • 0
  • 0
#3 Hans Nielsen

Men ikke meget som skal beskyttes :-)

Kom til at tænke på en SCI FI historie jeg læse for mange, mange år siden. Kan ikke huske titel eller forfatter, måske kan nogle hjælpe ?

Det handler om et samfund som har så meget data, at bare indekseringen fylder en planet(som jeg husker det). Da tilgang forsvinder, ender samfundet som et stenalder samfund. Da alt viden, også hvordan man tilgår den, kun findes i lageret som man ikke kan tilgå.

Nu jeg har spørgsmålet oppe. Har også en anden titel og forfatter som jeg ikke kan huske. Her er temaet dog endnu mere aktuelt.

Det drejer sig om en efter vores normer, en normal mand, som spiller på violin(som jeg husker), som er indlagt i fremtiden på et sindssygehospital. Efter han har ødelagt nogle musikafspiller, så der blev helt ro. Resten af samfundet er online og konstant fyld med støj og direkte online kommunikation.

Nogle der kan huske dem ?

  • 1
  • 0
#4 Peter Schouboe

Hej Det er en kort novelle af Arthur C Clarke. Mener at han publicerede den i et S/F blad, men den optræder i en af de tidlige samlinger af hans short-stories. Som jeg husker det, har den en titel af uforståelige konsonanter....

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere