Forskere: Computer gennemfører Turing-test

10. juni 2014 kl. 08:245
Forskere: Computer gennemfører Turing-test
Illustration: IEEE.org.
En chatrobot har simuleret en 13-årig gammel ukrainsk dreng og bestået Turing-testen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I følge en gruppe forskere har en chatrobot for første gang bestået Turing-testen. Det skriver BBC. Testen er skabt for at undersøge, hvorvidt en computer er så god til at tale for sig, at mennesker tror, de taler med et andet menneske og ikke en computer.

Turing-testen foregår ved at et dommerpanel chatter med computeren, samt to mennesker. Hvis dommerpanelet fejlagtigt tror, at computeren er blandt de menneskelige chattere mere end 30 procent af tiden, har computeren bestået prøven.

I det sidste nye forsøg udgav en computer sig for at være den 13-årige ukrainske dreng Eugene Goostman. Alderen samt det faktum, at engelsk ikke er det første sprog for den kunstige intelligens, skulle kamuflere eventuelle grammatiske fejl i Eugene Goostmans sprog. Under de forhold lykkes det computeren at narre dommerpanelet til at tro, den var menneske 33 procent af tiden.

Forskerne bag testen har dog endnu ikke udgivet en transskription fra samtalen mellem dommerne og Eugene Goostman, men det er muligt, den bliver udgivet på et senere tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opdateret: Det fremgik oprindeligt af artiklen, at der var tale om en supercomputer. Der var tale om et computerprogram, en såkaldt chatrobot. Det er heller ikke første gang, at en chatrobot består Turing-testen, der i øvrigt er konstrueret på baggrund af en forudsigelse fremsat af Alan Turing og ikke en specifikt beskrevet test. Se eventuelt Wireds artikel om Eugene Goostman eller kritik af testen hos TechDirt.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
12. juni 2014 kl. 14:14

Hvis eleven ikke var forberedt på, at det kunne være et program, har det ikke så meget med intelligens at gøre, men mere indlevelsesevne og erfaring med computere, om han gennemskuer hvad der sker. I en rigtig Turing test ved dommerne, at den ene kanal er et program og en anden et menneske, og de har haft tid til at forberede sig, og kan stille spørgsmål, som de ved er svære at takle med kunstig intelligens.

Det vil næppe blive betegnet som en fair Turin test at bruge dommere med IQ 50 (0,1% af befolkningen), eller dommere fra det ydre rum (Tror ikke Turing havde overvejet den mulighed).

4
12. juni 2014 kl. 12:44

Allerede for en 15 år siden havde man et program til undervisning i datalogi i gymnasiet. Det simulerede en 'person' der kommunikerede med det menneske, der sad foran tastaturet. Det 'talte' i naturligt sprog. Brugt i forbindelse med undervisningen i kontekstfrie grammatikker.

Afhængig af elevens IQ kunne det tage kort eller lang tid for ham at konstatere, at der der var tale om et program. Hvordan kan en test gøres afhængig af om testeren har en IQ på 50 - eller på 1000? Noget jeg er sikker på at der er ekstraterrestielle intelligensvæsener der har ...

3
10. juni 2014 kl. 11:15

"How do you do. Pleeease tell me your prohblem." :'-)

2
10. juni 2014 kl. 10:24

Som Techdirt skriver, er det en forenklet og unfair (overfor dommerne) udgave af Turingtesten. Den slags forenklede tests bestod selv det oldgamle chatprogram "Eliza", som bestod af et par hundrede linjer LISP (og senere kom i BASIC versioner til bl.a. Apple II).