Databeskyttelsen på verdens største Android-marked, det kinesiske, er bekymrende, og der er et »presserende behov for strammere privatlivskontrol for at øge almindelige menneskers tillid til teknologivirksomheder, hvoraf mange er delvist statsejede,« sammenfatter en netop publiceret forskningsartikel udarbejdet af forskere fra de irske universiteter University of Edinburgh og Trinity College Dublin.
Det skriver The Register.
Forskerne har undersøgt de data, der overføres fra Android-operativsystemet i mobiltelefoner købt i Kina fra de kinesiske producenter OnePlus, Xiaomi og Oppo Realme.
»De data, vi observerer blive transmitteret, inkluderer vedvarende enhedsidentifikatorer (IMEI, MAC-adresse osv.), lokationsidentifikatorer (GPS-koordinater, mobilnetværks celle-id osv.), brugerprofiler (telefonnummer, app-brugsmønstre, app-telemetri), og sociale forbindelser (opkalds-og sms-historik og -tid, kontakters telefonnumre osv.),« skriver forskerne.
Læs også: AI-system kritiseres for at diskriminere mod handicappede forældre i amerikanske børnesager
Data bliver foruden producenterne sendt til tredjeparter som kinesiske mobilnetoperatører og tjenesteudbyderen Baidu – og det selvom, der ikke var indsat et SIM-kort i enheden, SIM-kortet var tilknyttet en anden mobilnetoperatør eller enheden var uden for Kinas grænser. Tredjeparter kan ifølge forskningsartiklen spore kinesiske rejsende og studerende i udlandet og lære noget om deres udenlandske kontakter.
»Tilsammen udgør disse oplysninger alvorlige risici for brugerens deanonymisering og omfattende sporing, især da hvert telefonnummer i Kina er registreret under et borger-id,« skriver forskerne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.