»Papir og blyant – og et kryds på papir – er lige nu den bedste måde at afgive sin stemme på i Danmark.«
Det siger Carsten Schürmann, der forsker i valgsikkerhed på IT-Universitetet ifølge en meddelelse. Han har studeret digitale valg i USA, Egypten og Estland opfordrer på den baggrund til, at man tænker sig godt om, inden man indfører internetafstemninger.
Blandt andet fordi, at der på nuværende tidspunkt ikke findes it-løsninger, som sikre nok til at bevare tilliden i valgprocessen.
»Vi skal være sikre på, at du kan stemme hemmeligt, at det virkelig er dig, der har stemt, og at der kun er én stemme fra dig – ikke to eller tre. Vi arbejder på teknologiske løsninger på dette område, men vi er ikke færdige,« siger Carsten Schürmann
Papirspor giver tillid
Et vigtigt element, som ville forsvinde i en internetbaseret valgproces, er papirsporet, som giver mulighed for at dobbelttjekke resultatet. Og det kan gå ud over tilliden til valghandlingen.
»I papir-valghandlingen har vi tillid, fordi vi har et papirspor. Der er noget, vi kan tælle op - og det tælles faktisk op to gange i de danske valg - og i alle valgbøgerne skriver man på papir. Der er en elektronisk del, men der er også en papirdel, og det er papirdelen, der er den vigtige. Hvis man har et internetvalgsystem har man ikke noget papir, så hvordan kan man tjekke, om der har været et hackerangreb?,« siger han.
Derfor mener Carsten Schürmann ikke, at tiden er moden til at sende papir og blyant på pension.
»Danmark er faktisk verdensmester i valgintegritet, og det skal bevares. Derfor skal man arbejde meget forsigtigt med modernisering af valgsystemet. Det er tilliden, der er på spil,« siger han.