Forsker til danske forældre: Slet TikTok på børnenes telefoner

20. februar kl. 09:204
Tiktok
Illustration: Kirill Kudryavtsev/AFP/Ritzau Scanpix.
»Faktum er, at børn vokser op med at få deres telefoner kortlagt i årevis og efterlader enormt store digitale fodaftryk om dem selv hos en kinesisk virksomhed – og ja, med stor risiko også hos kinesiske efterretningstjenester,« siger forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet (SDU) André Ken Jakobsson.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forældre bør afinstallere TikTok på børnenes mobiltelefoner grundet mængden af data, som den kinesiske app indsamler.

Det siger forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet (SDU) André Ken Jakobsson til Jyllands-Posten. Udmeldingen kommer efter en rapport fra det australsk-amerikanskejede cybersikkerhedsfirma Internet 2.0, der konkluderer, at TikTok er det sociale medie, der indsamler flest data om deres brugere.

Læs også: It-nedbrud forsinker tusindvis af flypassagerer i Frankfurt

TikTok scorer 63,1, mens gennemsnittet er 28,8, og andre sociale medier som Instagram og Facebook scorer henholdsvis 34,55 og 16,55. 41 procent af danske unge bruger hver uge TikTok, og de 9-14-årige bruger i gennemsnit app'en 1 time og 18 minutter om dagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De øvrige social media-app indsamler halvt så meget og kan godt finde ud af at skrue tilbage på, hvad de har behov for at indsamle, så hvorfor vil Tiktok ikke? Faktum er, at børn vokser op med at få deres telefoner kortlagt i årevis og efterlader enormt store digitale fodaftryk om dem selv hos en kinesisk virksomhed – og ja, med stor risiko også hos kinesiske efterretningstjenester,« siger André Ken Jakobsson til Jyllands-Posten.

Læs også: SAS-appen lækkede dele af rejsendes kreditkortoplysninger under cyberangreb

TikTok, der ejes af ByteDance, afviser rapportens konklusioner med begrundelsen, at de bygger på vildledende analyser.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
23. februar kl. 14:07

Det vil absolut INTET hjælpe at forældre skulle begynde at slette appen.

For det første, så sletter man ikke en app, man afinstallerer den.

For det andet, ved børn sgu godt hvordan de skal installere den igen.

For det tredje, så kan man bruge tjenesten via en browser.

Hensigten fra forskeren er reel nok, men udtalelsen lyder som om vedkommende lever i sin egen filterboble.

Firmaer som nævnt i artiklen skal forbydes fuldstændigt ved lov, og dermed fjernes fra diverse appstores, og blokeres fra domæner, før det skal have en effekt.

Når det så er sagt, så er løbet kørt (med persondata) det øjeblik at barnet får en smartphone...

1
21. februar kl. 08:56

Så kunne man forvente, at snesevis af vores MF'ere vil begynde at tage ansvar og ophøre med at have kanaler med deres følgere på TikTok. De er indirekte med til at lade den massive indsamling af data foregå hos brugerne.

2
21. februar kl. 09:56

Thomas det vil jo kræve at MF'erne tog ansvar for egne handlinger.... f.eks. laver de jo også nye domæner for hver ide de for og så kan vi andre spenderer masser af kroner på awareness. Måske skulle der bare være lidt awareness inde på slotsholmen?

3
22. februar kl. 22:20

Thomas det vil jo kræve at MF'erne tog ansvar for egne handlinger..

Regnearksfikseret administrations-djøj'er, cand. DitDat og andet godtfolk uden en nødvendig praktisk it-viden, du drømmer Niels.

It er vist kommet for at blive - selv oldemor er registreret og burde benytte it - men lige det er nu ikke sivet ind på Borgen, hvor man selv her i 2023 gerne bruger it-ordfører og digitaliseringsordfører som pottetræning - skam jer ..https://www.ft.dk/da/partier/partier-i-folketinget/socialdemokratiet/ordf%C3%B8rerskaber

https://politiken.dk/debat/klummer/jarlner/art8895343/Politikerne-svigter-deres-ansvar "..folketingets it-ordførerskaber – med SF’eren Lisbeth Bech-Nielsens ord – rent prestigemæssigt figurerer nogenlunde lige så lavt som kirkeordførerskabet."

Når den offentlige sektor alligevel spreder sin it-sovs ud over befolkningen, så er den type adfærd vel det, som i seriøse kredse og fag kaldes for kvaksalveri.. https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=kvaksalveri&tab=for