Forsker suspenderet for bitcoin-mining på universitetscomputere

10. juni 2014 kl. 14:408
En amerikansk forsker har udnyttet to supercomputere til bitcoin-mining. Det var en test, hævder han selv.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En amerikansk forsker er blevet suspenderet for at udnytte supercomputere på to universiteter til at 'producere' bitcoins - det såkaldte bitcoin-mining. Selv hævder han, at han var i gang med at udføre tests.

National Science Foundation, en organisation under den amerikanske regering, oplyser, at deres udstyr er blevet brugt til bitcoin-mining for omkring 45.000 danske kroner. Udstyret, der blandt andet inkluderer to supercomputere, har haft til huse på to unavngivne universiteter, der begge har fastslået en uautoriseret brug af deres it-systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bliver hævdet, at forskeren har anvendt fjernadgang og samtidig forsøgt at sløre sine spor. Blandt andet ved at tilgå den ene supercomputer fra et spejlwebsted i Europa.

En lignende hændelse fandt sted i februar, da en forsker fra Harvard blev taget i at producere en anden virtuel valuta, dogecoins. Ved at bruge Harvard-netværket Odyssey, der udnytter styrken fra tusindvis af CPU-kerner, lykkedes han med at producere et ukendt antal af dogecoins, der kunne have været flere hundredetusinde dollars værd.

I øjeblikket har en bitcoin en værdi på omkring 670 dollars eller 3700 danske kroner. Det gør bitcoin-mining til en lukrativ forretning, men ikke desto mindre strengt forbudt for universitetsansatte forskere.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
11. juni 2014 kl. 10:21

Fra artiklen:

I øjeblikket har en bitcoin en værdi på omkring 670 dollars eller 3700 danske kroner. Det gør bitcoin-mining til en lukrativ forretning, men ikke desto mindre strengt forbudt for universitetsansatte forskere.

Det er ganske enkelt vrøvl at bitcoin-mining skulle være lukrativt pga den nuværende bitcoin-kurs. Algoritmen justerer løbende sig selv, sådan at den samlede computerkraft på netværket genererer en ny blok og dermed 25 nye bitcoins i gennemsnit hvert 10 minut. Der er formentlig 100.000-vis der jagter belønningen for næste nye blok, og de konkurrerer på marginen om hvem der har det mest kost-effektive setup til at mine.

Den eneste måde det giver mening at kalde bitcoin-mining lukrativt, er hvis man som pågældende forskert hverken skal betale for udstyr eller elregning. Det er bare "lukrativt" på samme måde som det er lukrativt for mig at røve en bank.

3
10. juni 2014 kl. 19:54

Måske en mulighed for at opdatere det gamle ordsprog "Giv en mand en fisk, og han er mæt i dag. Lær ham at fiske, og han er også mæt i morgen.”

Giv universitetet en supercomputer, og de er selvfinansierende de næste par år..

5
10. juni 2014 kl. 21:52

Til gengæld har de en knaldgod aftale med strømselskaberne! :-)

Og de fleste Universiteter har allerede adskillige supercomputere. Men de bliver ikke brugt i "kommercielt" øjemed da de som regel er købt for fondsmidler og dermed er beregnet til forskning. (og vist også en ret typisk "klausul" for at modtage fondsmidlerne)

1
10. juni 2014 kl. 17:23

det er vist næppe strengt forbudt at mine coins - men det er strengt forbudt at bruge universitetsudstyr til det! :-)

6
10. juni 2014 kl. 22:07

det er vist næppe strengt forbudt at mine coins - men det er strengt forbudt at bruge universitetsudstyr til det! :-)

Ja, ifbm. forskning ansøger man jo om tid på en supercomputer, og forklarer herunder hvad formålet er med brugen - på samme måde som det sker når mange skal deles om adgangen til en knap resource.

I princippet kunne manden godt have ansøgt om tid til nogle undersøgelser vedrørende bitcoin-mining, men det lyder ikke som om han har gjort det.

Jeg ved ikke lige hvad 'uautoriseret brug' dækker over, men bevillingen af CPU-tiden er ikke så meget anderledes end et forudbetalt taletidskort. Når man har opbrugt sin tid, så kan man ikke længere starte sine programmer.

Men måske har der været et hul i forvaltningen af den brugte CPU-tid.

En gang på en 8-timers nat fik jeg brugt 16,000 CPU-timer på en supercomputer i USA, hvilket var hele min divisions kvartalsbevilling, så kreative brugere kan godt lave rav i forvaltningen af CPU-tiden. I mit tilfælde var brugen dog tjenstlig, så der skete ikke andet end at det blev præciseret hvordan CPU-tiden skulle bruges.

2
10. juni 2014 kl. 18:04

Om det er forbudt eller ej er vel op til den enkelte institution. Det er nok ikke ulovligt iht straffeloven. Måske en ide at bruge for at spæde bevillingerne op :-)