Forsker-profil om undervisning efter pandemien: Den gamle fabrik er sprunget i luften

Plus26. januar 2022 kl. 22:221
William Rankin, forsker i uddannelse
Illustration: Private .
William Rankin har næsten tre årtiers erfaring med undervisning og brugen af teknologi i læring, og han mener, at den post-pandemiske virkelighed er et oplagt tidspunkt til at tage et opgør med flere af de negative tendenser inden for det moderne uddannelsessystem.  
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når William Rankin snakker om udviklingen i det det moderne, og især det amerikanske, uddannelsessystem, drager han ofte parallellen til en kornmark. Nærmere bestemt de kilometer på kilometer af kornmarker, som fylder så meget i de amerikanske landskab, blandt andet også i hans hjemstat Virginia. 

De kornmarker er nemlig et klokkeklart eksempel på en form for ensretning, som han også i stigende grad ser i uddannelsessystemet. Hvad end der er tale om grundskole-niveau eller helt op i universiteterne. 

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
31. januar 2022 kl. 12:42

Det var ikke et indlæg med stort indhold (eller har jeg helt misforstået det ?) eller konstruktive forslag.

For mig er der ingen tvivl om, at undervisning fra aelv ret små klasser og helt op til kandidatniveau kan ændres og forbedres radikalt. Ikke ved at klone klasse- eller forelæsningsformen til et elektronisk medie (som danske skoler i høj grad forsøgte (gab, gab, ....) under elevhjemsendelserne, MEN ved at ændre hele didaktikken til et multimedie / multifacet anvendelse.

Hvor dumt er det, når højt begavde undervisere på x skoler / institutioner år efter år underviser i SAMME stof ? Det kan da, selvfølgeligt gøres bedre og mere fængslende for eleverne og studerende. Hvor dumt er det, når en fraværende elev / studerende mister eengangsindervisning, som kunne følges gennem replay med sandsynligvis højt udbytte (ihvertfald højere end ikke-undervisning).

Og så er der kritikken som altid fremføres mod prøver og tests. Ja, der er uden tvivl mange elendige tests - ikke mindst i USA, hvor afkrydsningstest (multiple choice) dominerer. Her skal man huske, at vi ikke har med en ideel verden at gøre, hvor elever og studerende af egen vilje frivilligt og med omhu tilegner sig stoffet. Nogle af dem behøver den gulerod (eller stok) som en eksamen, prøve eller test udfør. Ja, det er negativ motivation, men der er ikke alternativer - dør stor modenhed er opnået.

Så min konklusion, og jeg har undervisningserfaring, er, at der kan laves en helt ny didaktik til,gavn og glæde for alle implicerede. Det er ikke en kloning til et nyt medie, det er en kreativ nyskabelse af en mere effektiv undervisning.