Forsker: Piger opdrages til at fravælge it-branchen

3. juli 2017 kl. 08:4629
Mens virksomheder verden over skriger på dygtige programmører, fravælger mange piger helt it-fag. Dermed går de glip af et job i den lukrative it-branche.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er gode lønninger at hente, hvis man kan programmere, men alligevel vælger meget få piger at uddanne sig inden for it. Ifølge forskere ved University of California skyldes det, at piger ligefrem opdrages til at mene, at it ikke er noget for dem. Det skriver videnskab.dk.

»Vi lever i en verden, hvor folk bliver overraskede, hvis en kvinde er god til at programmere,« siger professor på University of California LInda Sax til videnskab.dk.

Hun leder et forskningsprojekt, der forsøger at finde ud af, hvorfor så få piger vælger at arbejde med it. Indtil videre viser hendes forskning blandt andet, at piger generelt set ser sig selv som dårligere til matematik og programmering end drenge.

»Både drenge og piger bliver konstant op gennem deres barndom socialiseret til at tro, at matematik og datalogi er et mandligt domæne. Sejlivede kulturelle stereotyper præger unge, når de vælger uddannelse,« siger Linda Sax til videnskab.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun fortæller også, at mens ligheden mellem kønnene siden 1970’erne er blevet større, er uligheden mellem drenges og pigers it-interesse blevet større.

Samtidig afviser hun, at piger fra naturens side er dårligere programmører end drenge.

»Piger er ikke født til at være dårligt egnede til softwareudvikling og programmering, men i den vestlige del af verden bliver de socialiseret til at tro, at drenge er bedre til det,« siger Valeria Borsotti, der er antropolog og forsker i kønsforskelle på IT-Universitetet i København, til videnskab.dk.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
19. juli 2017 kl. 21:18

Jeg har arbejdet i IT branchen i 16 år, primært som programmør, i både store og små virksomheder. Som vi alle har oplevet, er der steder hvor jeg passede bedre ind end andre. Men det handlede aldrig om mit køn. Det handlede om personlighed. Jeg har aldrig haft problemer med at få job og har aldrig oplevet sexisme eller noget der ligner fordomme pga mit køn.

Jeg er medlem af et parti med stor overvægt af mænd, og jeg bevæger mig i det danske open source miljø. Har været deltager/medarrangør på TheCamp siden starten af 0'erne og er med på den nyoprettede Bornhack IT lejr.

Min oplevelse er, at IT branchen er noget af det mest tolerante og åbne. Der er højt til loftet. Racisme og homofobi har jeg aldrig set. Måske en af de bedste brancher hvis man som kvinde bevæger sig ind i et "mandefag". Jeg har i hvert fald været nok steder til, at jeg umuligt bare har været heldig.

Til gengæld er det min oplevelse at kvinder er meget hurtige til at råbe sexisme ved den mindste modgang. Jeg siger ikke at sexisme ikke findes, men ofte er der i stedet tale om lavt selvværd, manglende selvironi og at tage sig selv for højtideligt, og de kvinder er svære at omgås, også for deres medsøstre.

Jeg har ikke arbejdet i udlandet, så det vil jeg ikke udtale mig om, men spørger man mig, fås kolleger ikke bedre end blandt danske mænd i IT branchen, og her har jeg også fået nogen af de mest loyale venner for livet... og tak for det :-)

28
5. juli 2017 kl. 14:05

Pointen er så her, at den måde it-faget fremstilles på, er stort set rent maskulint (og endda en helt bestemt delmængde - hættetrøjer, pizza og social akavethed). Derfor forestiller de fleste sig - heriblandt også pigerne - at it-faget er forbundet med denne identitet, og hvis man ikke kan se sig selv spejlet i den identitet, så leder man andre steder.

Se min kommentar ovenfor, om brug af stock-photos. IT medierne kunne med fordel i den grad gribe i egen barm, og gå forrest. Hvor ville det være forfriskende, at se virkelige IT folk, virkelige arbejdspladser og virkelige computere brugt, når der skal repræsenteres IT emner. For meget at bede om? Eller er de skyldige her annoncørerne, som insisterer/profitterer på at propagere stereotyperne? You tell me....

27
5. juli 2017 kl. 13:47

Prøv selv at arbejde sammen med en tekniske kvinde som er seriøst i sit arbejde og se, om i kan leve med det, i lang tid.
Det går altid maksimum et år på en arbejdsplads, indtil herrementaliteten starter at vise sig, på en eller anden måde.
Har i mere end 20 år ikke set det første levende modbevis. Desværre.

Det er en sur historie det der Aite, og tak for at du deler den.

Jeg ved ikke om jeg er repræsentativ, men jeg kan kun sige, at gennem mine 20 års arbejde i IT branchen, har jeg altid været glad for, når der er kvinder på holdet, hvilket der tit har været.

En arbejdsplads eller et hold bliver bare så meget mere behagelig at arbejde på, når der er bare en smule repræsentation af begge køn. Generelt, de steder jeg har været, har jeg oplevet ret sund respekt for kvinderne, både fagligt og personligt, og når det har været bedst en "thank god you're here" attitude.

Men jeg har selvfølgelig mine blindspots, så jeg vil ikke hårdnakket påstå at der ikke har foregået noget alligevel, men så er det gledet under min (ellers ret gode) radar, og kvinderne har ikke ladet sig mærke med det, eller fortalt om det, heller ikke selvom vi har været fortrolige.

Jeg synes kvoter generelt er en dårlig ting, men jeg vil til enhver tid forsvare, at repræsentation af begge køn på en arbejdsplads er en rigtigt god ting - det holder mange "sygdomme" væk, og er en god kilde til bedre stemning, med alle de gode ting det nu bringer med sig.

26
5. juli 2017 kl. 13:31

Og jo, amerikanske film er sikkert kraftigt medvirkende til stigmatiseringen af faget

Vi behøver slet ikke gå så langt væk. Bare kig på de (syge) stock-photos der jævnligt (for det meste) bruges på Version2 eller Computerworld (eller alle andre steder), til at repræsentere IT artikler/emner. Jeg er hankøn og jeg synes det er tåkrummende pinligt. Vi behøver ikke kigge på amerikanske film, bare kig i spejlet, det er nok.

25
5. juli 2017 kl. 08:20

Så du mener, at dem der ikke er helt enige i artiklens konklusioner, selv skal komme op med datamateriale ?

Nej, kun at det ville være dejligt hvis nogen kunne. Selvfølgelig er det ikke en doktorafhandling der skal skrives her, men det kunne være nogen kunne refererer til forskning/undersøgelser der kunne uddybe eller afvise. Men omvendt stoler jeg på at de faktisk har undersøgt noget og har data, selvom det ikke fremgår hvor mange de har interviewet eller hvordan de har spugt.

Mange herinde svarer som om artiklen er et angreb på dem selv, som om de som mandlige udviklere beskyldes for at undertrykke en minoritet eller som om kvinderne opfattes som ofre. Men det er ikke det artiklen siger. Den taler ikke om minoriteter eller ofre, kvinder er ikke en minoritet, til alle praktiske formål udgør de halvdelen af samfundet, og som flere påpeger, stærkt repræsenteret inden for prestigefyldte fag som jura og medicin. Udgangspunktet er selvfølgelig at undersøge årsager til hvorfor de lokalt i datalogfaget er i så markant og dalende undertal, men selv ikke her tales der om at de skulle være ofre.

Den taler derimod om at noget i kulturen i samfundet gør at kvinder ikke vælger datalogi og at de generelt selvopfatter sig som dårligere til faget. Og det sker længe inden de rammer uddannelserne og jobbene, så det er ikke en kritik af mandlige udviklere.

Samfundet udgøres af både mænd og kvinder, så det er os alle der på en eller anden måde er med til at fremelske fænomenet. Lige her er artiklen svag: den har ikke nogen gode bud på hvorfor opfattelserne er som de er eller på hvordan udviklingen kan vendes.

Jeg har heller ikke nogen gode bud på dette. Kun at jeg personligt kan prøve at mærke efter om der skulle sidde en bjælke i mit eget øje, selvom jeg ikke selv føler mig ramt.

Jeg er enig i at man kun kan behandle folk lige hvis man ikke behandler dem ens.

24
4. juli 2017 kl. 22:06

Og hvis man virkelig, baseret på data og holdbare modeller, og ikke på personlige skyklapanekdoter, har argumenter mod undersøgelsens præmisser, metode eller resultater, fint, så kom med dem. Jeg har bare ikke set dem i tråden endnu.</p>
<p>Og i så fald ville det da være dejligt hvis nogen kunne komme med databaserede forklaringer der så i stedet kunne forklare data.

Så du mener, at dem der ikke er helt enige i artiklens konklusioner, selv skal komme op med datamateriale ? Der er altså ikke nogen data i hverken artiklen her på Version 2 eller den artikel som den refererer til på videnskab.dk. Igen jeg vil ikke kalde nogle få gennemsnits tal, der nævnes for data, der på nogen måde kan vendes drejes. Ej heller har vi indblik i metoden der bliver brugt m.v. Vi har meget meget lidt, og come on det er kommentar feltet til en artikel, så forvent ikke en doktorafhandling, med tilhørende indhentning af data.

Når det så er sagt, så tror jeg hvis man vender den rundt, og spørger læserne her (som jeg underlig nok for hovedparten er mænd, for jeg tror ikke at vi er nogen der benægter, at det er en mandeverden (på godt og især måske ondt), om hvad kunne vi gøre for at gøre plads til kvinderne.

Min egen personlige holdning er, at man skal/bør se tingene i et lidt større perspektiv. Vi er alle medlem af en minoritet af en eller anden slags, en der bliver diskrimineret imod, en der kan bruges til at 'get an angle' på folk. Personlig er jeg lettere ordblind, og må siges at have et ben i 'det grå' guld kategorien, har allergi og så har jeg små børn. Det er alt sammen noget der 'kan bruges imod mig' på arbejdsmarkedet. "Jesper du performer altså ikke på dit normale niveau, når birkepollen tallet er over 1000."

Og det at være kvinde, vil/kan af folk med rundsave på albuerne kunne bruges mod en, især på en mandsdomineret arbejdsplads.

Jeg tror personlig på, at vi skal hen til noget af det som Mogens Nørgaard har snakket om før, man konsekvent skal forskelsbehandle folk, på den gode måde. Det er en måde, at skabe en kultur, hvor det er acceptabelt og OK bare at være sig selv. Og jo før vi starter.. jo bedre, allerede mens børnene er små.

// Jesper

23
4. juli 2017 kl. 19:13

At bruge ordet "herrementalitet" er et stærkt værdiladet ord som refererer til slavetiden og afsporer derfor desværre en debat om forholdet mellem mænd og kvinder, og mere centralt, hvorfor der er så få kvindelige udviklere og i hvilket omfang det er et problem.

Jeg er enig med Aite Cor i at når kvinder beskriver dårlige oplevelser, kan man ikke afvise dem bare fordi man som mand ikke selv oplever dem; eller mere præcist, ikke opfatter at der er et problem. Man er i høj grad blind over for de problemer og opførsler der ikke rammer en selv.

Man kan heller ikke affærdige dem med at "de bare kan tage sig sammen" hvis de synes der er for få kvindelige udviklere. Jeg kan fx godt synes der gerne måtte være flere mandlige pædagoger uden at jeg derfor skal påduttes at jeg eller mænd generelt "bare skal tage mig sammen". Det er ikke mit personlige problem at løse det - jeg har et glimrende job - men et samfundsmæssigt og strukturelt problem.

Jeg har ikke indtryk af at de (meget dygtige og tårnhøjt intelligente) kvindelige udviklere jeg kender, har det dårligt i faget. Men jeg ved fra flere af dem at de har oplevet "mansplaining", altså en forhåndsforventning om at de ikke var så kloge til det. Og det kan man altså ikke afvise bare fordi man som mand ikke har bemærket det ske. Tværtom giver det større kredibilitet til såvel oplevelserne som undersøgelsen fordi de er konsistente med hinanden.

Undersøgelsen påviser netop at kvinder bliver talt ned længe inden de kommer i studiealderen, hvilket lyder som en meget troværdig årsagsforklaring - uden at det derfor er klart hvorfor det er blevet sådan. Der er sikkert mange, og derfor lidt diffuse, grunde til det.

Og hvis man virkelig, baseret på data og holdbare modeller, og ikke på personlige skyklapanekdoter, har argumenter mod undersøgelsens præmisser, metode eller resultater, fint, så kom med dem. Jeg har bare ikke set dem i tråden endnu.

Og i så fald ville det da være dejligt hvis nogen kunne komme med databaserede forklaringer der så i stedet kunne forklare data. For de er klare: der bliver færre kvindelige udviklere. Da jeg læste i startfirserne var der 20-25 % kvinder på studiet. I dag er der klart under 10 %, og i mit firma er der langt under 5 % kvindelige softwareudviklere.

Artiklen påviser at der er strukturelle og kulturelle grunde. Det kan man ikke tale sig uden om (men nok skjule for sig selv med skyklapper). Det er heller ikke et argument at sige det er ok fordi andre fag har den omvendte fordeling.

22
4. juli 2017 kl. 18:29

Mere præcist vel Johannes Døberen:

Måske vi fejrer forskellige ting. Jeg fejrer at det er midsommer og glæder mig over traditionerne. Det har intet med hverken kristendom eller hekseafbrænding at gøre.

21
4. juli 2017 kl. 08:52

Måske savner vi enkelte kvindelige programmører på film, der ikke nødvendigvis er autister eller går med hvide tennissokker

Det tror jeg du har helt ret i. Pigers fravalg af programmering (og matematik for den sags skyld) sker i folkeskolen. Her er det først mors indstilling og attitude, som præger, og siden venindernes. Hvis der skal flyttes noget, er det her, der skal sættes ind. Og Lisbeth Salander etc. er næppe befordrende. Selvfølgelig skal der være et ordentligt miljø på uddannelserne og arbejdspladserne. Men dette, og positiv særbehandling, er i bund og grund et nulsumsspil, om de få tilbageværende smuler.

19
4. juli 2017 kl. 02:51

"Her i Europa, fejrer vi stadigvæk Sankt Hanks... Hvad er det egentlig, det drejer sig om ? Tænk dybt over det..."

vorherre.....

18
4. juli 2017 kl. 00:33

Det drejer sig ikke om nazism, eller racism :) Jeg kan konstatere lignende versioner fra flere kridhvide kvindelige kollegaer. Men jeg snakker nemlig om herrementalitet fra Danmarks koloni tiden. Det dukker op når man ikke forvente det. F.eks. i konkurrence situationer. Det sker bare instinktiv. Selvom man ikke har lyst til at tro på det. Ingen har lyst til at anerkende, at man bestemme irrationelt, næsten altid. Men det sker. Det er ikke bare et par drenge der ikke opfører sig ordenligt ( alligevel sjovt nok kommentar fra Peter Christiansen :D ) Det er bare en historisk udvikling. Vi er lang fra ligestilling af antropologiske årsager, selvom man ellers ville tror andet. Vi har alle et antropologisk arv, og vores irrationel side forsvinder ikke, bare fordi vi få en smartphone i hånden, eller fordi vi har lært at programmere.

17
3. juli 2017 kl. 22:51

Umiddelbart bud: Der kan ikke peges på en enkelt årsag til at der er flere mænd i kvinder i den her branche. I praksis er der formentlig mange årsager der spiller ind. Det er afgjort, som artiklen nævner, at en del af disse er sociale.

Fag har forskellige fordelinger. Nogen (Teologi og Jura f.eks) er nogenlunde ligefordelt mellem mænd og kvinder. Psykologi har pt en stærk overrepræsentation af kvinder. IT-fagene har det med at være mænds domæne. Generelt er reglen, at jo mere ligestillet mænd og kvinder er i et samfund, desto mere er deres studie/karrierevalg forskellige. Man kan teoretisere om hvorfor det forholder sig sådan, men målingen gælder stort set over hele verden i forhold til niveauet af ligestilling.

I grunden ville der ikke være noget problem. Who cares hvis der er nogen der synes at bioinformatik er sjovt og at det overvejende er kvinder der synes det? Men IT-faget er efterhånden blevet meget dominerende i det at vores samfund i højere grad skabes ud fra turing-maskiner, og dermed er det oplagt synd at kvinder ikke er en del af det. Den mere kyniske tilgang er at magt og penge kan opnås gennem IT, og nogen er utilfredse med at den pt. tilkommer mænd. Og derfor er fokus som oftest på at der er få kvinder i IT og ikke at psykologi og and fag-der-har-med-mennesker-at-gøre ofte mangler mænd.

Min egen hypotese går i retning af at jo mere kompetitivt et fagområde er, jo færre kvinder er at finde i faget. IT-branchen er pt ekstremt konkurrencepræget, på flere planer. For eksempel hvor hurtigt man kan levere et projekt (upåagtet kvaliteten, bevares) eller hvor god man er til at programmere. Den konkurrence starter med Bill Gates-effekten i 80'erne. Og det er omkring det tidspunkt hvor kvinderne forlader faget i stor stil. Kvinder, som gruppe under et gennemsnit, har det med at søge konsensus i stedet for at vinde konkurrencen.

Hvis vi skal have flere kvinder i IT-branchen, så skal en række sociale ting ændres. Men det bliver svært. Man kan pt "tæve" andre ved ikke at have et liv og bare outperforme med en 60+ timers arbejdsuge. En del arbejdspladser i branchen har heller ikke forstået balancen mellem arbejde og fritid. Specielt ikke efter at kommunikation er skruet voldsomt op i hastighed i forhold til bare 10 år siden. Så længe sådanne ting honoreres, så tvivler jeg på der kommer flere kvinder til i branchen. Grunden til jeg tror det er yderst svært at ændre er fordi markedskræfterne gør at man kan score papegøjen ved at lave den slags vilde dødsridt. Som oftest fejler det, men folk gambler hud og hår på at blive den nye Facebook.

Jeg tror ikke umiddelbart på at mænd er bedre end kvinder til IT. Kigger du kun på top 5% af performere i branchen, så har mænd den fordel at der statistisk set er større varians blandt mænd end kvinder. Så der skal være flere mænd i den gruppe end kvinder. Til gengæld medfører det så også at der blandt de 5% dårligste performere næsten kun findes mænd. Igen, "performance" er branchens egen definition og givet passende sociale ændringer kunne det forholde sig fuldstændigt anderledes.

16
3. juli 2017 kl. 18:55

Undskyld mig Aite Cohr, men du kaster seriøst med sten, mens du stadig selv bor i glashus når du bruger et ord som Herrementalitet på de her breddegrader.

Herre-mentalitet associeres straks med Herrefolket altså Nazisterne. Eller i bedste fald Danmarks koloni tid, noget der ligger så langt tilbage, at man ikke kan bebrejde nogen nulevende Dansker noget.

Og jeg må indrømme, at det kniber kraftigt med at tage dit indlæg seriøst. Det ville svare lidt til, hvis jeg brugte et sexistisk nedgørende udtryk om kvinder her i debatten, og forventede at blive taget seriøst.

Det er muligvis ikke tiltænkt fra din side, men ja.. Du kunne have kaldt danskere småracistiske, snæversynede og mange andre ting, og du ville nok få ret af mange af os. Men lige den der er sku' ligeeee *8^)

// Jesper

15
3. juli 2017 kl. 16:07

Man burde i højere grad tænke kvalifikationer i stedet for at kæmpe for flere kvinder/mænd i forskellige fag som de ikke gider.

Alt den fokuseren på køn er trættende og ikke særlig produktiv, men bidrager bare til splittelse.

Tænk kvalifikationer i stedet og stop med kvoter, positiv særbehandling har aldrig virket. Det er en falsk måde at opnå lighed på, lighed kommer på baggrund af gensidig respekt og der mener jeg vi er nået meget langt i vesten.

At der så et et par inkompetente mænd der er usikre på deres egen formåen, er nok ikke unikt for IT branchen som helhed og man må behandle dem som man gør med små børn, tage deres ipad fra dem og sæt dem ud i haven. :)

14
3. juli 2017 kl. 15:52

Jeg havde ellers indtryk af, at mænd, der forsøger at argumentere med, at de ved bedre, fordi de er mænd, ville blive til grin eller "kørt over" (inden for it-faget). Jeg har da hørt om enkelte af den type, men jeg har vist aldrig oplevet nogen. Men da jeg er mand, ville jeg ikke nødvendigvis opdage, hvis nogen skaber sig på den måde.

At udnævne kvinder til modstandere og underlegne lyder i den grad som en selvmorderisk indstilling til tilværelsen.

13
3. juli 2017 kl. 15:49

Jeg synes ærligt talt at du arbejder på grænsen til det uanstændige her. Jeg har fuld respekt for at du er uenig, men du skyder dine modstandere en del i skoen.

Jeg er delvis enig med den kvindelige forsker og stærk uenig med de mange mandlige kommentatorer her på tråden, som er så kloge alle sammen, bare på andre emner.
Kun en IT-kvinde ved godt hvad det drejer sig om. Kun tekniske kvinder, eller rigtig fornuftige mænd, er i stand til at respektere tekniske kvinder.
Både er en mangelvare i det her geografisk område.

Jeg er ikke kvinde og du er ikke mand. Vi har begge kun mulighed for at sammenligne vores oplevelser ved at lytte, og det er jeg klar til. Men at påstå at kun kvinder ved hvad det drejer sig om... Og implicere at folk der er uenige ikke er "rigtig fornuftige mænd".

Jeg har stor respekt for folk som dine forældre. Det er dog ikke det er unikt for ikke vestlige lande, jeg kender selv flere eksempler in DK. Der har desuden været adskillige kampanger for at bringe piger/kvinder ind i IT i vesten generelt samt Danmark specifikt.

Med hensyn til den herrementalitet du henviser til må jeg melde pas. Jeg er sikker på at der er folk der ikke kan finde på at opføre sig ordentligt derude, men at vi systematisk undertrykker kvinder stemmer på ingen måde overens med data for samfundet generelt. Kvinder har stemme majoriteten, klarer sig godt på en lang række samfunds parametre (helbred, uddannelse, forbrugsgoder, levetid mv.). I de fleste hjem har de >>50% af indflydelsen, og rigtigt mange brancher er det dem der sætter dagsordenen.

Hvis du virkelig oplever

Det går altid maksimum et år på en arbejdsplads, indtil herrementaliteten starter at vise sig, på en eller anden måde.
Har i mere end 20 år ikke set det første levende modbevis. Desværre.

Så vil jeg anbefale at skifte jobs/anmelde dem, afhængigt af karakteren i "herrementaliteten". Jeg har selv arbejdet med ambitiøse og dygtige kvinder i mange år, der får fuld credit for deres arbejde. Jeg har sågar fået at vide af en der stod i direkte position til at kunne ansætte mig, at han ville foretrække en kvinde grundet ligestillings hensyn. Det lader til at dette også er tilfældet mere bredt. Se f.eks. forskningen der viste 2:1 preference for at hyre kvinder i STEM.

12
3. juli 2017 kl. 15:11

Jeg er delvis enig med den kvindelige forsker og stærk uenig med de mange mandlige kommentatorer her på tråden, som er så kloge alle sammen, bare på andre emner. Kun en IT-kvinde ved godt hvad det drejer sig om. Kun tekniske kvinder, eller rigtig fornuftige mænd, er i stand til at respektere tekniske kvinder. Både er en mangelvare i det her geografisk område.

"I den vestlige del af verden bliver de socialiseret til at tro, at drenge er bedre til det". Det er alligevel rigtigt.

Her min historie: Jeg er kvinde, født og opvokset i et såkaldt "tredje verdens land", i en familie domineret af kvinde. Det er faktisk ikke så usædvanlig i de "tredje verdens lande"... Mit barndom var derfor meget neutral. Min mor sagde til mig altid, fra en megen tidlig alder: "Sørg for at få dig en god uddannelse, alt andet er ligegyldigt". "Du kan blive alt hvad du vil, bare du arbejde hårdt". Min mor var en fattig fattig pige, som arbejdede sig rigtig hård ud af fattigdom, blev pædagog og stiftede en skole. Da jeg mødte min første besværlig matematik opgave, viste min far med glæde, hvordan man gjorde det. Han var revisor, og dygtig til matematik. Han opmuntret mig til at læse til ingeniør i stedet for statskundskab, da jeg indså at det var det, hvad jeg ville. Ingeniør selvfølgelig! sagde ham. Jeg blev uddannet af mange dygtige kvinder, blandt mange andre dygtige kvinder. Også mænd.

Det var først her i Europa, da jeg fik den besked at vide, at kvinder var værre til de tekniske fag.

Her i Europa, hersker en implicit moralsk regel, hvor kvinder skal ikke blander sig med så meget blandt mænd. Her i Europa, fejrer vi stadigvæk Sankt Hanks... Hvad er det egentlig, det drejer sig om ? Tænk dybt over det...

Problemet er ikke Hollywood, eller streamservices-serier. Problemet er de mange mænd og kvinder, og det er lang de fleste i "de vestlige lande", kære venner, som har det svært med at adskille sig af herrementaliteten som har hersket herovre i tusindvis år. Vi er ikke så civiliseret som vores moderne selv opfattelse portrætter os. Hvorfor skal vi så tror, at den antropologiske mønstre kan afmonteres på et par årtier ?

Jeg er selv en kvindelige programmør som har levet og overlevet i IT-branchen i mere end 20 år, og jeg udvikler stadigvæk, på trods af ALT. At blive ved i branchen som tekniske kvinde kræver stærk udholdenhed. Mere i Europa end i andre steder i verden.

Har set flere eksempler, hvor en gang en kvinde viser vilje og evner, er det altid en mand, der føler sig truet i sin maskulinitet, viser skepsis, og prøve at tage æren for dit arbejde, og hvis det ikke lykkes, så starter der andre gruppeteknikker i gang indtil det lykkes at få dig ude af spillet ( såkaldt 'brogramming' ). Har set flere eksempler, hvor en gang en kvinde viser vilje og evner, er det altid en anden kvinde, som føler sig truet i sin feminitet, og sætter alvorlige spørgsmålstegn på din faglighed og prøve at få dig til at fremstår som "en der sætte sig i branchen for at score", i stedet for at respekteret dit arbejde, ligemeget hvor hårdt du arbejder ( lad os kalde det '#LookLikeAnEngineer-shaming' ). Herrementalitet hersker stadigvæk. Både hos mænd og kvinder.

Dette er taget fra adskillige eksempler fra den virkelige verden. Mine kære kollegaer. Prøv selv at arbejde sammen med en tekniske kvinde som er seriøst i sit arbejde og se, om i kan leve med det, i lang tid.
Det går altid maksimum et år på en arbejdsplads, indtil herrementaliteten starter at vise sig, på en eller anden måde. Har i mere end 20 år ikke set det første levende modbevis. Desværre.

Det kræver stærke etiske retninglinjer at lokke kvinder ind i branchen for alvor, og det er desværre kun få, der kan leve op til den standard.

11
3. juli 2017 kl. 13:21

Vi HAR tv serier/film der har nørdede kvinder. F.eks. Lisbeth Salander, Toshiko Sato etc. Det ser jeg i lige så høj grad som kvindelige statskundskabere, dyrlæger, psykologer etc. Jeg ser simpelt hen ikke det mønster du fremlægger.

Nu tager den slags tid (og vi kunne også diskutere visse af dem, vi ser i dag, hvorvidt de fungerer som forbilleder) - så måske ser vi en effekt om nogle år (og det vil jo være fint).

Lige med Sato, så forudsætter det, at man ser en genre, som også først for nylig har fået plads i mere mainstream-kultur (jeg kendte hende for eksempel ikke, for Dr. Who er ikke lige noget, jeg har kunnet komme i gang med). Men det er en anden diskussion. Som sagt kan der komme en effekt over tid, men medieafbildningen i 80'erne, 90'erne og store dele af 00'erne har været ret ensidig (Og ja, Hackers - men der er det svært at identificere sig med nogen af hovedpersonerne).

10
3. juli 2017 kl. 13:13

Vi HAR tv serier/film der har nørdede kvinder. F.eks. Lisbeth Salander, Toshiko Sato etc. Det ser jeg i lige så høj grad som kvindelige statskundskabere, dyrlæger, psykologer etc. Jeg ser simpelt hen ikke det mønster du fremlægger.

Måske savner vi enkelte kvindelige programmører på film, der ikke nødvendigvis er autister eller går med hvide tennissokker. Noget med at man ikke behøver tage cisordinol for at kunne kode.

9
3. juli 2017 kl. 12:26

Men her afspejler det også lige netop, at der i den periode skete et skift i den populære fremstilling af fagene. Vi fik tv-serier med kvindelige advokater og læger, og samtidig var disse fag i fokus for ligestillingskampen (fordi det var fag, der er tæt knyttet til magten i samfundet). Det var ikke tilfældet for datalogi.

Vi HAR tv serier/film der har nørdede kvinder. F.eks. Lisbeth Salander, Toshiko Sato etc. Det ser jeg i lige så høj grad som kvindelige statskundskabere, dyrlæger, psykologer etc. Jeg ser simpelt hen ikke det mønster du fremlægger.

8
3. juli 2017 kl. 12:11

Men dette er jo i direkte modstrid med alt hvad der er sket med psykologi, statskundskab, læger, dyrlæger, jura, osv. Alle var kraftigt mandsdomineret, men dette blev vendt om i løbet af meget kort tid. For datalogi er det gået modsat.

Men her afspejler det også lige netop, at der i den periode skete et skift i den populære fremstilling af fagene. Vi fik tv-serier med kvindelige advokater og læger, og samtidig var disse fag i fokus for ligestillingskampen (fordi det var fag, der er tæt knyttet til magten i samfundet). Det var ikke tilfældet for datalogi.

Der er dem, der peger på mikrocomputerkulturen i begyndelsen af 1980'erne som årsagen, fordi det var en drengeklub. Det var der sådan set ikke noget galt i - men der opstod bare aldrig et tilsvarende rum for pigerne. Det førte til, at det med computere blev opfattet som en drengeting, og senere udviklede det sig til en 'nørdeting' - og det er først for nylig, at det er blevet accepteret, at piger melder sig ind i nørdeklubben (til en vis grad af nørderne, men i lige så høj grad af samfundet i almindelighed, som har knyttet en række negative associationer til de aktiviteter, nørder beskæftiger sig med - jeg møder stadig jævnaldrende og ældre, som siger 'nå, du spiller stadig det der rollespil?' - forstået som, at det er en aktivitet, der hører puberteten til i deres verdensbillede).

Så for Gerda er der flere tærskler, som få af dem, hun direkte kan identificere sig med, har trådt over før hende: Hun skal have tændt den første interesse for programmering, hun skal kunne se sig selv i en karriere som programmør, hun skal kunne fortælle sine omgivelser, at det er det hun vil, og endelig skal hun træde ind på studiet.

Bjarne skal selvfølgelig krydse de samme tærskler, men der er rigtig mange Bjarne'r, som har gjort det før ham - og Bjarne har set dem på film og tv eller mødt dem i virkeligheden.

7
3. juli 2017 kl. 11:59

(Undskyld sammenligningen!) At få ligelig kønsfordeling af talerne på en it-konference er svært, hvis kvinder i forvejen er underrepræsenterede i faget. Rent bortset fra at det så kan komme til at hedde om en taler, at hun kun er på programmet som fyld, en "kvotetaler". Og i øvrigt vil meget få piger opleve noget fra konferencen.

Og jo, amerikanske film er sikkert kraftigt medvirkende til stigmatiseringen af faget. Og en vis politiker og hendes snak om tennissokker. Men det er jo heller ikke helt løgn, der ER mange sære typer inden for vores fag, måsk er sådan nogen faktisk født som særligt gode til at kode. Ikke at andre, mindre "patologiske" typer ikke kan være lige så gode.

Filmen Hidden Figures har måske hjulpet lidt, den handlede næsten lige så meget om køn som om racisme. Men der har sikkert ikke været så mange, der så den. Dorte Toft prøver jævnligt at nedbryde fordomme i den almindelige presse (det gik så ud over mig for nogle måneder siden, ikke helt ufortjent).

Skal der gøres noget mere effektivt, skal det ske uden for "de indviedes kreds". Måske kvindelige it-folk rundt på nogle af skolerne for at fortælle? Det er meget nemt at prøve. Gerne også skoler langt fra storbyerne. Eller et par udsendelser om faget i fjernsynet (med et par af hvert køn, ellers kan det virke suspekt)? Med foromtale i aviserne.

6
3. juli 2017 kl. 11:48

Det kan helt grundlæggende forklares som, at vi gerne vil passe ind. Hvis du træder ind i DIKU's kantine på din første dag og ikke ser nogen, der ligner dig, så har du svært ved at føle, at du passer ind. Det gælder også, hvis du træder ind i bridgeklubben, milliardærklubben eller strikkeklubben.

Men dette er jo i direkte modstrid med alt hvad der er sket med psykologi, statskundskab, læger, dyrlæger, jura, osv. Alle var kraftigt mandsdomineret, men dette blev vendt om i løbet af meget kort tid. For datalogi er det gået modsat. Hvis du går tilbage til datalogiens fødsel var der flere kvinder, men efterhånden som faget etablerede sig og gik fra kun at være teori eller sekretær arbejde til at være mere teknik, faldt antallet.

Selvfølgelig skal "Gerda" være velkommen hvis hun har lyst.

5
3. juli 2017 kl. 11:28

</p>
<p>Jeg har svært ved at tro at folk som standard tror at piger er dårlige til at kode, tror mere det er et spørgsmål om synlighed,

Det siges måske lidt mere præcist i dette citat fra artiklen på Videnskab.dk:

"Piger går uden om uddannelserne, fordi de kan have svært ved at identificere sig med det køn og den type mennesker, datalogi bliver forbundet med. "

Inden nogen får deres Red Bull galt i halsen, så er det vigtigt at forstå, at der her tales ud fra en sociologisk vinkel.

Det kan helt grundlæggende forklares som, at vi gerne vil passe ind. Hvis du træder ind i DIKU's kantine på din første dag og ikke ser nogen, der ligner dig, så har du svært ved at føle, at du passer ind. Det gælder også, hvis du træder ind i bridgeklubben, milliardærklubben eller strikkeklubben.

Pointen er så her, at den måde it-faget fremstilles på, er stort set rent maskulint (og endda en helt bestemt delmængde - hættetrøjer, pizza og social akavethed). Derfor forestiller de fleste sig - heriblandt også pigerne - at it-faget er forbundet med denne identitet, og hvis man ikke kan se sig selv spejlet i den identitet, så leder man andre steder.

Så dét, forskerne prøver at sige, er (se min level 12 mansplaining), at it-faget skal præsenteres mere inkluderende for de grupper, man gerne vil have bedre fat i. Det gælder sådan set også de drenge, som ikke opfatter sig selv som 'nørder'.

Og så længe folk, der programmerer eller hacker på film næsten altid er nørdede mænd eller urealistisk sexede kvinder, som det kan være svært at spejle sig i, når man skal udfylde den Koordinerede Tilmelding, så vil det være givtigt for it-branchen at kompensere.

Derfor kan det give god mening at sørge for eksempelvis at have en helt lige kønslig fordeling blandt talere til it-konferencer, selvom det måske ikke afspejler, hvordan fordelingen er lige nu, men fordi det kan være et lille signal, der måske kan trække i den anden retning end mediernes stereotyper.

Udfordringen er selvfølgelig, at der på den ene side er denne diskussion om, at 'vi mangler flere programmører' - og på den anden side ved mange programmører godt, at mange it-arbejdsgivere ikke kun kigger mod Indien og Ukraine, fordi udbuddet er større, men også fordi prisen er lavere. Og så er det klart, at det klinger falsk med tiltag for at få flere til at arbejde med it.

(Og så kan det også være let at opfatte det som en kritik af ens egen identitet, når nogen siger, at der er for mange af dem, der ligner dig, og ikke nok af dem, der ikke ligner dig - men det er det ikke. Det er stadig dig som dig - og så også med plads til Gerda, hvis hun har lysten og evnerne)

4
3. juli 2017 kl. 10:51

Mon der er så mange piger, der ser kommentaren her på Version2? Altså af dem der ikke allerede er begravet i kode. ;-)

3
3. juli 2017 kl. 10:46

Jeg er selv uenig i den linkede artikels konklusioner, men jeg valgte at poste direkte på videnskab.dk.

2
3. juli 2017 kl. 10:38

Det er jo bare med at komme i gang piger, i stedet for at beskylde patriarkatet og samfundet for jeres manglende medvirken i IT området, så kom frem, vis jeres kode!

Det er svært at kommentere på pigers kode evner, når man aldrig har set et eneste eksempel på det og når man spørgere til det på diverse it relaterede fora og irc, får man at vide at de ikke koder alligevel.

Jeg har svært ved at tro at folk som standard tror at piger er dårlige til at kode, tror mere det er et spørgsmål om synlighed,

Vi lever i en verden, hvor folk bliver overraskede, hvis en kvinde er god til at programmere

Ja de bliver gladeligt overraskede, hvilket har noget at gøre med at de ikke har set meget programmering fra kvindelig hånd. God programmering er heldigvis ikke afhængig af køn.

1
3. juli 2017 kl. 10:23

Det virker som om at hun har skrevet konklusionen på sin forskning og nu leder efter beviserne.

Det kan godt være hun har ret, men jeg ser ingen tydelige beviser.