Forsker: Omfattende arbejdsændringer med Sundhedsplatformen var ikke forberedt godt nok
Sundhedsplatformen som er det nye it-system på Region H og Regions Sjællands hospitaler - medfører så store ændringer i klinikernes arbejdsgange og hverdag, at der uvilkårligt opstår kritik - og det burde it-projektledere og ansvarlige have været bedre til at forudse og handle på.
It-system der erstatter 30 it-systemer og samler det hele i ét fælles system på tværs af alle afdelinger på alle hospitaler i Region Sjælland og Region Hovedstaden. • Alle sundhedsprofessionelle skriver i samme journal og kan se, hvad hinanden skriver • Målet er at styrke koordinering, hurtig information og deling af viden blandt de sundhedsprofessionelle • Patienterne skal kunne læse med i (dele af) deres egen journal, og derved får både patienter og pårørende forbedret adgang til viden om egne forløb • Patienterne skal kunne skrive i et patientnotat i »Min Sundhedsplatform« samt have e-mail-konsultationer med hospitalets sundhedsprofessionelle. Kilde: KoraSundhedsplatformen
Det er konklusionen fra Grete Brorholt, der er seniorprojektleder hos KORA (Det Nationale Institut for Kommunerns og Regioners Analyse og Forskning) i en artikel fra instituttet.
»På den ene side er Sundhedsplatformen »bare« et it-system. På den anden side er der så store forventninger om patientinddragelse og bedre arbejdsforhold for personalet, at de næsten ikke kan opfyldes.«
Hun mener, at de mange kritiske røster i medierne, herunder i Version2, hvor læger højlydt bl.a. har brokket sig over at skulle slippe diktafonen og nedskrive deres notater selv, afspejler, at positioner og kulturer på hospitalerne brydes, fordi Sundhedsplatformen medfører en omorganisering.
»Sundhedsplatformen er ikke kommet godt fra start og har mødt kritik fra de fagfolk, der skal arbejde med den i det daglige.«
»I lyset af den løbende kritik, er den del måske ikke prioriteret godt nok i forberedelsen til Sundhedsplatformen,« skriver hun.
Eksempler på ændrede arbejdsforhold på hospitalerne med indførelsen af Sundhedsplatformen er ifølge artiklen mange:
Det er nyt, at sygeplejersker og læger skal skrive i det samme journalark, og det er også nyt, at de skal skrive, så patienterne via Min Sundhedsplatform kan læse med.
»Når systemet kommer til at fungere, som det skal, vil det give mulighed for, at både personale og patienter kan forberede sig til de enkelte samtaler, og i sidste ende kan det give bedre behandlinger af patienterne,« skriver forskeren.Det er en udfordring, at de sundhedsprofessionelle skal lære et nyt sprog, hvor de kan være lige så præcise i et dagligdagssprog som de kan være i fagsproget. Udenlandske erfaringer peger ifølge Kora på, at det kræver meget af det faglige personale at skulle formulere sig på en helt ny måde og vi ved, at læger forbereder sig bedre, når patientsamtalen optages.
Det er en stor kulturel forandring for læger og sygeplejersker at skulle arbejde sammen med patienten og spørge og skrive samtidig.
Og er den stigende indflydelse og medspil fra patienterne også en udfordring for klinikerne.
»Der rykkes der på roller og vidensmonopoler, når organiseringen forandres, og patienterne får mere viden og større indflydelse. Medarbejdere er i høj grad loyale overfor skemaer, algoritmer og standarder, så Sundhedsplatformen kommer givetvis til at forandre nogle arbejdsgange,« skriver forskeren.
Patienternes øgede indflydelse er ifølge Kora helt klart en positiv mulighed med Sundhedsplatformen.
»Sundhedsplatformen kan trods kritik være en måde at samle data om patienter og gøre det muligt at inddrage patienter på nye måder. Udenlandske studier viser, at det fx kan forbedre tillid og samarbejde mellem læge og patient, at kunne læse sine journalnotater og prøvesvar hjemme (i open notes) for de grupper i samfundet som typisk betegnes som ressourcesvage.«
Også det velkendte problem med, at patienterne skal gentage de samme informationer over for klinikerne kan vise sig at være forsvinde, fordi it-systemet gør data tilgængelige.
Tidligere skulle en patient typisk svare på spørgsmål tilsendt i e-boks eller via brev, udarbejdet i den enkelte afdeling. Over 200 af sådanne spørgeskemaer er i Sundhedsplatformen blevet strømlinet og minimeret.
En række breve, informationer og spørgeskemaer til patienterne er nemlig blevet ensartet og systematisk gennemgået, så man som patient svarer på samme spørgsmål om smerte og symptomer – uanset om du bliver undersøgt for galdesten i Nykøbing Falster eller Hillerød.
»Min erfaring er, at det er vanskeligt at forstå for patienter, at dette ikke er sket før. Ligesom det er vanskeligt at forstå, at fagpersonale ikke kan læse patientens svar og se billeder, på tværs af afdelinger og hospitaler. Derfor er der god grund til at satse på et system, der kan facilitere
disse overgange, selvom der er startvanskeligheder.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.