Forsker: Matematik og programmering er det 21. århundredes nye videndomæne
»Der er to tilgange til it i uddannelse. Den ene er uddannelsesteknologi, som handler om at bruge it som et redskab til at forbedre elevernes læring, mens man i teknologiuddannelse arbejder med elevernes teknologiforståelse, så de bliver i stand at bruge teknologi i en samfundsmæssig kontekst.«
Det sagde Mikala Hansbøl, der er docent på professionshøjskolen Metropol i København, ifølge folkeskolen.dk i en workshop med titlen 'Hvordan skaber teknologi kvalitet i undervisningen?', som Styrelsen for It og Læring under Undervisningsministeriet var vært for i sidste uge på VIA University College i Nørre Nissum.
»It fylder mere og mere, så vi skal sikre os, at borgerne bliver digitalt dannede. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder med elevernes forståelse af teknologi, så de bliver i stand til at forstå, skabe og være innovative med it. Her vil vi opleve et øget fokus,« sagde hun.
Hun mener grundlæggende, at vi må anerkende, at informatik - med matematik og programmering som det 21. århundredes skrivning - bliver et videndomæne på linje med teknologi og naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab. Ikke at alle skal være programmører, men avancerede it-kompetencer bliver en forudsætning for at mestre mange job.
Mange tilgange til teknologiforståelse
Teknologi udfordrer dermed også den måde, vi tænker læring på, understregede Mikala Hansbøl.
»Der er behov for både at se på lærernes teknologiforståelse og på elevernes,« sagde hun og viste en planche med forskellige tilgange til teknologiforståelse:
- Media literacy: At kunne bruge, forstå og kritisk reflektere over medier og deres betydning.
- Teknisk literacy: Evnen til at kunne bruge digital teknologi og kommunikationsredskaber til at få adgang til, håndtere, integrere, evaluere, skabe, og kommunikere information på etiske og lovlige måder - alt sammen for at kunne fungere i vidensamfundet.
- Information literacy: Hvad man skal vide for at kunne søge information.
- Digital literacy (digital dannelse): At kunne begå sig socialt, etisk og kritisk i en digital verden med refleksion over de digitale muligheder og udfordringer.
- Fire livsarenaer (hjemme, i skolen, på jobbet og i samfundet) og det 21. århundredes kompetencer: kommunikation, samarbejde og kreativitet.
- Teknologisk literacy: For eksempel digital medborger, videnkonstruktør, innovativ designer, computationel tænker, kreativ formidler, global kollaboratør eller teknologiens natur, teknologi og samfund, design, kundskaber for en teknologisk verden, den designede verden.
