Nye digitale muligheder kan vende dynamikken i klasselokalet på hovedet.
Det siger forsker Emilie Møllenbach, der er adjunkt på IT-Universitetet, ifølge en artikel på ITU.dk. Hun undersøger, hvordan lærerne kan blive klædt på til at undervise i en digital verden, hvor eleverne ofte er foran på point.
For nylig kørte hun sammen med en kollega og nogle specialestuderende et forløb om programmering af computerspil i to 5.-klasser i København.
ITU-forskerne startede med at holde workshops for lærerne, hvor de introducerede programmering og design – hvordan man definerer det produkt, man skal lave, hvem man laver det til og hvorfor. Derudover gennemførte de interviews med lærerne under forløbet.
»Lærerne i projektet oplevede, at børnene var længere fremme, end de selv var, og det betød, at lærerrollen blev en helt anden. De elever, der var betydeligt bedre end lærerne, blev en slags hjælpelærere, som blev sat til at vejlede andre elever. Klasselokalet blev i det hele taget mindre hierarkisk og mere dynamisk,« siger hun.
Også eleverne imellem skete der noget: De skiftede rundt imellem hinanden, afhængig af hvilken problemstilling de sad med
»Det digitale er et fantastisk materiale, for man kan arbejde med det fra 5.000 forskellige vinkler, og det samme problem kan løses på mange måder.«
Men netop de mange måder at programmere og designe på kan også udfordre lærere, der er vant til helt fastlåste domæner:
»En af lærerne var tysklærer og vant til, at grammatikken og reglerne ligger helt fast. Men her havde hun ikke overblikket over reglerne, og så måtte hun ændre sin tilgang til undervisningen. Det handler om at finde ud af, hvordan man får ting til at virke, frem for at fastholde en bestemt form,« siger Emilie Møllenbach.
Vi skal have skærpet vores forhold til it
Formålet med forskningen er også at sikre en bedre efteruddannelse af lærerne til fremtidens undervisning, når it er med som redskab.
»En af de store udfordringer, der ligger foran vores uddannelsessystem, er, hvordan vi udvikler kompetencer hos både lærere og elever, så de kan håndtere den kompleksitet, det digitale fører med sig,« lyder det fra forskeren.
Samtidig mener Emilie Møllenbach, at det er vigtigt at øge elevernes kritiske sans over for it:
»Vi er alle sammen ved at blive ædt af det her ’digitale monster’, og der er en stor risiko for, at vi ender som passive forbrugere. Derfor synes jeg, det er en enormt vigtig opgave at uddanne børn til at forholde sig kritisk til it og blive aktive, drivkraftige skabere af det digitale,« slutter hun.