Forsker: Fascination over iPads til skoleelever minder om plastikbegejstringen i 70'erne
Der investeres i disse år mange milliarder kroner i digitalisering af undervisningen på danske skoler og andre uddannelsesinstitutioner. Blandt andet ved at udstyre elever med personlige computere, integrere iPads i undervisningen eller ved at modernisere klasseværelserne med whiteboards.
Problemer er bare, at de positive effekter på indlæringen ser ud til at udeblive, påpeger cand. mag. og lektor på Københavns Erhvervsakademi, der også er ph.d.-stipendiat på sitet erhvervsfilosofi.dk
Tværimod kan de digitale redskaber på sigt skabe en tankemæssig konformitet ifølge Jesper Balslev, som for tiden er i gang med en teknologifilosofisk undersøgelse af de argumenter, der ligger til grund for den stigende digitalitalisering af undervisningen i danske skoler.
Det er et gennemgående kendetegn for argumentationen bag digitalisering af undervisningen, at den bliver forhøjet til noget ufejlbarligt, et emne, hvor almindelig forskning inden for pædagogik og didaktik preller af på argumentationen, mener han:
»Selv om vi konstant oplever digitale værktøjer, der ikke virker efter hensigten, så afspejles det ikke i vores forestilling om dem. I stedet spekuleres der om en fremtid, hvor disse værktøjers potentiale er nået, fordi vi har skiftet mindset,« siger Jesper Balslev til erhvervsfilosofi.dk.
Kritikken minder om den, som Version2 i går refererede skaberen af C++ Bjarne Stroustrup for. Han mener, at it-færdigheder, forstået som i at kunne anvende programmering, ikke så meget handler om at kunne bruge værktøjerne, men i lige så høj grad om at kunne anvende især matematik.
Man bliver ikke en god programmør af en iPad
Jesper Balslev understreger, at værdien af computere og andre digitale opfindelser på ingen måde skal underkendes:
Det handler om at være opmærksom på, i hvilke sammenhænge de bidrager; computeren er for eksempel uundværlig i satellitter, men Balslev har svært ved at få øje på den intrinsiske værdi i for eksempel at udstyre en folkeskoleklasse med iPads.
»Problemet er, at for mange tror, at giver man et barn en iPad i hånden, bliver det eksempelvis en god programmør.«
»Jeg har dog endnu ikke stødt på et jobopslag, hvor der søges kompetencer i at swipe eller google,« siger han, der påpeger, at der efterlyses selvstændighed, dyb tænkning, kreativitet og evnen til at fokusere.
Balslev forudser, at vi om 20 år vil se tilbage på vores brug af digitale værktøjer, hvad end det er i undervisningen eller i erhvervslivet, som en redundans, fordi vi løbende vil opleve, at de digitale tilføjelser ikke er så nødvendige og ufejlbarlige, som de måske fremstår.
Fuldstændig som udviklingen med plastik, som vi i 1970'erne var dybt fascinerende af, men som vi efterhånden fik en kritisk distance til.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.