Forsker: Facebooks API-lukning stækker forskningen i fake news og trolls

Illustration: Screendump
API-adgang til Facebooks data er en bydende nødvendighed i en tid med fake news, trolls og misinformation, mener forsker.

Facebook har lukket for forskernes adgang til offentlige data på Facebook – det vil sige de data, som bliver delt på offentlige sider og grupper. Som følge af det sociale medies centrale rolle i samfundsdebatten er det et etisk og demokratisk problem, fordi adgangen til data gør os klogere på fake news, trolls og misinformation.

Det mener Luca Rossi, som forsker i politiske bevægelser på de sociale medier på IT-Universitetet ifølge en nyhed på universitetets hjemmeside.

»Den nye praksis er problematisk, fordi den offentlige debat i stigende grad foregår på Facebook. Samtidig har vi bevis for, at en række ondsindede og sommetider statsunderstøttede aktører aktivt forsøger at gribe ind i den demokratiske proces. Hvis ikke uafhængige forskere har friheden til at undersøge det, også uafhængigt af Facebook, risikerer vi at overse noget. Vi kan aldrig være 100 procent sikre på, at Facebook giver os fuldt indblik i, hvad der foregår,« siger forskeren ifølge hjemmesiden.

Facebook lukkede for adgangen til data efter Cambridge Analytica-skandalen.

Det skete ved, at Facebook i april - mens Cambridge Analytica-sagen rullede på fuldt drøn - annoncerede nye restriktioner i adgangen til virksomhedens API. Ændringerne ramte ikke kun virksomheder og udviklere, men også forskere, som blev afskåret fra at bruge Facebook-data til at studere den politiske og samfundsmæssige udvikling.

»Før Cambridge Analytica var det muligt for forskere at få adgang til de offentlige data på Facebook – det vil sige de data, som bliver delt på offentlige sider og grupper. Efter skandalen har Facebook lukket for adgangen til disse data,« fortæller Luca Rossi til itu.dk.

Facebook styrer nu selv forskningen

Facebook har annonceret, at virksomheden nu selv organiserer forskningsprojekter gennem partnerskabet Social Science One, som definerer hvilke emner og hvilke data, forskere kan få adgang til at undersøge.

»Det er en meget centraliseret proces, hvor Facebook beslutter hvilke emner, der skal forskes i, og hvilke data, forskerne får adgang til,« siger Luca Rossi ifølge nyheden på ITU's hjemmeside.

Som privat virksomhed er Facebook juridisk i sin gode ret til at gøre det sådan, fremgår det af nyheden.

Luca Rossi var i foråret blandt underskriverne på et åbent brev, hvor en lang række internationale forskere gjorde opmærksom på problemet ved at begrænse forskeres adgang til Facebooks data. I brevet skriver forskerne, at bedre API-adgang til legitime formål som forskning er en bydende nødvendighed i en tid med fake news, trolls og misinformation.

Forskerne opridser desuden en række forslag til, hvordan dataadgangen kan lettes for forskere uden at gå på kompromis med almindelige brugeres digitale privatliv.

Den 27.-28. oktober lægger IT-Universitetet hus til et symposium om de nye udfordringer ved at forske i blandt andet misinformation på de sociale medier. Symposiet samler omkring 50 internationale forskere. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Hans Nielsen

VI stoler nemmelige heller ikke på forskerne,

Når først tilliden er brudt, er der ingen vej tilbage.
Det kan tage årevis, før bare en lille det er bygget op igen.

Så jeg tror ikke facebook tør tage nogle chancer, nok ikke de første 3-4 år, da en enkelt forsker med dårligt etik og moral kan komme til at koste dem milliarder af dollars og millionvis af bruger.

Var "Cambridge Analytica" ikke camoufleret dataindsamling under påskud af forskning, hvad skulle hindre det igen. Ikke forskere, eller deres håndtering af data.
- Har Luca Rossi fuldt styr på GPDR og ISO certificering i sin organisation, der findes ingen "backup" af data hjemme ved enkeltpersoner. Alt er krypteret og findes kun på hjemadressen. Ingen har taget print med personoplysninger som ligger og flyder. Alt er under lås og slå. Der er ingen i organisation som samarbejder med, har arbejder med, eller kan skifte job til firmaer som kommerciel interesse i dataindsamling ?

Vi vi se forsker plage politikere, komme med BOSS ord om hvor godt de håndtere de her ting (nu). De vil forklare at de har nye protokol, eller at de kan anonymisere data. De vil afholde konferencer og bruge andet lobbyist arbejde. For at prøve at få adgang igen.

Men det skal de ikke. Hvis de ikke kan bruge den forhåbentlig sikkerhedsmæssigt forsvarlige adgang via "partnerskabet Social Science One"

Så lad dem græde. men de behøver ingen tude kiks. De har haft armen alt for langt nede i kagedåsen.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize