Den danske teledataskandale har bredt sig til Norge, hvor man frygter, at verserende og historiske retssager er blevet kørt på baggrund af fejlbehæftede, danske data.
I sensommeren 2019 blev det klart, at der var sket en række fejl i overleveringen af historiske teledata fra de danske teleselskaber til Politiet. Disse data er blevet brugt i danske retssager som bevismateriale - i sær i forbindelse med at lokalisere en mistænkt. Efterhånden som sagen skred frem blev det tydeligt, at der var tale om tusindvis af fejl. Samt at teledata kan være utroligt upræcise - selv hvis de håndteres korrekt og sikekrt af politiet. Kilde: JustitsministerietTeledatasagen kort
»Fra den danske teledataskandale er vi nødt til at lære, at vi ikke skal se på digitale beviser som korrekte og objektive som udgangspunkt. Udover at blive påvirket af tekniske fejl, kan de styres og påvirkes, fordi de er afhængige af menneskelig fortolkning,« siger Nina Sunde, der er politioverbetjent hos den norske Politihøgskolen.
»Data kan jo ikke tale selv,« lyder det fra Nina Sunde, der har mere end 20 års erfaring fra det norske politi - blandt andet med efterforskning af cyberkriminalitet.
Sammen med adjunkt på juridisk fakultet på Aarhus Universitet Lene Lentz har hun sammenfattet teledataskandalen i en rapport. Heraf fremgår det, at Norge i skrivende stund er ved at undersøge, hvor mange sager, der kan være påvirket af de fejlbehæftede, danske teledata.
Rullende sager undersøges
Præcis hvor mange sager, der er påvirket, vides ikke. Men sagen er nået helt til tops i Norge, hvor den norske anklagemyndighed har bedyret, at man agter at undersøge alle sager, danske teledata er blevet brugt i.
Startende med de ‘mange’ sager, der endnu ikke er afsluttet, siger Nina Sunde.
Også Sverige har i nogen tid været i gang med at undersøge svenske sager for danske teledata-fejl, skriver Kristeligt Dagblad.
Manglende og dårlige procedurer
Alt det skandinaviske mas kunne være undgået, hvis det såkaldte Telecenter hos Rigspolitiet havde haft procedurer på plads til at tjekke, at de teledata, de sendte ud til det lokale politi i Danmark, Sverige og Norge, var præcise, fremgår det af de to forskeres rapport.
Eller hvis man som minimum sikrede, at output stemte overens med de rådata, politiet fik fra teleselskaberne. Men der har ikke været nogle procedurer på plads, og som Version2 kunne beskrive for nylig, stod én enkelt medarbejder for at holde styr på 100 forskellige dataformater.
»Så snart der er et menneske inde over, er der grundlag for fejl. Og teledata er for eksempel enormt præcise ned til enkelte sekunder. Derfor kan man foranlediges til at tro, de også er troværdige og objektive - men det er ikke altid rigtigt,« siger Nina Sunde.
For som Nina Sunde og Lene Lentz’s rapport for eksempel opsummerer, var de danske teledata ganske præcise, men flere af lokationerne var baseret på telefonmasters positioner.
Men masterne stod ikke rigtigt eller skiftede placering, så nok var lokationen præcis - den sagde bare intet om mistænktes opholdssted i gerningsøjeblikket.
Data fortolkes vidt forskelligt
»Der skal mennesker til at fortolke data og til at bestemme, hvor stor en vægt de pågældende data skal have for en given efterforskning. Vi bruger mange værktøjer i det norske politi. De er højteknologiske, og mens de er nemme at bruge, kræver det stor ekspertise at vurdere, om værktøjerne producerer fejl,« siger Nina Sunde.
»Det ville undre mig, om det ikke også var tilfældet i Danmark.«
»Normalt ville en del af kontrollen af bevismaterialet også ligge hos domstolen. Men meget tyder på, at domstolene ikke har den digitale ekspertise, der skal til for at spørge ordentligt ind til bevismaterialet,« slutter Nina Sunde, der har en peer-reviewed rapport på vej.
Den fortæller om, hvor forskelligt digitale beviser fortolkes af politi fra otte lande, herunder Danmark og Norge. Version2 følger op, når der er nyt.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.