Forsinket kæmpeprojekt nomineret til Bedst på Nettet

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Opdateret: Diadem-projektet, der samler ejendomsdata blev forsinket halvandet år. Nu er resultatet blevet nomineret til Bedst på Nettet-prisen.

En hård fødsel, som er endt med et velskabt barn. Sådan kan det statslige it-projekt Diadem måske sammenfattes, efter at projektet nu er blevet nomineret til en særpris i Bedst på Nettet-konkurrencen.

Diadem, som også går under navnet Ejendomsdatarapporten, var nemlig på Digitaliseringsstyrelsens liste over statslige it-projekter, der skulle holdes øje med, i februar 2012, da projektet var i den tunge vægtklasse og blev kraftigt forsinket.

Den samlede pris endte på 117 millioner kroner, ifølge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, samt 57 millioner kroner til drift frem til 2016. Men i stedet for lancering i april 2011 blev det først i efteråret 2012, at Diadem gik i luften. Nogle af forsinkelserne skyldtes, at projektet skulle flytte ministerium, da regeringsmagten skiftede i september 2011. Denne flytning føjede også 7 millioner ekstra til den samlede regning.

Læs også: Her er de 11 dyreste it-projekter i staten

Resultatet kan ses på websiden boligejer.dk, hvor man kan få en rapport med alle tilgængelige data om en ejendom, formedelst 325 kroner. Det var tidligere en bøvlet proces, men med Diadem-projektet er alle data blevet digitaliseret og kan derfor hurtigt trækkes frem og præsenteres pænt.

At det nu er blevet nemt for borgere og professionelle i ejendomsbranchen at få adgang til statens data er en af begrundelserne for, at Diadem-projektet er blevet nomineret til særprisen ’fremme af digitale kanaler’ i Bedst på Nettet-konkurrencen. Det skriver Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i en pressemeddelelse.

Digitaliseringen af ejendomsdataene skal efter planen føre til besparelser på 70 millioner kroner om året i staten.

Læs også: Ny regering forsinker it-projekt til 100 millioner

Rettelse: Det fremgik oprindeligt af artiklen, at Diadem-projektet var steget i pris undervejs, fra 100 millioner til 174 millioner kroner. Dette var ikke korrekt, da de 100 millioner kroner var projektets oprindelige budget, uden driftsomkostninger, mens den endelige pris på 174 millioner kroner er inklusive drift. Version2 beklager fejlen.

Ministeriet er nomineret til to priser i Bedst på nettet 2012

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikterer i år nomineret til to priser i konkurrencen Bedst på Nettet. Boligejer.dk er nomineret i kategorien 'Portaler' og Projekt DIADEM er nomineret i særprisen 'Fremme af digitale kanaler'.

I år har Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter som de eneste opnået den maksimale score på fem netkroner med Boligejer.dk, som er nomineret til bedste portal. Ministeriet er også nomineret til en særpris i kategorien 'fremme af digitale kanaler' for projekt DIADEM, som også er kendt som Ejendomsdatarapporten.

Bedst på Nettet er Digitaliseringsstyrelsens årlige måling af kvaliteten af den offentlige, digitale betjening af borgere og virksomheder. Priserne baserer sig på en række evalueringer af offentlige hjemmesider, som også får tildelt et antal netkroner. Bedst på Nettet har fokus på de offentlige webløsningers effekt og nytteværdi for borgere og samfund samt de digitale muligheder for tværoffentligt samarbejde og effektivisering. Det langsigtede formål med projektet er, at brugerne skal opleve en øget kvalitet og fleksibilitet i mødet med det offentlige – og i sidste ende få en lettere hverdag.

Formidler data på tværs af myndigheder

Portalen boligejer.dk er en hjemmeside, der sætter fokus på bolighandler og formidler informationer til boligejere. Boligejer.dk er en portal, der går på tværs af myndigheder, men den drives fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Siden har flere gange tidligere både været nomineret til Bedst på Nettet og har endda også tidligere vundet prisen i hhv. 2006 og 2010.

Projekt DIADEM, også kendt som Ejendomsdatarapporten, er nomineret i den ene af to nye særpriser ”Fremme af digitale kanaler”. Ejendomsdatarapporten samler og formidler mere end 40 forskellige ejendomsoplysninger, som skal bruges ved en ejendomshandel. Rapporten kan købes via Boligejer.dk og er resultatet af et bredt tværoffentligt samarbejde.

”Jeg er glad for nomineringen, fordi DIADEM er et rigtig godt eksempel på at det kan lade sig gøre at digitalisere en hel hovedproces fra registrering af data til leveringen af et produkt, som slutbrugerne umiddelbart kan anvende. Stor involvering af de professionelle brugere, samarbejdet mellem stat og kommuner samt en klar forretningside baseret på en serviceorienteret opbygning af selve it-systemet har været nøglerne til at komme helskindet igennem projektforløbet,” siger kontorchef Søren Rude, der er ansvarlig for både boligejer.dk og projekt DIADEM.

De nye særpriser sætter fokus på gode, effektive og brugervenlige indsatser, ideer og løsninger, der skaber værdi for både brugere og myndigheder. Særpriserne har til formål at stille de gode eksempler til skue, så andre kan lade sig inspirere, og herigennem bidrage til blandt andet ressourcebesparelser og kvalitetsløft.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jørgen Elgaard Larsen

Med den pris vil projektet have betalt for sig selv efter 535.385 transaktioner. Det svarer til ca. 150 transaktioner hver dag i 10 år. Forudsat, naturligvis, at administration af betalinger er gratis.

Det gætter jeg til gengæld på, at den ikke er. Alene udgifterne til revision og Nets vil kræve en del.

Måske skulle man bare have ladet dataadgang være gratis (og udstillet via et åbent API). Så kunne man om ikke andet have sparet omkostningerne til at udvikle den del af systemet, der håndterer betalinger.

  • 1
  • 3
Flemming Nielsen

@Kenneth:

Nogen har misforstået et eller andet: JEG (og du) er staten. Det er VORES ejendom!

Jeg er stensikker på, at du er knaldhamrende dygtig til et eller andet, som jeg ikke har en skid forstand på. Men her vrøvler du altså, og jeg er ikke helt sikker på om du har forstand på, hvad "en juridisk person" er for en størrelse, samt hvad vores grundlov siger om ejendomsretten ;-)

  • 0
  • 1
kenneth krabat

Det lyder som om du er god til dét her - så kan du præcist (og så kortfattet du vil) forklare, hvordan min naivitet udfolder sig hér? Jeg antager, at du forstår, hvorfor jeg reagerer som jeg gøre (hvad jeg mangler at forstå)? Hvordan burde jeg opfatte, at staten ikke ser det som et projekt til varig nytte for samfundet - og hvorfor investeringen ikke beregnes som en projiceret nytteværdi af projektet? Hvilket måske kunne gøre det gratis for enhver at bruge af disse data? Hvorfor er investeringer som denne ikke forlods betalt via Finanslovens budgetlægninger for de kommende år? Hvorfor skal staten tjene penge på mig? Det er - som jeg ser det - dobbeltbeskatning? Jo, jeg forstår et eller andet med det skrøbelige kredsløb, som national og global økonomi bevæger sig i; at illusionen kun kan oppebæres ved en form for vedvarende ekspansion - på samme måde som et menneske soignerer sig hver dag, uden at dét i sig selv er livsbevarende eller -forlængende. Men jeg fatter ikke, at der skal sættes en pris på, som giver virksomheder rabat (i form af virksomhedsfradrag). Er dét måden, man skaber incitament: At virksomheder har det meget nemmere end privatpersoner? = Hvorfor er staten/forvaltningen ikke en forlængelse af mig som privatperson?

Jeg skriver essays, fiktion og digte. At formgive skrift er jeg rimelig god til. Hvad er din force?

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere