Forsinket digital signatur bremser det Fælles Medicinkort

Den langvarige udrulning af det Fælles Medicinkort bliver nu bremset af forsinkelser på den nye digitale signatur til professionelt brug. I stedet må regionerne nu slås med den gamle digitale signatur.

Der har været mange bump på vejen for det Fælles Medicinkort, som skal give hospitaler og praktiserende læger en fælles database over, hvad patienterne har fået af medicin.

Og nu, hvor optimismen ellers var begyndt at brede sig, er der dukket en ny op: Den nye generation af digital signatur til professionel brug, i fagsprog kaldet MOCES 2, er forsinket, og dermed må regionerne nu slås med den gamle digitale medarbejdersignatur, som ikke lever op til de krav, man har i sundhedssektoren.

»Det Fælles Medicinkort har været klar rent teknisk længe nu, men vi har været afventende, fordi den nuværende digitale signatur ikke er ret fleksibel,« siger Michael S. Hansen, it-direktør i Region Sjælland.

Med tiden stod det dog klart, at en lancering af den næste generation af digital signatur ikke var lige om hjørnet, og derfor måtte regionen i gang med implementering af medicinkortet med den gamle digitale signatur som adgangsvej. Det huer ikke it-direktøren.

»Den passer ikke til den arbejdsgang, man har på et hospital, og hvis vi introducerer noget, som er problemfyldt at arbejde med, får vi ikke brugerne til at bruge systemet. Og så hjælper det jo ikke ret meget. Det er brandærgerligt, hvis nye digitale løsninger kommer til at lægge hindringer i vejen for personalet,« siger Michael S. Hansen.

For eksempel tager det nogle dage at udstede en digital signatur, mens man i den nye digitale signatur kan oprette nye brugere med det samme. Det er afgørende på et hospital, hvor der kommer mange vikarer.

Kan en vikar ikke få adgang til Fælles Medicinkort på officiel vis, frygter Michael S. Hansen, at resultatet bliver brud på sikkerhedspolitikken, fordi man så låner login-oplysninger af hinanden.

Hvorfor ikke bruge vores single sign-on?
At man i det hele taget skal bruge en digital medarbejdersignatur til at få adgang til det Fælles Medicinkort, ærgrer også it-direktøren. Region Sjælland har indført single sign-on til de mange it-systemer på hospitalerne, men opslag om medicin vil kræve et separat login med digital signatur.

»Vi har selv styr på, at det er de rigtige brugere, som får adgang, så det burde man kunne stole på også kunne bruges til det Fælles Medicinkort,« mener Michael S. Hansen.

Med den nye generation af digital signatur udskudt på ubestemt tid ? leverandøren DanID har i hvert fald ikke givet en endelig data ? er regionerne begyndt at implementere Fælles Medicinkort med den gamle version. I Region Sjælland kæmper man derfor nu med at udjævne de knaster, der er i den kombination.

»Vi arbejder med forskellige løsninger, der skal afhjælpe problemerne. Vi prøver at pakke det ind, så klinikerne får det så nemt som muligt i deres daglige arbejde,« siger Michael S. Hansen.

Det Fælles Medicinkort skal efter planen være rullet ud i hele sundhedssektoren inden udgangen af 2011. I et svar til Folketingets sundhedsudvalg gør de forskellige regioner rede for, hvor langt man er nået, og typisk er der planlagt en fuld udrulning i løbet af efteråret.

Ifølge Dagens Medicin skulle det Fælles Medicinkort oprindeligt have været taget i brug fra 2009 og frem. Blandt de problemer, der har forsinket kortet, har været den tekniske udfordring med at få alle de mange forskellige it-systemer på hospitaler og hos praktiserende læger opdateret til at arbejde sammen med den nye database.

Læs også: Dagens positive: Sådan blev det fælles medicinkort en it-succes

Senest skulle en ny aftale mellem staten og de praktiserende læger forhandles på plads, da lægerne får ansvaret for at opdatere data for patienterne i det Fælles Medicinkort og derfor ville have sat arbejdstid af til formålet.

Læs også: Minister: Griske praktiserende læger forsinker det fælles medicinkort

Den nye digitale medarbejdersignatur er blevet halvandet år forsinket. Modsat NemID til private, som foreløbigt kun kommer i papkort-version, vil den professionelle medarbejder-NemID komme i flere forklædninger, med en videreførelse af det gamle softwarebaserede certifikat, bundet til en bestemt computer, som standard.

Læs også: Virksomheder kan undgå NemID-papkort til medarbejdersignatur

Opdatering: IT- og Telestyrelsen oplyser, at man også kan udstede digital medarbejdersignatur på stedet med den gamle løsning, så situationen med vikarer på sygehuset altså ikke er et problem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jarnis Bertelsen

Den private udgave af NemID er ikke en digital signatur men nærmere en single sign-on løsning. Den overholder ikke kravene i loven om digital signatur, kan ikke benyttes til mange af de formål som en digital signatur kan (f.eks. kryptering/signering af email) og bryder med nogle af de mest grundlæggende principper i public key kryptering (ingen anden må have adgang til din privat nøgle).

Er den professionelle version bygget på andre principper, eller er den kære journalust faldet for den misinformerende propaganda?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere